Masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie? Nic straconego - wegańskie naleśniki mogą być doskonałą alternatywą dla bardziej tuczących deserów. Ten przysmak oparty na produktach roślinnych na pewno zasmakuje również osobom, które stosują tradycyjną dietę.
Składniki:
Przygotowanie: Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do miski. Wymieszaj syrop klonowy, ocet i mleko tak, aby uzyskać gęste i gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Wrzuć łyżkę mieszanki na patelnię i pozwól się smażyć przez około trzy minuty, aż pojawią się na placuszku bąbelki. Odwróć wtedy naleśnik na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut. Gotowe danie podawaj z ulubionymi owocami i łyżką syropu klonowego.
Składniki:
Przygotowanie: Zmiksuj płatki w robocie kuchennym, dodaj pokrojone banany i pozostałe składniki, oprócz jagód. Użyj miksera w taki sposób, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię i umieść na niej łyżkę oleju kokosowego. Dodaj do ciasta jagody i dokładnie wymieszaj. Odmierzaj ciasto za pomocą odpowiedniej wielkości łyżki. Smaż placuszki przez kilka minut na każdej stronie. Gotowe danie udekoruj jagodami i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Składniki:
Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie przez około 20 minut, po tym czasie odlej wodę. W blenderze dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, szklankę wody, daktyle i zmiksuj na gładką masę. Dodaj bezglutenową mąkę i ponownie zmiksuj ciasto, aby uzyskać gładką masę. Odstaw ciasto na 20 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu, skrop patelnię olejem słonecznikowym, smaż placuszki aż osiągną złoty kolor. Podawaj z owocami.
Życzymy smacznego!