Co to jest serwatka?
Serwatka jest w 5 proc. złożona z laktozy, w 1 proc. z białka, w 0,5 proc. z tłuszczu, resztę natomiast stanowią witaminy i sole mineralne. Powstaje jako uboczny produkt w czasie produkcji sera i w przemyśle przetwarzana jest na paszę, ale coraz częściej także wykorzystywana jest do tworzenia napojów mlecznych na bazie serwatki. Może również ulec sproszkowaniu i to właśnie w postaci takich preparatów białkowych jest też najzdrowsza oraz sprawdza się jako suplement diety dla sportowców i wszystkich osób, które pragną dbać o swoją linię. Do celów kosmetycznych serwatkę można również przygotować w swoim własnym domu - wystarczy użyć zsiadłego mleka, przecedzając je przez gazę i sitko.
Co jest zdrowsze: jogurt czy serek wiejski?
Serwatka - właściwości
Czy serwatka jest zdrowa? Bardzo! Została nawet uznana za lek w Stanach Zjednoczonych i trwają prace nad uczynieniem tego samego w Kanadzie. Białka serwatkowe potrafią leczyć nadciśnienie, wpływają pozytywnie na błonę śluzową żołądka, regulują wydzielanie insuliny, a także działają przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo. Serwatka posiada nawet działanie antynowotworowe, hamując namnażanie się komórek rakowych w organizmie. W Niemczech serwatkę można kupić w sklepach, tak jak w Polsce jogurt. Na naszych półkach sklepowych próżno jednak jej szukać, ale występuje w postaci sproszkowanej, ale można ją przygotować samemu, we własnym domu. Serwatka powinna być często spożywana, zwłaszcza przez osoby mające problemy z odpornością, bowiem wzmacnia organizm i ułatwia walkę z wieloma chorobami, a nawet je eliminuje.
Co jeść przed treningiem i po treningu
Serwatka - zastosowanie
Z racji na swoje niezwykłe właściwości, białko serwatkowe znajduje zastosowanie w medycynie, ale również w kosmetyce. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę, jak serwatka wspaniale działa na skórę - wystarczy użyć jej jak toniku, a cera pięknie się wygładzi. Ten zielono - żółty płyn wykorzystywany był o wiele wcześniej, bo już w Starożytności. Była popularnym napojem w XVII i XVIII wieku, a w wieku XIX polecano by brać w niej kąpiele. W ten sposób można było doskonale nawilżyć suchą i szorstką skórę. Jednym z niecodziennych właściwości serwatki jest również redukcja stresu. Stąd jej rosnąca popularność w medycynie naturalnej, a także coraz większe zainteresowanie naukowców jej działaniem.
Co jeść, aby wzmacniać odporność?
Serwatka a odchudzanie
Jak serwatka wpływa na naszą wagę? Po jej spożyciu, organizmowi dostarczone zostaje białko, które daje nam energię do treningu oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Nie jesteśmy głodni i nie podjadamy. Zmniejsza się także apetyt na słodycze, na które dzięki serwatce, niemal w ogóle nie mamy ochoty. Nie od dziś wiadomo też, że sportowcy walczący o przyrost masy mięśniowej potrzebują duże ilości białka w diecie, aby móc zrealizować swoje plany. Stąd stosowanie przez nich różnego rodzaju odżywek białkowych, w których znajdują się białka serwatki. To białko, które szybko się wchłania i dodatkowo wspomaga regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym więc warto ją stosować!