Woda nie jest wprawdzie magiczną pigułką odchudzającą, ale odpowiednie nawodnienie korzystnie wpływa zarówno na proces odchudzania, jak i efekt końcowy. Dlaczego więc nie dodać do szklanki wody składników, które nie tylko poprawiają smak, ale też mają wiele dodatkowych zalet?
Już samo picie wody może zdziałać cuda, jednak warto wzbogacić ją o inne składniki, które wyróżniają się właściwościami odchudzającymi i detoksykującymi. Dodatki do wody nie tylko dobrze smakują i zapobiegają nudzie, ale również doskonale wpływają na organizm.
Woda to najważniejszy składnik. Jest niezbędna zarówno do życia, jak i odchudzania. Utrzymanie odpowiedniego nawodnienia przyspiesza metabolizm, pomaga w trawieniu, doskonale wypełnia żołądek i nie zawiera kalorii.
Sok z tych cytrusów wspomaga metabolizm, wspiera trawienie i łagodzi wzdęcia. Limonka i cytryna mają właściwości podobne do naszych własnych enzymów trawiennych.
Korzyści płynące z zażywania imbiru są nieograniczone. Imbir łagodzi dolegliwości żołądkowe, naturalnie hamuje apetyt i może pomóc w spalaniu tłuszczu.
Pomarańcze zawierają witaminę C, a obecne w nich karotenoidy i flawonoidy pomagają eliminować toksyny zalegające w organizmie.
Liście świeżej mięty stymulują enzymy trawienne, łagodzą bóle żołądka, pomagają w trawieniu, a także świetnie smakują i doskonale odświeżają.
Ogórki zawierają dużo witaminy A (przeciwutleniacze), witaminy C i B. Zawierają bardzo niewiele kalorii i oczyszczają organizm z toksyn. Ponadto elektrolity w ogórkach mogą zmniejszać retencję wody.