Jogurt grecki tak naprawdę nie pochodzi z Grecji. Choć oczywiście jest tam lubiany i często używany w kuchni. To tak naprawdę bardziej jogurt bułgarski i pod taką nazwą także znajdziemy go w sklepach. W 1905 roku właśnie bułgarski lekarz – Stamen Gigow Grigorow - badał w paryskim Instytucie Pasteura zjawisko fermentacji mleka. Podczas tych eksperymentów wyizolował bakterie, które są odpowiedzialne za powstawanie greckiego jogurtu. Zauważył bakterie kuliste oraz w kształcie pałeczek. Po wielu zmianach, docelowo nazwano je na cześć odkrywcy – Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus Grigoroff.
Te bakterie występują w całym obszarze basenu Morza Śródziemnego. I choć bakterie zostały odkryte przez bułgarskiego lekarza, to dopiero greccy emigranci rozsławili je na całym świecie nazywając jogurt na ich bazie właśnie greckim.
Jogurt grecki jest bardzo gęsty, ma idealnie kremową, białą konsystencję. Jest lekko kwaśny w smaku. Jaki ma skład jogurt grecki? Powinien zawierać w swoim składzie: pasteryzowane mleko oraz żywe kultury bakterii jogurtowych. Te ostatnie to właśnie Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgaricus i/lub Streptococcus thermophilus. Niekiedy w jogurcie greckim możemy znaleźć dodatek innych źywych kultur bakterii kwasu mlekowego - Lactobacilus acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Warto wiedzieć, czego w składzie jogurtu greckiego nie powinniśmy znaleźć. Jogurt grecki nie powinien zawierać: mleka w proszku, zagęszczaczy takich jak pektyny i liofilizowane białka, emulgatorów, na przykład E-471, czyli mono- i diglicyredów kwasów tłuszczowych, które zapobiegają rozwarstwianiu się żywności.
Ile kalorii ma jogurt grecki? Niewiele. Możemy śmiało używać jogurtu greckiego na schudnięcie. 100g jogurtu greckiego to 59 kcal. Łyżka jogurtu greckiego (czyli około 20 g) zawiera około 12 kalorii. To niskokaloryczny produkt, który świetnie sprawdzi się jako zastępnik kalorycznych śmietan.
Jogurt grecki zawiera wiele cennych składników. Ma dobre właściwości, które doceni nasz organizm. Przede wszystkim wspomnijmy o tym, że bakterie kwasu mlekowego syntezują witaminy z grupy B – niacynę i kwas foliowy. Dodatkowo rozkładają też cukier mleczny, czyli laktozę, a to właśnie dzięki temu jogurt grecki może być pomocny w diecie osób z nietolerancją laktozy. Na pewno jest lepiej wchłaniany i akceptowany niż klasyczne mleko.
Ponadto bakterie zawarte w jogurcie greckim obniżają pH w układzie pokarmowym. A to wpływa na szybsze przyswajanie mikroelementów, takich jak fosfor czy żelazo.
Jogurt grecki na schudnięcie także nam pomoże. Aczkolwiek należy pamiętać o zawartości tłuszczu w produkcie i wybierać te o obniżonej dawce. Jogurt grecki „odchudzi” każdy sos na bazie śmietany, świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast czy placków. Można go spożywać także samodzielnie, na przykład z dodatkiem płatków owsianych. W takiej wersji sprawdzi się jako zdrowe śniadanie. Poniżej przygotowaliśmy dwa przepisy z jogurtem greckim w roli głównej. Zainspiruj się i włącz go do swojej diety.
Składniki:
Przygotowanie: Zmieszaj surowe jajko z odrobiną mleka. Zamocz chleb z obu stron w jajku z mlekiem. Smaż na rozgrzanym maśle z obu stron. W międzyczasie wymieszaj jogurt grecki z łyżką miodu i cynamonem. Tosty serwuj z sosem i plastrami pokrojonego banana.
Składniki:
Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki. Masę przelej do dużego pojemnika do mrożenia. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Porcje nakładaj łyżką do lodów do salaterek.