Ryż bardzo często znajduje się na naszych stołach. Wariacji z przepisami zawierającymi ten produkt można znaleźć naprawdę dużo. Dobrze ugotowany stanowi wspaniałą bazę do wielu dietetycznych potraw. Jak przygotować ryż w nowej odsłonie? Te proste przepisy zajmą ci niedużo czasu, a efekt będzie wybornie smaczny.
Przygotowanie: ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do rondelka włóż soczewicę, szpinak i pokrojone pomidorki, zalej mleczkiem kokosowym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po dziesięciu minutach dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś kolejne 15 minut. Podawaj z ryżem.
Przygotowanie: Na woku wymieszaj łyżeczkę oleju kokosowego z kilkoma łyżkami wody, rozgrzej naczynie. W tym czasie obierz i pokrój drobno cebulę, następnie wrzuć ją do woka, przykryj i duś. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej trochę wody. Pokrój drobno cukinię i dorzuć ją do cebuli. Umyj i posiekaj pieczarki, dorzuć je do reszty warzyw w momencie, kiedy cukinia zacznie puszczać sok. Zamieszaj i pozostaw składniki w woku. W międzyczasie pokrój drobno paprykę i tofu, dorzuć do duszących się warzyw i posyp wszystko łyżeczką curry. Dodaj trzy łyżki sosu sojowego, trzy łyżki drożdżowych płatków i duś około trzech minut, wcześniej dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp ryż i zalej wszystko wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem na kwadrans. Sprawdzaj, czy warzywa nie przywierają do woka, jeśli tak się dzieje, dodaj odrobinę wody. Gdy ryż zmięknie dodaj pietruszkę, szpinak i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj od razu.