Oczyszczanie organizmu - zrób to z głową!
Zima zdecydowanie nie sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Często rezygnujemy z aktywności fizycznej, a mroźne wieczory spędzamy pasywnie w zaciszu swojego mieszkania z kocem, kubkiem ciepłej herbaty i ciastkiem, w efekcie czego w ziemie przybieramy na wadze. Nic wiec dziwnego, że na wiosnę chcemy szybko wrócić do formy, aby wyglądać atrakcyjnie. Należy jednak pamiętać, że nagła i drastyczna zmiana diety to nie najlepszy sposób na odchudzanie. Nieracjonalny jadłospis czy głodówki - nawet jeśli zadziałają, to prędzej czy później spowodują powrót do wyjściowej masy ciała. Aby mieć pewność, że efekty naszych poczynań będą trwałe, z początkiem wiosny należy przestawić się na zdrowe, racjonalne odżywianie. Co to oznacza w praktyce? Dzienną rację pokarmową należy podzielić na 5 różnorodnych, niewielkich posiłków i należy je spożywać w równych odstępach czasu. Zmiana nawyków żywieniowych to jedyna skuteczna metoda, aby uzyskać trwałe efekty w postaci spadku masy ciała.
Dieta oczyszczająca - jadłospis
Napój poranny: napar z siemienia lnianego
Fot. BBSSkładniki: 1 łyżka siemienia lnianego, 1 szklanka wrzątku
Sposób przygotowania: Siemię lniane zmiksować w blenderze lub w młynku do kawy, zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, wypić.
48 kcal, białko: 2,3 g; tłuszcze: 4,3 g; węglowodany: 0,1 g; błonnik: 2,7 g
I śniadanie: owsianka bananowa z orzechami i kardamonem
STEPHANIE FREY - FOTOLIA/Stephanie FreySkładniki: płatki owsiane (30 g), mleko (200 ml), mielony kardamon, średni banan, 4 migdały, łyżeczka miodu
Sposób przygotowania: Mleko z płatkami ugotować na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej owsianki. Pod koniec dodać kardamon. Masę przelać do miseczki i udekorować posiekanym bananem, migdałami, polać miodem.
365 kcal, białko: 7 g; tłuszcze: 7,7 g; węglowodany: 71 g; błonnik: 4,9 g
II śniadanie: kolorowe kanapki z humusem z awokado
hummus wygodnadieta.plSkładniki: chleb żytni pełnoziarnisty (80g), humus z ciecierzycy i awokado (50g), pomidor, (1 duża sztuka), rzodkiewka (kilka sztuk), sałata (kilka liści), kiełki rzeżuchy.
Składniki na hummus: ciecierzyca sucha (35g), awokado (1/2 sztuki), czosnek (1 ząbek), olej sezamowy (1 łyżka), sok z cytryny (2 łyżki), pieprz, papryka ostra, papryka słodka (po szczypcie).
Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalać na noc wodą, następnego dnia opłukać, ugotować do miękkości. Po ostudzeniu zmiksować ją z awokado, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Podczas miksowania, w razie potrzeby dodać przegotowanej, ostudzonej wody do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Pieczywo posmarować humusem, nakryć plastrami warzyw, sałatą i udekorować kiełkami rzeżuchy.
390 kcal; białko: 11,3 g; tłuszcze: 16,3 g; węglowodany: 57,85 g; błonnik: 10,5 g
Obiad: Pieczony dorsz z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
Fot. BBSSkładniki: kasza gryczana (50g), filet z dorsza (120g), sok z połowy cytryny, świeżo posiekany rozmaryn i tymianek (1/2 łyżeczki), kapusta kiszona (150g), marchew (100g), cebula (1/2 sztuki), olej rzepakowy (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania: Filet z dorsza umyć zimna wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, posypać ziołami, skropić obficie sokiem z cytryny i łyżeczką oleju, upiec w piekarniku. Kaszę ugotować na sypko na lekko osolonej wodzie. Kapustę odcisnąć, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać posiekaną cebulę.
349 kcal; białko: 29,1 g; tłuszcze: 7,5 g; węglowodany: 50,2 g; błonnik: 10,1 g
Podwieczorek: detoksykujący koktajl witaminowy
ShutterstockSkładniki: natka pietruszki (garść), cytryna (1/2 sztuki), kiwi (1 sztuka), banan (1/2 sztuki), sok z pomarańczy (1/3 szklanki).
Sposób przygotowania: zmiksować wszystkie składniki w blenderze.
136 kcal; białko 61,5 g; tłuszcze 38,5 g; węglowodany: 227 g; błonnik: 36,7 g
Kolacja: Sałatka wiosenna
sałatka w papryce wygodnadieta.plSkładniki: sucha zielona soczewica (50g), szczypiorek, rzodkiewka (kilka sztuk), ogórek świeży (1/3 sztuki), papryka (po 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej), rukola i roszponka (garść), natka pietruszki, olej lniany (1 łyżeczka), przyprawy.
Sposób przygotowania: Soczewicę opłukać, gotować ok. 25 minut na wolnym ogniu. Warzywa umyć. Szczypiorek posiekać. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na połówki i wyjąć pestki. Wystudzoną soczewicę połączyć z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, dodać olej lniany, posolić i wymieszać. Paprykę napełnić powstałą sałatką, posypać natką pietruszki i udekorować sałatą.
246 kcal; białko: 15,6 g; tłuszcze: 3,6 g; węglowodany: 40,1 g; błonnik: 36,7 g
Dodatkowo w ciągu dnia proszę wypić 2 litry płynów (woda mineralna niegazowana z sokiem z cytryny, zielona herbata bez cukru).
Kalorie: 1380,6; białko: 61,5 g; tłuszcze: 36,5 g; węglowodany 227 g; błonnik: 36,7 g
Jadłospis przygotowała mgr inż. Magdalena Baran, dietetyk Wygodnadieta.pl