Na co czarnuszka? Poznaj pochodzenie, działanie i właściwości czarnuszki

Czarnuszka jest nazywana także czarnym kminkiem. To bardzo niepozorna roślina, która wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych. Skąd pochodzi? Jak działa? Czy czarnuszka pomaga w odchudzaniu? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.

Czarnuszka – pochodzenie

Pochodzenie czarnuszki nie jest żadną tajemnicą. Jest to roślina z południowo-wschodniej Azji. Występuje też w Azji Mniejszej. Warto wiedzieć, że pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już w pismach starożytnych! Chińczycy używali jej do leczenia chorób serca, a nawet chorób psychicznych. Co ciekawe, czarnuszka obecnie rośnie także w Polsce.

Czarnuszka – właściwości lecznicze

Czarnuszka dzięki bogatemu składowi wykazuje olbrzymie właściwości lecznicze. Zawiera bowiem wiele witamin i składników odżywczych. Zacznijmy od tego, że wspiera nasz układ odpornościowy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, a nawet antynowotworowe.

Pomoże nam wyregulować gospodarkę hormonalną i wspomoże układ nerwowy. Czarnuszka – a przede wszystkim olej produkowany na jej bazie – wykazuje działanie antystresowe. W prostej drodze więc można wykazać, że wpływa na ryzyko udaru i zawału. Jest więc wskazana osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu.

W czarnuszce znajdziemy wiele cennych roślinnych składników. Są to między innymi białka, węglowodany, saponiny, flawonoidy, fitosterole, fosfolipidy, różnorodne kwasy tłuszczowe. Dodatkowo czarnuszka to bogactwo alkaloidów oraz witamin. Znajdziemy w niej nie tylko witaminy z grupy B, lecz także witaminę A, E, F, biotynę. To także olbrzymi zastrzyk związków mineralnych. Warto wymienić choćby cynk, selen, magnez, wapń, sód, potas czy żelazo. Nic dziwnego, że czarnuszka jest tak popularna zarówno w kuchni, w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce.

Najcenniejsza czarnuszka występuje pod postacią ziół i herbat ziołowych. To skondensowane napary wykazuje najwięcej właściwości leczniczy i są pomocne w leczeniu wielu schorzeń. Oczywiście czarnuszkę można kupić także pod postacią nasion, ziaren czy oleju. I tu pojawia się pytanie warte odpowiedzi - olej czy nasiona czarnuszki na odchudzanie?

Olej czy nasiona czarnuszki na odchudzanie?

Także na odchudzanie czarnuszka jest wskazana. Każdy, kto chce stracić kilka zbędnych kilogramów powinien włączyć ją do swojej diety. Oczywiście od samego picia czy spożywania czarnuszki nie schudniemy. Jednak pamiętajmy o jej cudownych właściwości i bogactwie wartości odżywczych. Gdy jesteśmy na diecie, często dostarczamy organizmowi także mniej witamin czy też minerałów. Jeśli będziemy dodawać czarnuszkę do potraw, znacząco wpłyniemy na ich wartości odżywcze.

A ponadto – co z pewnością bardzo interesuje każdego, kto liczy kalorie – czarnuszka w diecie podkręca także metabolizm. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości kwasu linolowego. Warto wspomnieć też o malantynie, której w czarnuszce jest całkiem sporo, a która reguluje nasze procesy trawienne.

Czarnuszka – właściwości wykorzystywane w kosmetyce i kuchni

Czarnuszka w kosmetyce także jest stale obecna. Wytwarza się z niej oleje, które można nanieść bezpośrednio na skórę. A sprawdzają się one nie tylko przy zmniejszaniu widoczności zmarszczek, lecz także przy leczeniu zmian trądzikowych, ujędrnianiu skóry. Czarnuszka zawiera także sporo antyoksydantów. Wpływają one pozytywnie na regulację gruczołów łojowych. W konsekwencji nasza skóra się znaczniej mniej przetłuszcza.

W przemyśle kosmetycznym doceniono także jej właściwości nawilżające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Czarnuszka w kuchni sprawdzi się natomiast jako dodatek do sałatek, wielu sosów, a nawet mięs. Można ją spożywać w całości, zmielić lub roztłuc na proszek. Niektórzy używają jej zamiast pieprzu. Dodaje bowiem potrawą pikantniejszego smaku. Warto jednak wiedzieć, że nie powinniśmy jej zbytnio podgrzewać. Lepiej dodać czarnuszkę lub po ugotowaniu dania lub tuż przed zakończeniem. Zbyt długo podgrzewana czy też gotowana traci niestety swoje cenne właściwości.

Czarnuszka na odchudzanie – opinie

Kiedy znamy już wszystkie właściwości czarnuszki, nie dziwią pozytywne opinie na temat tej rośliny. To niepozorne ziele może nam przynieść naprawdę wiele dobrego! Wystarczy wprowadzić je na stałe do swojej diety.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.