Zupy rzadko goszczą w naszych jadłospisach. Czas to zmienić! Oto powody, dla których warto częściej po nie sięgać

Zupa może być świetnym uzupełnieniem zdrowej diety. Oto korzyści, które przekonają, aby częściej decydować się na taką formę posiłku.

Zdrowe jedzenie nie musi ograniczać się do przysłowiowej sałatki czy potraw wyłącznie przygotowanych na parze. Zupy to doskonałe urozmaicenie każdej diety. Mamy różne formy przyrządzenia tej potrawy, dlatego sprawdzi się zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i na wiosnę czy lato. Jakie są zalety spożywania zup?

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Powody, dla których powinniśmy częściej sięgać po zupy

Zapewnią uczucie sytości na dłużej

Wbrew pozorom, zupa przygotowana z dobrze dobranych składników pomaga się najeść na dłużej. Dzieje się tak z prostej przyczyny, warzywa zawierają dużo błonnika. Dzięki obiadowi składającemu się z dwóch dań, a w tym zupy, jest mniejsze prawdopodobieństwo, że sięgniemy po przekąskę między posiłkami.

W łatwy sposób przemycamy witaminy

Dobrze doprawiona, potrafi sprawić, że nawet największy niejadek nie zauważy, że dostał na obiad znienawidzonego kalafiora czy brokuły. Zupy kremy to świetne opcje zwłaszcza dla dzieci, które nie przepadają za warzywami.

Może pomóc w odchudzaniu

Badania wykazały, że zjedzenie miski zupy przed posiłkiem może pomóc poczuć się bardziej usatysfakcjonowanym i znacznie ograniczyć kalorie w następnym posiłku. Zupy - szczególnie te gęste - wolniej się trawią, przez co czujesz się pełniejszy przez dłuższy czas.

Idealna przekąska w czasie choroby

Gorące potrawy i napoje, takie jak zupa, mogą łagodzić ból gardła i zmniejszać stan zapalny. Zupa może być również odpowiedzią dla tych, którzy mają problemy z przeżuwaniem lub trawieniem całych pokarmów. Pomagają też tym osobom, które wracają do zdrowia po chorobie, która powodowała zaburzenia pracy układu trawiennego.

Pomysł do wypróbowania - sycąca zupa z soczewicy

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy, namoczonej wcześniej przez pół godziny i odsączonej od wody;
  • sześć filiżanek bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • jedna duża cebula, pokrojona na 6 kawałków;
  • cztery duże marchewki, obrane i pokrojone na pół;
  • półtorej łyżeczki papryki słodkiej;
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszanego z 1/4 szklanki wody;
  • pół łyżeczki kminku w proszku;
  • szczypta soli do smaku;
  • cztery łyżki soku z cytryny;
  • chleb pita pszenny lub tosty do wykonania grzanek;
  • cząstki cytryny;
  • do dekoracji: odrobiona słodkiej papryki w proszku oraz kminek.

Przygotowanie

Przepłucz soczewicę, aż przestanie z niej wypływać pienista woda. Namaczaj ziarna przez pół godziny. W międzyczasie umieść w garnku bulion, cebulę, marchewki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, czyli czerwoną paprykę, kminek, sól oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa ostygnie, dodaj ją do blendera i dosyp namoczoną soczewicę. Miskuj wszystko na gładką masę, a następnie przełóż do garnka i podgrzej. Sprawdź smak i dopraw przed podaniem w razie potrzeby. Na koniec, po przelaniu zupy do miseczek, udekoruj przyprawami. Możesz też przygotować grzanki w piekarniku, krojąc chleb tostowy w małą kostkę lub podgrzaną do chrupkości pitą. Obok zupy połóż cząstki cytryny, która doda jej posmaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.