Ania Starmach wrzuciła na Instagram zdjęcie apetycznej sałatki z granatem, awokado i grillowanym halloumi, który bije ostatnio rekordy popularności. Ten gatunek sera poleca wiele znanych kucharzów i dietetyków. Jakie kryje właściwości odżywcze?
Składniki:
Wykonanie: obierz granat i usuń ze środka pestki. Pokrój ser halloumi w plastry i podgrilluj je na patelni (trzymaj przez około minutę na każdej stronie). Przekrój awokado, pozbądź się pestki oraz skórki, a następnie pokrój je w kostkę. Wymieszaj dokładnie sok z cytryny i oliwę z oliwek razem z przyprawami. Podpraż na patelni dyniowe pestki. Rozłóż na talerzach roszponkę. Połóż na niej kawałki grillowanego sera, a następnie umieść awokado oraz pestki granatu i dyni. Skrop gotową sałatkę przygotowanym dressingiem.
Ten wyrób mleczny pochodzi z Cypru, gdzie znany jest pod dwiema postaciami: świeżą i dojrzałą. Halloumi powstanie z sera owczego, koziego lub ich połączenia. Dojrzały jest bardziej słony, ze względu na leżenie przez 40 dni w słonej serwatce. W serze znajdziemy m.in.:
100 gramów halloumi zapewni 22 gramy białka, 1,8 grama węglowodanów oraz 322 kcal. Jak na kawałek sera to całkiem spora porcja - jednak jeżeli prowadzimy aktywny tryb życia, możemy sobie pozwolić na taką porcję przysmaku w sałatce.