olej palmowy

Więcej o:

olej palmowy

  • Czy olej palmowy jest szkodliwy? Właściwości oleju palmowego

    Olej palmowy ? właściwości Naturalny olej palmowy, nierafinowany, ma bardzo gęstą konsystencję. Jest jednak substancją ciekłą. W temperaturze pokojowej ma żółtobrązowy kolor. Ten w czystej postaci, podkreślmy, nierafinowanej, jest zdrowym, pełnowartościowym produktem. Na dodatek bardzo bogatym w

  • Olej palmowy - czy przeszkadza schudnąć?

    Tłuszcz w diecie - wróg czy przyjaciel? Olej palmowy - właściwości Olej palmowy uzyskiwany jest z nasion olejowca gwinejskiego. W swojej podstawowej formie olej palmowy nierafinowany ma barwę pomarańczową lub czerwoną, którą zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu. Aby wyprodukować olej, nasiona

  • Tłuszcze roślinne w diecie dziecka. Które najlepsze?

    Olej palmowy - brzmi naturalnie i nieszkodliwie? Nic bardziej mylnego!Olej palmowy zawiera do 45% szkodliwych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi "złego cholesterolu". Szczególnie często możemy spotkać go w przypadku słodyczy

  • Dobry baton energetyzujący - czyli jaki?

    - niejednokrotnie zbędne lub szkodliwe składniki: tłuszcze nasycone i trans, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, olej palmowy, maltodekstryna (odmiana skrobi, której często towarzyszy wzmacniający smak i alergizujący glutaminian sodu), sztuczne słodziki - nierzadko zbyt dużo węglowodanów i kalorii

  • 5 produktów, po które sięgamy, choć dietetycy odradzają

    pokazują, że prawdziwego sera żółtego jest w nich zwykle poniżej 50%, a reszta to woda, masło, olej roślinny (najczęściej niezdrowy olej palmowy), emulgatory, barwniki i aromaty. Co więcej, sery topione zawierają zwykle więcej tłuszczu o bardziej niekorzystnym składzie niż żółte, i mniej cennego wapnia

  • Masło migdałowe. Jedz zdrowy tłuszcz bez poczucia winy

    . Czasem to po prostu tańsze surowce, takie jak orzechy arachidowe, sól i cukier, czasem jednak substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. To np. olej palmowy lub inne utwardzone tłuszcze roślinne, polepszacze zapachu, smaku i konsystencji, konserwanty. Dlatego przed kupieniem masła migdałowego