Czerwone banany stają się coraz bardziej popularne. Owoce posiadają ciekawy słodki, lekko malinowy smak i stanowią podstawę wielu ciekawych deserów. Co ciekawe, czerwone banany są polecane osobom, które mają problemy z koncentracją oraz słabymi kośćmi, ze względu na wysoką zawartość potasu. Jakie jeszcze właściwości kryje ta odmiana bananów?
Oprócz ciekawego smaku, czerwona odmiana bananów posiada wiele potrzebnych składników. Warto wspomnieć, że w owocach znajdziemy:
Banany wzmocnią odporność naszego organizmu, pozytywnie wpłyną na poprawę skupienia oraz przemianę materii. Tej odmiany powinny jednak unikać osoby, które cierpią z powodu cukrzycy, ponieważ owoce zawierają wysoką dawkę cukrów. Witaminy A, E oraz K przysłużą się naszej skórze. Wszystkie wymienione składniki o właściwościach przeciwutleniających zatrzymują proces starzenia się komórek skóry oraz chronią przed rozwojem chorób układu krążenia oraz nowotworami.
Tych owoców używamy przede wszystkim do deserów. Ich słodki smak pokochają dzieci. Z bananów możesz zrobić ciastka, pankejki lub omlety. To też doskonały składnik ciast oraz tart. Pokrojone w cienkie plasterki banany możemy podsmażyć na miodzie. Słodkie placuszki będą idealnym pomysłem na ciepłe weekendowe śniadanie.
Do przygotowania bananowych pankejków (dwie porcje) potrzebujesz:
Przygotowanie: Rozgnieć banana i wymieszaj owoc z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i wymieszaj porządnie za pomocą trzepaczki. Zrobione ciasto powinno mieć konsystencję jak gęsta śmietana. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Podawaj z owocami, najlepiej takimi o lekko kwaśnym smaku.