Sposób na detoks i płaski brzuch. Przepisy na skuteczne napary

Chyba każda kobieta zna to nieprzyjemne uczucie wzdętego brzucha. Jak pozbyć się wzdęć w naturalny sposób i dodatkowo wspomóc detoks swojego organizmu? Oto przepisy na herbatki, które pomogą zwalczyć ten problem.

Borykając się z wzdęciami często sięgamy po różne suplementy oraz leki, nie zdając sobie sprawy, jakie dobro znajduje się w naszej własnej kuchni. Jeśli zmagasz się z problemem wzdęć, czy uczucia pełności lub zwyczajnie chcesz wspomóc oczyszczanie swojego organizmu, koniecznie wypróbuj poniższych przepisów.

Przepis nr 1: Herbata miętowa z imbirem

MiętaMięta pinterest.com

Zarówno mięta oraz imbir są produktami, które w połączeniu, ze względu na swoje właściwości działają detoksykująco oraz skutecznie zwalczają wzdęcia. Mięta pieprzowa wspomaga trawienie, rozluźniając przewód pokarmowy i łagodząc zaparcia. Ma działanie kojące, może także ograniczać głód i zmniejszać apetyt. Imbir z kolei może pomóc w usuwaniu wolnych rodników z organizmu, jednocześnie wspomagając nasze trawienie.

Składniki na jedną filiżankę naparu:

  • 1 łyżeczka liściastej herbaty miętowej (lub jednej saszetki miętowej herbaty z mięty pieprzowej)
  • 1 łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Włóż herbatę oraz imbir do zaparzaczki i zalej gorącą wodą. Zaparzaj przez trzy do pięciu minut, w zależności od pożądanej siły. Jeśli używasz miętowej torebki z herbatą zamiast zaparzacza, postępuj zgodnie z tymi samymi instrukcjami i dodaj świeżego imbiru do filiżanki.

Przepis nr 2: Napar z płatków owsianych

Płatki owsianePłatki owsiane pinterest.com

Płatki owsiane mogą pomagać zwalczać stres i niepokój. W dzisiejszym świecie, w którym wszechobecny stres kumuluje się w naszych organizmach, zwiększa się produkcja kortyzolu, która sprzyja gromadzeniu się toksyn w organizmie. To wszystko powoduje, że coraz częściej dotykają nas wzdęcia, które sprawiają, że twój brzuch wygląda jak balon. 

Składniki na jeden napar:

  • 2 szklanki wody mineralnej
  • 50 g płatków owsianych bio
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu
  • cedzak


Przygotowanie:
Bardzo ważne, aby płatki owsiane były ekologiczne, wytwarzane z owsa nie zawierającego środków chemicznych oraz pestycydów. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki owsiane i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Następnie przykrywamy garnek i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy napar jest ciepły (ale nie gorący) odcedzamy płyn, przelewamy do kubka i dodajemy miód. Taką herbatkę najlepiej pić 15 min przed posiłkiem.

Przepis nr 3: Napar z pokrzywy 

PokrzywaPokrzywa pinterest.com

Pokrzywa przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby oraz żołądka. Usprawnia także przemianę materii i pomaga przywrócić prawidłowy apetyt.

Składniki:

  • garść świeżych lub suszonych liści pokrzywy
  • 2 plasterki imbiru 
  • szczypta kardamonu
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Liście pokrzywy, kardamon i plasterki imbiru zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach parzenia wyjmujemy liście, a kiedy napar nieco ostygnie dodajemy do niego miód. Tak przygotowaną herbatę ziołową pijemy każdego ranka.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.