Jedną z roślin strączkowych, polecaną ze względów na zdrowotne właściwości jej bób. Kalorie, które w sobie posiada wynoszą 88 kalorii na 100 gramów. Z kolei gotowany bób jest nieco bardziej kaloryczny – w 100 gramach znajdziemy aż 110 kalorii. To dość dużo, ale bób ma w sobie dużą zawartość białka, dlatego uznawany jest za dobrą alternatywę dla białka zwierzęcego.
Bób można jeść na surowo, jak również w postaci gotowanej. Gotowany bób o wadze 100 gramów zawiera aż 7,60 gramów białka. Ma niską zawartość sodu, jest za to bogaty w potas i błonnik redukujący poziom cholesterolu. Warto włączyć bób do diety odchudzającej, ze względu na niewielką zawartość tłuszczu – jedynie 0,40 grama w 100 gramach gotowanego produktu. Choć kaloryczność bobu jest duża, pozwala on przetrwać kryzysy w procesie odchudzania.