Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu przyjmowanych węglowodanów przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej zawartości tłuszczu i umiarkowanej ilości białka. Wówczas ciało przechodzi w stan ketozy, co oznacza, że nie przyjmuje ono wystarczającej ilości węglowodanów, aby komórki mogły je wykorzystać na energię. W tym momencie organizm zaczyna wytwarzać ketony, czyli związki organiczne, które wykorzystuje zamiast węglowodanów. Jednocześnie zaczyna spalać tłuszcz.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W średniej misce wymieszaj masło orzechowe, miód, olej kokosowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zmielone siemię lniane i wybrany proszek proteinowy (białko serwatkowe lub roślinne). Aby wymieszać, użyj łyżki lub rąk. Uzyskana masa powinna przypominać ciasto na ciasteczka. Umieść w wyłożonej pergaminem foremce do ciasta. Na wierzch rozlej warstwę gorzkiej czekolady, uprzednio rozpuszczonej w rondlu. Wstaw do lodówki na 30 minut do godziny. Następnie pokrój masę na 10 równych batonów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Przygotowaną masę równomiernie umieść w foremkach do lodów za pomocą łyżki. Po środku umieść patyczki do lodów (możesz wybrać wafelki i przełożyć do nich zamrożoną masę) i włóż do zamrażarki na kilka godzin, aż mieszanina całkowicie się zestali. Delikatnie wyciągnij gotowy deser z foremek.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać. Całość przelej do pucharków. Możesz podawać z ulubionymi orzechami.