Dieta ketogeniczna wciąż zyskuje na popularności - ma swoich zwolenników wśród wielu gwiazd i celebrytów. Jej proste zasady i zadowalające efekty sprawiają, że szukając diety często wybieramy keto. Oto dwa proste w przygotowaniu i smaczne dania, którymi urozmaicisz swój jadłospis.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, blachę przetrzyj olejem. Na średniej patelni rozgrzej olej z awokado lub oliwę. Podsmaż na nim pokrojoną w kostkę paprykę, jak zmięknie dodaj tuńczyka oraz salsę, mieszaj do połączenia się składników. Przytnij końce cukinii i pokrój je wzdłuż, wydrąż miąższ, pozostawiając w środku jego cienką warstwę. Podziel tuńczykowe nadzienie na dwie części i włóż w wydrążoną cukinię. Dodaj sól, pieprz oraz kminek. Piecz przez 15;20 minut, aż cukinia zmięknie.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Jeśli jest taka potrzeba, odetnij od brukselki kiełki. Następnie pokrój każde warzywo na pół. W misce wymieszaj brukselki z oliwą, solą i czarnym pieprzem. Piecz je około 15 minut, aż zmiękną i poczernieją. Po upieczeniu wymieszaj z harrisą i posyp po wierzchu kawałkami koziego sera. Podawaj na ciepło.