Gdy chcemy schudnąć, nasze poszukiwania oscylują wśród diet, które zakładają ograniczanie węglowodanów albo tłuszczy. Jadłospisów, które trzymają się tej zasady, znajdziemy mnóstwo, ale co będzie zdrowsze i szybciej przyniesie efekty? Specjaliści wzięli pod lupę dietę ketogeniczną oraz roślinną dietę niskotłuszczową. Jak przebiegała analiza?
Eksperyment został przeprowadzony na grupie dwudziestu osób, wśród których nikt nie cierpiał z powodu cukrzycy. Badanie trwało cztery tygodnie, część grupy przeszła na dietę ketogeniczną, a część na niskotłuszczową dietę roślinną. Wszyscy badani mieli dostęp do trzech posiłków dziennie oraz takiej ilości przekąsek, na jaką mieli ochotę. Nie musieli się też ograniczać do konkretnej liczby kalorii. Po porównaniu wyników eksperci zauważyli pewną prawidłowość.
Po określonym czasie porównano wyniki odchudzania wśród całej grupy. Osoby, które zastosowały model roślinny ze zmniejszoną ilością tłuszczu spożywały o 550 a nawet 700 kalorii mniej, w porównaniu to grupy na diecie keto. Niemniej osoby, w których dieta rządziły węglowodany miały podniesiony poziom glukozy we krwi. Z kolei, jeżeli chodzi o efekty odchudzania, choć żadna z osób nie przytyła, to właśnie tylko ta część grupy, która była na diecie niskotłuszczowej, pozbyła się dużej ilości tkanki tłuszczowej.
Badanie nie dało jednoznacznej odpowiedzi, ale pozwoliło na pewne wytyczne. Z całą pewnością dieta o wysokiej zawartości węglowodanów powoduje podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Z kolei dieta wysokotłuszczowa, choć nie powoduje tycia, nie pomoże też przy spalaniu większej ilości kalorii. Dieta o dużej zawartości węglowodanów syci na dłużej, dzięki czemu może pozwolić na ograniczenie dziennej dawki kalorii. Pamiętajmy jednak, że żadna z powyższych diet nie nadaje się do stosowania długofalowego. Przejście na taki jadłospis powinien być też najpierw skonsultowany z odpowiednim lekarzem.