Ile powinniśmy jeść kurkumy na co dzień, aby skorzystać z jej właściwości leczniczych? Zdaniem eksperta dr. Michaela Gregera, wystarczy zaledwie ćwierć łyżeczki kurkumy w proszku lub 6 mm świeżego kłącza kurkumy dziennie. To niewielka ilość, a ma duże znaczenie. Sproszkowaną kurkumę można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Warto jednak poszukać świeżej kurkumy. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, dzięki kryjącym się w niej olejkom eterycznym. Kłącze świeżej kurkumy swoim kształtem przypomina nieco imbir. Jednak w przeciwieństwie do imbiru kurkuma ma niezwykle intensywny żółty kolor, który nie tylko nadaje żółto-pomarańczowego koloru potrawom, ale też na długo barwi ręce :) Zanim więc zabierzesz się za tarkowanie kurkumy koniecznie załóż rękawiczki. Kurkuma to idealny dodatek nie tylko do potraw curry, ale też do dressingów, lodów, soków czy koktajli. Niezależnie jednak od rodzaju dania dodając kurkumę do swoich potraw pamiętaj o czarnym pieprzu. Kurkuma i pieprz to duet idealny. Zawarta w czarnym pieprzu piperyna pomaga przyswajać kurkuminę nawet do 2000%.
Oto kilka przepisów na pyszne koktajle z dodatkiem tej przyprawy. Smacznego!
Delikatnie słodki i lekko pikantny. Dzięki przyprawom, takim jak imbir i cynamon naturalnie rozgrzewa organizm od środka. Oprócz kurkumy ten dyniowy koktajl kryje w sobie jeszcze jeden magiczny składnik. Mowa o pyłku pszczelim, który zdaniem naukowców jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witamin! Warto pamiętać o pyłku szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, by wzmocnić odporność.
Składniki:
1 kubek puree z dyni
1 banan mrożony
1-1,5 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki pyłku pszczelego
1 łyżeczka masła orzechowego lub migdałowego
2 świeże daktyle bez pestki
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki startej kurkumy
1/2 łyżeczki startego imbiru
odrobina pieprzu czarnego
Sposób przygotowania: Pyłek pszczeli jest najlepiej przyswajany w formie rozdrobnionej. Jeśli nie korzystasz z wysokoobrotowego blendera zacznij przygotowanie tego koktajlu od zmielenia pyłku pszczelego. Możesz to zrobić w zwykłym młynku do kawy. Następnie włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Jeśli Twój koktajl jest zbyt gęsty dodaj więcej mleka.
Koktajl pełen zieleniny, którego smak pokocha każdy. Orzeźwiający i wyjątkowo kremowy. Oprócz smaku ten zielony koktajl to również niezwykle bogate źródło witaminy C. Głównie za sprawą natki pietruszki, która zawiera kilka razy więcej tej witaminy niż cytrusy, a dodatkowo wspomaga trawienie i skutecznie odświeża oddech.
Składniki:
1 szklanka liści jarmużu
1/2 kubka natki pietruszki
1 szklanka miąższu z mango
1/4 awokado
sok z 1 limonki
1/2 łyżeczki startej kurkumy
1,5 -2 kubki wody lub wody kokosowej
odrobina pieprzu czarnego
Sposób przygotowania: Sok z limonki przelej do kielicha blendera i dodaj pozostałe składniki. Blenduj, aż składniki zamienią się w aksamitnie gładki zielony mus.
Najlepsze przepisy na grzane wino w nieco odchudzonej wersji
Koktajl z buraka? Czemu nie! To jednak zupełnie inna odsłona buraka. W połączeniu z tropikalnymi owocami, orzeźwiającą limonką i pikantnymi przyprawami zwykły burak nabiera nadzwyczajnego charakteru. A dodatek w postaci mrożonych owoców sprawi, że koktajl będzie przyjemnie schłodzony.
Składniki:
2 szklanki świeżych liści szpinaku
2 szklanki owoców jagodowych mrożonych np. malin
1,5 szklanki wody
1 mały burak (80g)
1 kubek pokrojonego w kostkę ananasa lub mango
2 łyżki konopi łuskanych
1 łyżeczka starej kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
sok z 1/2 limonki
odrobina pieprzu czarnego
Sposób przygotowania: Przygotowanie koktajlu zacznij od pokrojenia buraka w drobną kostkę. Dzięki temu blender szybciej poradzi sobie z jego rozdrobnieniem. Tak przygotowanego buraka włóż razem z pozostałymi składnikami do kielicha blendera. Miksuj, aż powstanie idealnie gładki, aksamitny koktajl.
Kaki niejedno ma imię. Persymona, hurma, sharon to inne nazwy tego egzotycznego owocu, który na pierwszy rzut oka przypomina żółto-pomarańczowego pomidora. To wyjątkowo odżywczy owoc. Pełen błonnika, antyoksydantów i naturalnej słodyczy, oczywiście pod warunkiem, że wybierzesz dojrzałe kaki. Persymona w połączeniu z mlekiem roślinnym, daktylami i laską wanilii smakuje jak wyjątkowy deser. Smak tego koktajlu przypomina ajerkoniak.
Składniki:
1 dojrzały owoc kaki (ok. 300g)
1 banan mrożony
3 mandarynki lub 1 pomarańcza (200g)
1,5 kubka mleka roślinnego
2 świeże daktyle, bez pestek
1 łyżeczka startej kurkumy
ziarenka z 1 laski wanilii
odrobina pieprzu czarnego
Sposób przygotowania: Kaki przekrój na pół, wydrąż łyżeczką miąższ i przełóż do blendera. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż powstanie super kremowy koktajl.
Dietetyczne koktajle [7 PRZEPISÓW]
Antyoksydanty to największy wróg wolnych rodników, a tym samym najlepsza ochrona przed chorobami. Gdzie je znaleźć? W roślinach! Niektóre rośliny są wyjątkowo bogate w antyoksydanty. Takim przykładem jest nie tylko kurkuma, ale też owoce jagodowe i zielone liście. To wszystko kryje się w tym koktajlu.
Składniki:
2 szklanki świeżych liści szpinaku
1 duże, dojrzałe mango bez pestki
1 kubek mrożonych owoców jagód lub czarnej porzeczki
1 limonka
1,5 kubka wody
1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
1/2 łyżeczki startej kurkumy
odrobina pieprzu czarnego
Sposób przygotowania: Jest dziecinnie prosty. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w kielichu blendera i dokładnie zblendować, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
3 przepisy na koktajle poniżej 250 kcal według Ewy Chodakowskiej
5 niskokalorycznych koktajli, które smakują jak desery
Przepisy i zdjęcia pochodzą z bloga: surojadek.com. Więcej o kurkumie przeczytasz TU.