Borykając się z wzdęciami często sięgamy po różne suplementy oraz leki, nie zdając sobie sprawy, jakie dobro znajduje się w naszej własnej kuchni. Jeśli zmagasz się z problemem wzdęć, czy uczucia pełności lub zwyczajnie chcesz wspomóc oczyszczanie swojego organizmu, koniecznie wypróbuj poniższych przepisów.
Przepis nr 1: Herbata miętowa z imbirem
Zarówno mięta oraz imbir są produktami, które w połączeniu, ze względu na swoje właściwości działają detoksykująco oraz skutecznie zwalczają wzdęcia. Mięta pieprzowa wspomaga trawienie, rozluźniając przewód pokarmowy i łagodząc zaparcia. Ma działanie kojące, może także ograniczać głód i zmniejszać apetyt. Imbir z kolei może pomóc w usuwaniu wolnych rodników z organizmu, jednocześnie wspomagając nasze trawienie.
Składniki na jedną filiżankę naparu:
Przygotowanie:
Włóż herbatę oraz imbir do zaparzaczki i zalej gorącą wodą. Zaparzaj przez trzy do pięciu minut, w zależności od pożądanej siły. Jeśli używasz miętowej torebki z herbatą zamiast zaparzacza, postępuj zgodnie z tymi samymi instrukcjami i dodaj świeżego imbiru do filiżanki.
Płatki owsiane mogą pomagać zwalczać stres i niepokój. W dzisiejszym świecie, w którym wszechobecny stres kumuluje się w naszych organizmach, zwiększa się produkcja kortyzolu, która sprzyja gromadzeniu się toksyn w organizmie. To wszystko powoduje, że coraz częściej dotykają nas wzdęcia, które sprawiają, że twój brzuch wygląda jak balon.
Składniki na jeden napar:
Przygotowanie:
Bardzo ważne, aby płatki owsiane były ekologiczne, wytwarzane z owsa nie zawierającego środków chemicznych oraz pestycydów. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki owsiane i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Następnie przykrywamy garnek i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy napar jest ciepły (ale nie gorący) odcedzamy płyn, przelewamy do kubka i dodajemy miód. Taką herbatkę najlepiej pić 15 min przed posiłkiem.
Pokrzywa przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby oraz żołądka. Usprawnia także przemianę materii i pomaga przywrócić prawidłowy apetyt.
Składniki:
Przygotowanie:
Liście pokrzywy, kardamon i plasterki imbiru zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach parzenia wyjmujemy liście, a kiedy napar nieco ostygnie dodajemy do niego miód. Tak przygotowaną herbatę ziołową pijemy każdego ranka.