Serwatka. Reguluje wydzielanie insuliny, działa antywirusowo oraz odchudza

Serwatka to samo zdrowie, choć od wielu lat jest w Polsce niedoceniana! To niemal klarowna ciecz, która jest pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Z racji na wiele zdrowotnych właściwości, serwatka została uznana w Stanach Zjednoczonych za lek. Cały czas prowadzone są badania na temat właściwości serwatki, ale już teraz wiadomo, że serwatka odchudza!

Co to jest serwatka?

Serwatka jest w 5 proc. złożona z laktozy, w 1 proc. z białka, w 0,5 proc. z tłuszczu,  resztę natomiast stanowią witaminy i sole mineralne. Powstaje jako uboczny produkt w czasie produkcji sera i w przemyśle przetwarzana jest na paszę, ale coraz częściej także wykorzystywana jest do tworzenia napojów mlecznych na bazie serwatki. Może również ulec sproszkowaniu i to właśnie w postaci takich preparatów białkowych jest też najzdrowsza oraz sprawdza się jako suplement diety dla sportowców i wszystkich osób, które pragną dbać o swoją linię. Do celów kosmetycznych serwatkę można również przygotować w swoim własnym domu - wystarczy użyć zsiadłego mleka, przecedzając je przez gazę i sitko.

Co jest zdrowsze: jogurt czy serek wiejski?

Serwatka - właściwości

Czy serwatka jest zdrowa? Bardzo! Została nawet uznana za lek w Stanach Zjednoczonych i trwają prace nad uczynieniem tego samego w Kanadzie. Białka serwatkowe potrafią leczyć nadciśnienie, wpływają pozytywnie na błonę śluzową żołądka, regulują wydzielanie insuliny, a także działają przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo. Serwatka posiada nawet działanie antynowotworowe, hamując namnażanie się komórek rakowych w organizmie. W Niemczech serwatkę można kupić w sklepach, tak jak w Polsce jogurt. Na naszych półkach sklepowych próżno jednak jej szukać, ale występuje w postaci sproszkowanej, ale można ją przygotować samemu, we własnym domu. Serwatka powinna być często spożywana, zwłaszcza przez osoby mające problemy z odpornością, bowiem wzmacnia organizm i ułatwia walkę z wieloma chorobami, a nawet je eliminuje.

embed

Co jeść przed treningiem i po treningu

Serwatka - zastosowanie

Z racji na swoje niezwykłe właściwości, białko serwatkowe znajduje zastosowanie w medycynie, ale również w kosmetyce. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę, jak serwatka wspaniale działa na skórę - wystarczy użyć jej jak toniku, a cera pięknie się wygładzi. Ten zielono - żółty płyn wykorzystywany był o wiele wcześniej, bo już w Starożytności. Była popularnym napojem w XVII i XVIII wieku, a w wieku XIX polecano by brać w niej kąpiele. W ten sposób można było doskonale nawilżyć suchą i szorstką skórę. Jednym z niecodziennych właściwości serwatki jest również redukcja stresu. Stąd jej rosnąca popularność w medycynie naturalnej, a także coraz większe zainteresowanie naukowców jej działaniem.

Co jeść, aby wzmacniać odporność?

Serwatka a odchudzanie

Jak serwatka wpływa na naszą wagę? Po jej spożyciu, organizmowi dostarczone zostaje białko, które daje nam energię do treningu oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Nie jesteśmy głodni i nie podjadamy. Zmniejsza się także apetyt na słodycze, na które dzięki serwatce, niemal w ogóle nie mamy ochoty. Nie od dziś wiadomo też, że sportowcy walczący o przyrost masy mięśniowej potrzebują duże ilości białka w diecie, aby móc zrealizować swoje plany. Stąd stosowanie przez nich różnego rodzaju odżywek białkowych, w których znajdują się białka serwatki. To białko, które szybko się wchłania i dodatkowo wspomaga regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym więc warto ją stosować!

Więcej o:
Copyright © Agora SA