Kolorowo i zdrowo na talerzu. Sałatka z granatem według przepisu Anny Starmach to lekka propozycja, która zachwyca smakiem

Anna Starmach uwielbia sałatki, które są doskonałym urozmaiceniem każdego posiłku. Ta z awokado, granatem i serem halloumi to idealna propozycja na lekką kolację.

Ania Starmach wrzuciła na Instagram zdjęcie apetycznej sałatki z granatem, awokado i grillowanym halloumi, który bije ostatnio rekordy popularności. Ten gatunek sera poleca wiele znanych kucharzów i dietetyków. Jakie kryje właściwości odżywcze? 

 

 Szybka sałatka z granatem i serem halloumi według Ani Starmach

Składniki:

  • 100 gramów sera halloumi;
  • dojrzałe, miękkie awokado;
  • pół granata;
  • dwie łyżki pestek dyni;
  • dwie garści roszponki;
  • dwie łyżki stołowe oliwy;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: obierz granat i usuń ze środka pestki. Pokrój ser halloumi w plastry i podgrilluj je na patelni (trzymaj przez około minutę na każdej stronie). Przekrój awokado, pozbądź się pestki oraz skórki, a następnie pokrój je w kostkę. Wymieszaj dokładnie sok z cytryny i oliwę z oliwek razem z przyprawami. Podpraż na patelni dyniowe pestki. Rozłóż na talerzach roszponkę. Połóż na niej kawałki grillowanego sera, a następnie umieść awokado oraz pestki granatu i dyni. Skrop gotową sałatkę przygotowanym dressingiem. 

Ser halloumi - dlaczego warto go włączyć do diety?

Ten wyrób mleczny pochodzi z Cypru, gdzie znany jest pod dwiema postaciami: świeżą i dojrzałą. Halloumi powstanie z sera owczego, koziego lub ich połączenia. Dojrzały jest bardziej słony, ze względu na leżenie przez 40 dni w słonej serwatce. W serze znajdziemy m.in.:

  • witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B;
  • minerały, takie jak magnez, fosfor, wapń oraz sód.

100 gramów halloumi zapewni 22 gramy białka, 1,8 grama węglowodanów oraz 322 kcal. Jak na kawałek sera to całkiem spora porcja - jednak jeżeli prowadzimy aktywny tryb życia, możemy sobie pozwolić na taką porcję przysmaku w sałatce.

Zobacz wideo Anna Starmach pokazała ulubiony przepis na bakłażan
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.