Deser na diecie ketogenicznej? Przedstawiamy trzy proste przepisy na smakołyki o niskiej zawartości węglowodanów

Przejście na dietę ketogeniczną wiąże się ze znacznym ograniczeniem dziennej dawki węglowodanów. Nie oznacza to jednak, że trzeba na dobre zrezygnować z deserów. Te przepisy pomogą ci zaspokoić swój apetyt na słodkie i nie złamać przy tym założeń diety.

Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu przyjmowanych węglowodanów przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej zawartości tłuszczu i umiarkowanej ilości białka. Wówczas ciało przechodzi w stan ketozy, co oznacza, że nie przyjmuje ono wystarczającej ilości węglowodanów, aby komórki mogły je wykorzystać na energię. W tym momencie organizm zaczyna wytwarzać ketony, czyli związki organiczne, które wykorzystuje zamiast węglowodanów. Jednocześnie zaczyna spalać tłuszcz.

Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe

Makroskładniki w diecie ketrogenignej zkładają się w następujący sposób:

  • 60 do 75 procent kalorii pochodzących z tłuszczu,
  • 15 do 30 procent kalorii pochodzących z białka,
  • 5 do 10 procent kalorii pochodzących z węglowodanów.

Desery na diecie ketogenicznej - czekoladowe batoniki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 3/4 szklanki masła orzechowego bez dodatków,
  • 1/4 szklanki naturalnego miodu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej,
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • gruboziarnista sól morska.

Sposób przygotowania:

W średniej misce wymieszaj masło orzechowe, miód, olej kokosowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj zmielone siemię lniane i wybrany proszek proteinowy (białko serwatkowe lub roślinne). Aby wymieszać, użyj łyżki lub rąk. Uzyskana masa powinna przypominać ciasto na ciasteczka. Umieść w wyłożonej pergaminem foremce do ciasta. Na wierzch rozlej warstwę gorzkiej czekolady, uprzednio rozpuszczonej w rondlu. Wstaw do lodówki na 30 minut do godziny. Następnie pokrój masę na 10 równych batonów.

Desery na diecie ketogenicznej - lody z awokado, kokosem i limonką

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego,
  • ¼ szklanki erytrytolu,
  • 2 łyżki soku z limonki.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Przygotowaną masę równomiernie umieść w foremkach do lodów za pomocą łyżki. Po środku umieść patyczki do lodów (możesz wybrać wafelki i przełożyć do nich zamrożoną masę) i włóż do zamrażarki na kilka godzin, aż mieszanina całkowicie się zestali. Delikatnie wyciągnij gotowy deser z foremek.

Lody z awokadoLody z awokado www.superhealthykids.com

Desery na diecie ketogenicznej - czekoladowy mus z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki mleka roślinnego, szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać. Całość przelej do pucharków. Możesz podawać z ulubionymi orzechami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.