Czerwone banany - jakie mają wartości odżywcze? Owoce zyskują coraz większą popularność w Europie

Czerwone banany to jedna z odmian uwielbianego i zdrowego owocu, który jest podstawą wielu wegańskich przepisów. Ten dość egzotycznie prezentujący się gatunek bananów posiada wiele cennych witamin i minerałów.

Czerwone banany stają się coraz bardziej popularne. Owoce posiadają ciekawy słodki, lekko malinowy smak i stanowią podstawę wielu ciekawych deserów. Co ciekawe, czerwone banany są polecane osobom, które mają problemy z koncentracją oraz słabymi kośćmi, ze względu na wysoką zawartość potasu. Jakie jeszcze właściwości kryje ta odmiana bananów?

Czerwone banany - wartości odżywcze

Oprócz ciekawego smaku, czerwona odmiana bananów posiada wiele potrzebnych składników. Warto wspomnieć, że w owocach znajdziemy:

  • wapń;
  • magnez;
  • fosfor;
  • witaminy: C, A, E, K oraz te z grupy B;
  • błonnik;
  • naturalne cukry: min. sacharozę i fruktozę;
  • przeciwutleniacze.

Banany wzmocnią odporność naszego organizmu, pozytywnie wpłyną na poprawę skupienia oraz przemianę materii. Tej odmiany powinny jednak unikać osoby, które cierpią z powodu cukrzycy, ponieważ owoce zawierają wysoką dawkę cukrów. Witaminy A, E oraz K przysłużą się naszej skórze. Wszystkie wymienione składniki o właściwościach przeciwutleniających zatrzymują proces starzenia się komórek skóry oraz chronią przed rozwojem chorób układu krążenia oraz nowotworami. 

Potrawy z czerwonych bananów

Tych owoców używamy przede wszystkim do deserów. Ich słodki smak pokochają dzieci. Z bananów możesz zrobić ciastka, pankejki lub omlety. To też doskonały składnik ciast oraz tart. Pokrojone w cienkie plasterki banany możemy podsmażyć na miodzie. Słodkie placuszki będą idealnym pomysłem na ciepłe weekendowe śniadanie.

Do przygotowania bananowych pankejków (dwie porcje) potrzebujesz:

  • 150 gramów mąki pszennej (razowej albo zwykłej);
  • jeden średniej wielkości czerwony banan;
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego, najlepiej o niskiej zawartości cukru, ze względu na słodkość bananów;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ulubione owoce do dekoracji.

Przygotowanie: Rozgnieć banana i wymieszaj owoc z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i wymieszaj porządnie za pomocą trzepaczki. Zrobione ciasto powinno mieć konsystencję jak gęsta śmietana. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Podawaj z owocami, najlepiej takimi o lekko kwaśnym smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.