Rozgrzej piekarnik do temperatury 190-200°C. Blachę do pieczenie wyłóż papierem lub posmaruj odrobiną oliwy. 3-4 średniej wielkości marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki (w miarę możliwości powinny być tej samej wielkości i grubości, dzięki temu równomiernie się upieką). Surowe jeszcze frytki wrzuć do miski, wsyp do niej także: pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, szczyptę soli i dodaj 2 łyżki oliwy. Wymieszaj dokładnie i przełóż na blachę. Piecz około 20 minut.
5 fit przekąsek, które zastąpią ci paluszki, chipsy i colę podczas oglądania mundialu
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Blachę do pieczenie wyłóż papierem lub posmaruj oliwą. Garść fasolek szparagowych dokładnie opłucz, każdą z nich przekrój na pół, skrop je oliwą i obtocz w startym na drobnej tarce parmezanie. Oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj frytki w piekarniku z włączonym termoobiegiem, aż się zarumienią. Jedz bezpośrednio po przygotowaniu.
Oto 5 ulubionych zdrowych przekąsek gwiazd, które zrobisz w 5 minut!
Dokładnie opłucz 10-12 zielonych szparagów, odetnij od nich zdrewniałe końcówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Blachę do pieczenie wyłóż papierem lub posmaruj oliwą. Na talerzu wymieszaj 2 łyżki tartej bułki i łyżkę startego na drobnej tarce parmezanu. W głębokim talerzu roztrzep jajko. Maczaj szparagi w jajku i obtaczaj w bułce i serze, oprósz solą i pieprzem. Piecz, aż uzyskają złocisty kolor (12-14 minut).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C (z włączonym termoobiegiem). Blachę do pieczenie wyłóż papierem lub posmaruj oliwą. W głębokim talerzu roztrzep jajko, na płytkim talerzu wymieszaj bułkę tartą z ulubionymi, posiekanymi ziołami (kolendra, tymianek, bazylia), szczyptą soli i pieprzu. Twardą cukinię pokrój w słupki, maczaj w jajku, obtaczaj w bułce. Piecz frytki, aż się zarumienią.
Pistacje - dla łasuchów i sportowców [Kalorie, KCAL]
3 średniej wielkości buraki umyj i pokrój w słupki. Oprósz solą i pieprzem, a także ulubionymi ziołami. Skrop oliwą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C (z włączonym termoobiegiem). Blachę do pieczenie wyłóż papierem lub posmaruj oliwą, ułóż na niej frytki i piecz ok 30 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu.