Dwa pomysłowe i pyszne przepisy na diecie keto. Do przygotowania potrawy potrzebujesz mniej niż pół godziny

Dieta ketogeniczna jest jednym z najpopularniejszych modeli żywieniowych ostatnich lat. Szukasz urozmaicenia dietetycznego menu? Oto dwa pomysły, dzięki którym szybko przygotujesz zdrowe posiłki.

Dieta ketogeniczna wciąż zyskuje na popularności - ma swoich zwolenników wśród wielu gwiazd i celebrytów. Jej proste zasady i zadowalające efekty sprawiają, że szukając diety często wybieramy keto. Oto dwa proste w przygotowaniu i smaczne dania, którymi urozmaicisz swój jadłospis.

Dwa proste przepisy na diecie ketogenicznej

Tuńczyk z cukinią po meksykańsku

  • dwie łyżeczki oleju z awokado lub oliwy z pierwszego tłoczenia;
  • pokrojona w kostkę czerwona papryka;
  • dwie puszki tuńczyka;
  • dwie duże cukinie;
  • sól i pieprz do smaku;
  • szczypta kminku;
  • sos salsa (do przygotowania potrzebujesz pokrojonego w kostkę awokado, soku ze świeżej limonki, zmielonej czerwonej cebulki oraz 1/4 szklanki posiekanej kolendry - dodaj wszystkie składniki do siebie i dokładnie wymieszaj).

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, blachę przetrzyj olejem. Na średniej patelni rozgrzej olej z awokado lub oliwę. Podsmaż na nim pokrojoną w kostkę paprykę, jak zmięknie dodaj tuńczyka oraz salsę, mieszaj do połączenia się składników. Przytnij końce cukinii i pokrój je wzdłuż, wydrąż miąższ, pozostawiając w środku jego cienką warstwę. Podziel tuńczykowe nadzienie na dwie części i włóż w wydrążoną cukinię. Dodaj sól, pieprz oraz kminek. Piecz przez 15;20 minut, aż cukinia zmięknie.

Chrupiące brukselki z kozim serem

  • około pół kilograma brukselki;
  • trzy łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżeczka soli koszernej;
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku;
  • trzy łyżki łagodnej lub ostrej pasty harrisa;
  • około 80 gramów koziego kruszącego się sera.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Jeśli jest taka potrzeba, odetnij od brukselki kiełki. Następnie pokrój każde warzywo na pół. W misce wymieszaj brukselki z oliwą, solą i czarnym pieprzem. Piecz je około 15 minut, aż zmiękną i poczernieją. Po upieczeniu wymieszaj z harrisą i posyp po wierzchu kawałkami koziego sera. Podawaj na ciepło.

Zobacz wideo Karolina Gilon przechodzi na dietę
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.