Nie masz pomysłu, jak przygotować ryż? Dwa wegetariańskie przepisy na obiady dla leniuchów

Ryż można przyrządzić na wiele sposobów. To bogate źródło wielu minerałów i witamin. W połączeniu z warzywami lub owocami można wyczarować pyszne śniadania oraz dania obiadowe, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Ryż bardzo często znajduje się na naszych stołach. Wariacji z przepisami zawierającymi ten produkt można znaleźć naprawdę dużo. Dobrze ugotowany stanowi wspaniałą bazę do wielu dietetycznych potraw. Jak przygotować ryż w nowej odsłonie? Te proste przepisy zajmą ci niedużo czasu, a efekt będzie wybornie smaczny.

Dwa sposoby na lekkie wegetariańskie dania z ryżem

Ryż z soczewicą i szpinakiem w sosie curry

  • pół paczki białego ryżu;
  • puszka soczewicy;
  • pół puszki mleczka kokosowego;
  • dwie garście szpinaku;
  • pięć lub sześć sztuk pokrojonych pomidorków koktajlowych;
  • przyprawy: łyżeczka curry, szczypta słodkiej papryki, pieprz i sól do smaku;
  • łyżeczka brązowego cukru.

Przygotowanie: ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do rondelka włóż soczewicę, szpinak i pokrojone pomidorki, zalej mleczkiem kokosowym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po dziesięciu minutach dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś kolejne 15 minut. Podawaj z ryżem.

Jednogarnkowe zielone risotto z cukinią

  • 500 gramów ryżu do risotto;
  • trzy cukinie;
  • dwie czerwone papryki;
  • 220 gramów tofu wędzonego;
  • 350 gramów małych pieczarek;
  • duża cebula;
  • garść świeżego szpinaku;
  • pęczek pietruszki;
  • przyprawy: curry, pieprz zielony, sos sojowy, czosnek niedźwiedzi;
  • łyżeczka oleju kokosowego;
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne do nadania serowego posmaku.

Przygotowanie: Na woku wymieszaj łyżeczkę oleju kokosowego z kilkoma łyżkami wody, rozgrzej naczynie. W tym czasie obierz i pokrój drobno cebulę, następnie wrzuć ją do woka, przykryj i duś. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej trochę wody. Pokrój drobno cukinię i dorzuć ją do cebuli. Umyj i posiekaj pieczarki, dorzuć je do reszty warzyw w momencie, kiedy cukinia zacznie puszczać sok. Zamieszaj i pozostaw składniki w woku. W międzyczasie pokrój drobno paprykę i tofu, dorzuć do duszących się warzyw i posyp wszystko łyżeczką curry. Dodaj trzy łyżki sosu sojowego, trzy łyżki drożdżowych płatków i duś około trzech minut, wcześniej dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp ryż i zalej wszystko wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem na kwadrans. Sprawdzaj, czy warzywa nie przywierają do woka, jeśli tak się dzieje, dodaj odrobinę wody. Gdy ryż zmięknie dodaj pietruszkę, szpinak i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj od razu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA