Co to jest kwas fosforowy? Czy szkodzi? Gdzie występuje? Wszystko, co musisz wiedzieć o kwasie fosforowym

Kwas fosforowy to naturalny składnik ludzkiego organizmu. Bierze udział w procesach metabolicznych i stanowi składnik naszych kości oraz zębów. Niestety w syntetycznej formie jest bardzo szkodliwy. A właśnie w takiej często jest dodawany do żywności. W czym znajdziemy chemiczny dodatek e338?

Kwas fosforowy – co to jest?

Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny. Wywodzi się z grupy kwasów tlenowych i jest składnikiem kwasów nukleinowych. Przyglądając się jego chemicznemu rodowodowi, należy wiedzieć że sole i estry kwasu fosforowego to fosforany. Jest on naturalnym związkiem, który występuje w naszym organizmie. Wykorzystujemy go choćby w procesach metabolicznych. A jednak coraz częściej mówi się, że kwas fosforowy szkodzi. O co chodzi? Jak substancja występująca w naszym organizmie może nam szkodzić?

Kwas fosforowy – czy szkodzi?

Okazuje się, że kwas fosforowy może szkodzić. Jednak wyłącznie ten uzyskiwany syntetycznie. Badania na temat jego szkodliwości wciąż trwają. Jednak już wiadomo, że jego nadmierne ilości sprzyjają wydalaniu wapnia z organizmu.

Może to więc skutkować problemami z zębami czy nawet osteoporozą. Produkty bogate w kwas fosforowy mogą także doprowadzić do podrażnień układu pokarmowego i w konsekwencji wywołać zgagę, a nawet wrzody.

Gdzie znajdziesz kwas fosforowy?

Coraz częściej kwas fosforowy  - w jego syntetycznej wersji – jest dodawany do produktów spożywczych. Dzięki niemu produkty są dłużej świeże i nie psują się. Kwas fosforowy, czyli dodatek e338, hamuje namnażanie się bakterii, więc produkty dłużej są zdatne do spożycia.

Gdzie znajduje się najwięcej kwasu fosforowego? Znajdziemy go na przykład w mleku. Choćby UHT czy sterylizowanym. Duże ilości zawierają także lody, gotowe desery, owoce suszone i kandyzowane, mąki, gotowe sosy czy buliony. Dodatek e338 znajdziemy także w mięsach – szczególnie tych paczkowanych. To także częsty składniki napojów gazowanych, alkoholu czy napojów izotonicznych, po które tak chętnie sięgają osoby ćwiczące na siłowni.

Dodatek e338 to także składnik gum do żucia czy batonów proteinowych. Powinniśmy uważnie czytać etykiety na produktach, ponieważ można znaleźć go dosłownie wszędzie! Jest tani w produkcji, a producentom żywności zależy na przedłużaniu trwałości jedzenia niskim kosztem.

Kwas fosforowy, czyli dodatek e338. Czy można uniknąć chemicznych dodatków do żywności?

Niestety chemicznych dodatków do żywności nie unikniemy. W produkcji na szeroką skalę są one niezbędne do zachowania świeżości produktów. Oczywiście możemy żywić się wyłącznie warzywami i owocami, które kupujemy z pewnych źródeł, od lokalnych dostawców, jednak na dłuższą metę nic to nie da. Dodatki chemiczne, w tym kwas fosforowy, są wszędzie.

Pozostaje więc uważne czytanie etykiet wszystkich produktów, które decydujemy się włożyć  do naszego koszyka zakupowego. Zwracajmy uwagę czy normy, bezpieczne dla zdrowia dawki do spożycia, nie zostały przekroczone.

Chemiczne dodatki do żywności to jednak nie tylko wspomniany dodatek ee38. To także konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory, zagęstniki, wzmacniacze smaku i aromatu. Kwas fosforowy pełni wprawdzie kilka z wymienionych funkcji – jest i regulatorem kwasowości, i konserwantem – jednak nie jest jedynym chemicznym dodatkiem, którego powinniśmy się obawiać.

Żywność przetworzona jest realnym zagrożeniem. Przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych, problemów trawiennych, alergii i uczuleń. Niestety często jest podstawą naszego żywienia. Na początek warto więc zmienić myślenie o codziennym jadłospisie. Nie wybierajmy produktów najtańszych, kupujemy w sprawdzonych miejscach, od lokalnych dostawców. A na etykietach, oprócz ee338, unikajmy także innych szkodliwych dodatków do żywności. Bądźmy czujni przy poniższych oznaczeniach:

  • Numery od E 100 do E 199 – barwniki;
  • Numery od E 200 do E 299 – konserwanty;
  • Numery od E 300 do E 399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości;
  • Numery od E 400 do E 499 – emulgatory, środki spulchniające i żelujące;
  • Numery od E 500 do E 599 – środki pomocnicze;
  • Numery od E 600 do E 699 – wzmacniacze smaku;
  • Numery od E 900 do E 999 – środki słodzące i nabłyszczające;
  • Numery od E 1000 do E 1999 – stabilizatory, konserwanty i zagęstniki.
Więcej o: