• Link został skopiowany

Czerwone banany - jakie mają wartości odżywcze? Owoce zyskują coraz większą popularność w Europie

Czerwone banany to jedna z odmian uwielbianego i zdrowego owocu, który jest podstawą wielu wegańskich przepisów. Ten dość egzotycznie prezentujący się gatunek bananów posiada wiele cennych witamin i minerałów.
Czerwone banany
unsplash

Czerwone banany stają się coraz bardziej popularne. Owoce posiadają ciekawy słodki, lekko malinowy smak i stanowią podstawę wielu ciekawych deserów. Co ciekawe, czerwone banany są polecane osobom, które mają problemy z koncentracją oraz słabymi kośćmi, ze względu na wysoką zawartość potasu. Jakie jeszcze właściwości kryje ta odmiana bananów?

Czerwone banany - wartości odżywcze

Oprócz ciekawego smaku, czerwona odmiana bananów posiada wiele potrzebnych składników. Warto wspomnieć, że w owocach znajdziemy:

  • wapń;
  • magnez;
  • fosfor;
  • witaminy: C, A, E, K oraz te z grupy B;
  • błonnik;
  • naturalne cukry: min. sacharozę i fruktozę;
  • przeciwutleniacze.

Banany wzmocnią odporność naszego organizmu, pozytywnie wpłyną na poprawę skupienia oraz przemianę materii. Tej odmiany powinny jednak unikać osoby, które cierpią z powodu cukrzycy, ponieważ owoce zawierają wysoką dawkę cukrów. Witaminy A, E oraz K przysłużą się naszej skórze. Wszystkie wymienione składniki o właściwościach przeciwutleniających zatrzymują proces starzenia się komórek skóry oraz chronią przed rozwojem chorób układu krążenia oraz nowotworami. 

Potrawy z czerwonych bananów

Tych owoców używamy przede wszystkim do deserów. Ich słodki smak pokochają dzieci. Z bananów możesz zrobić ciastka, pankejki lub omlety. To też doskonały składnik ciast oraz tart. Pokrojone w cienkie plasterki banany możemy podsmażyć na miodzie. Słodkie placuszki będą idealnym pomysłem na ciepłe weekendowe śniadanie.

Do przygotowania bananowych pankejków (dwie porcje) potrzebujesz:

  • 150 gramów mąki pszennej (razowej albo zwykłej);
  • jeden średniej wielkości czerwony banan;
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego, najlepiej o niskiej zawartości cukru, ze względu na słodkość bananów;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ulubione owoce do dekoracji.

Przygotowanie: Rozgnieć banana i wymieszaj owoc z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i wymieszaj porządnie za pomocą trzepaczki. Zrobione ciasto powinno mieć konsystencję jak gęsta śmietana. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Podawaj z owocami, najlepiej takimi o lekko kwaśnym smaku.

Więcej o:

Komentarze (0)

Czerwone banany - jakie mają wartości odżywcze? Owoce zyskują coraz większą popularność w Europie

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).