Dieta ketogeniczna - proste przepisy, które pomogą ci w utrzymaniu wagi

Utrzymanie diety podczas panujacej pandemii może być nie lada wyzwaniem. Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, zwróć uwagę, co już znajduje się w twojej spiżarni. Z tych produktów szybko zrobisz dania zgodne z zasadami diety.

Dieta ketogeniczna opiera się na prostych zasadach: spożywamy dużo tłuszczów, przy ograniczonej ilości białka oraz węglowodanów. Dietetycy zalecają, aby proporcje składników opierać na zasadzie 4:1, czyli na cztery gramy tłuszczu spożywać jeden gram białka oraz węglowodanów. Jak w czasie pandemii pilnować prawidłowego odżywiania? Zobacz proste przepisy z produktów, które na pewno masz w swoich zapasach. 

Frittata to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacjęFrittata to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację Pinterest

Dieta ketogeniczna - dwa sycące przepisy

Jajeczne muffinki

  • oliwa z oliwek;
  • półtorej szklanki posiekanego słodkiego ziemniaka;
  • szklanka rozdrobnionego sera cheddar;
  • sześć gotowanych kawałków boczku;
  • dziesięć dużych jaj;
  • 1/4 szklanki śmietany 30%;
  • łyżeczka soli koszernej;
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. W misce umieść jajka, śmietanę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  2. Blachę ze specjalnymi wgłębieniami na muffiny posmaruj oliwą z oliwek. Włóż do każdej foremki rozdrobnione słodkie ziemniaki, ser oraz boczek. Na te składniki wylej wyrobioną masę jajeczną. Każda foremka powinna zostać zapełniona do 3/4 wysokości.
  3. Piecz w piekarniku, aż babeczki będą rumiane na brzegach, co powinno zająć niecały kwadrans. 

Domowa frittata ze składników, które masz pod ręką

  • sześć dużych jaj;
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany;
  • cztery plasterki grubego boczku (opcjonalnie);
  • dwa małe złote ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki;
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
  • dwie szklanki szpinaku;
  • dwa posiekane ząbki czosnku;;
  • dwie łyżeczki świeżych liści tymianku;
  • szklanka rozdrobnionego sera typu cheddar (opcjonalnie).

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W tym samym czasie ubij jajka ze śmietaną i połową łyżeczki soli.
  2. Ugotuj bekon, umieść go na zimnej nieprzywierającej patelni do pieczenia lub patelni żeliwnej. Gotuj boczek na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie chrupiący. Jeśli nie masz bekonu od razu rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju.
  3. Smaż ziemniaki na średnim ogniu. Posyp je pieprzem i pozostałą ilością soli. Zdejmij je z ognia, gdy będą miękkie i lekko zarumienione.
  4. Wymieszaj szpinak z czosnkiem i tymiankiem. Umieść wszystko na patelni z ziemniakami i gotuj około minuty, ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie. Jeśli usmażyłaś bekon, dodaj go do szpinaku.
  5. Dodaj na warzywa ser tak, aby ładnie się stopił.
  6. Wlej na patelnię mieszaninę z jajek na warzywa z serem. Mieszaj tak, aby jajka rozeszły się równomiernie po patelni. Gdy jajka się zetną, przekładamy powstającą frittatę do piekarnika i pieczemy około 10 minut. 

Wskazówka: Jeśli nie jesteś pewna, czy frittata jest już upieczona, delikatnie natnij niewielką szczelinę pośrodku potrawy. Jeśli zaczną wypływać surowe jajka - wstaw danie do piekarnika na kolejnych kilka minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.