Trzy najlepsze przepisy na wegańskie placuszki w wersji fit, czyli odrobina słodkości na diecie roślinnej

Pankejki mogą być zdrowym śniadaniem lub słodką kolacją. Przechodząc na weganizm, nie musisz rezygnować z puszystego przysmaku. Ten przygotowany na bazie produktów roślinnych jest równie smaczny, co klasyczny odpowiednik.

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie? Nic straconego - wegańskie naleśniki mogą być doskonałą alternatywą dla bardziej tuczących deserów. Ten przysmak oparty na produktach roślinnych na pewno zasmakuje również osobom, które stosują tradycyjną dietę. 

Wegańskie naleśniki - trzy przepisy, których musisz spróbować

Wegańskie naleśniki gryczane

Składniki:

  • 60 gramów proszku do pieczenia;
  • 160 gramów mąki ryżowej;
  • 60 mililitrów octu jabłkowego;
  • 800 mililitrów mleka roślinnego;
  • 40 gramów maranty trzcinowej (rodzaj skrobi do zagęszczenia ciasta, porządna dawka potrzebnych witamin na diecie wegańskiej);
  • 240 mililitrów syropu klonowego;
  • ulubione owoce do posypania.

Przygotowanie: Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do miski. Wymieszaj syrop klonowy, ocet i mleko tak, aby uzyskać gęste i gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Wrzuć łyżkę mieszanki na patelnię i pozwól się smażyć przez około trzy minuty, aż pojawią się na placuszku bąbelki. Odwróć wtedy naleśnik na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut. Gotowe danie podawaj z ulubionymi owocami i łyżką syropu klonowego.

Wegańskie naleśniki owsiane

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych;
  • 2/3 szklanki zmielonych migdałów;
  • szklanka wody;
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego;
  • dwa dojrzałe banany;
  • dwie łyżki syropu z agawy lub klonowego;
  • dwie łyżeczki cynamonu;
  • szczypta soli morskiej;
  • olej kokosowy do smażenia;
  • do podania: szklanka jagód.

Przygotowanie: Zmiksuj płatki w robocie kuchennym, dodaj pokrojone banany i pozostałe składniki, oprócz jagód. Użyj miksera w taki sposób, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię i umieść na niej łyżkę oleju kokosowego. Dodaj do ciasta jagody i dokładnie wymieszaj. Odmierzaj ciasto za pomocą odpowiedniej wielkości łyżki. Smaż placuszki przez kilka minut na każdej stronie. Gotowe danie udekoruj jagodami i pokruszonymi orzechami włoskimi.

Wegańskie naleśniki bezglutenowe

Składniki:

  • pół szklanki daktyli;
  • pół szklanki gorącej wody do namoczenia daktyli;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szklanka wody;
  • szczypta soli morskiej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej.

Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie przez około 20 minut, po tym czasie odlej wodę. W blenderze dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, szklankę wody, daktyle i zmiksuj na gładką masę. Dodaj bezglutenową mąkę i ponownie zmiksuj ciasto, aby uzyskać gładką masę. Odstaw ciasto na 20 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu, skrop patelnię olejem słonecznikowym, smaż placuszki aż osiągną złoty kolor. Podawaj z owocami.

Życzymy smacznego!

Zobacz wideo Przepis na naleśniki gryczane Karoliny Gilon
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.