Warzywa na patelnię. Pomysł na zdrowy i szybki obiad

Warzywa na patelnię szturmem zdobyły zamrażarki polskich sklepów. Chyba każdy producent mrożonej żywności ma w ofercie kilka rodzajów warzyw na patelnię. Z czym podać warzywa na patelnię? Ile mają kalorii?

Codzienny kierat nie sprzyja prowadzeniu zdrowej kuchni. Często ulegamy pokusie spożywania i przygotowywania jedzenia typu fastfood – jemy na mieście burgery lub kanapki na ciepło, podgrzewamy w mikrofalówce mrożoną pizzę albo zalewamy makaron pełnym glutaminianu sodu sosem ze słoika. Można jednak postawić na jedzenie i szybkie, i zdrowe. Poznaj właściwości, którymi charakteryzują się warzywa na patelnię.

Warzywa na patelnię – co to jest?

Warzywa na patelnię to szybkie w przygotowaniu danie mrożone. Zawiera mieszankę różnych warzyw. W zestawach najczęściej znajdują się krojone w talarki ziemniaki, różyczki brokułów, marchew, cukinię, fasolkę szparagową albo pieczarki. Niektórzy producenci dołączają też do opakowania torebkę przypraw, które pasują do danego zestawu warzyw.

Warzywa na patelnię – jak zrobić?

Pierwszy sposób przygotowania warzyw na patelnię, to wysypanie ich na patelnię z nieprzywierającą powłoką. Można dodać odrobinę tłuszczu – po pierwsze do smaku, po drugie po to, by warzywa się nie przypalały. Należy smażyć ok. 10 minut, często mieszając, aż do całkowitego rozmrożenia. Pod koniec można dosypać przypraw z saszetki dołączonej do opakowania lub doprawić danie według własnego uznania.

Da się też przygotować warzywa na patelni w parowarze. Warzywa na patelnię ugotowane na parze będą gotowe do spożycia nieco szybciej, potrawa będzie jednak o wiele mniej estetyczna. Warzywa utracą jędrność i mogą się rozpadać.

Warzywa na patelnię – z czym podać?

Internet jest pełen przepisów na potrawy, zawierające warzywa na patelnię. Znajdziemy sposoby na naleśniki z warzywami, zapiekanki z warzywami na patelnię czy też bardziej wytworne warzywa pod beszamelem.

Zupełnie prostym pomysłem na podanie warzyw na patelnię będzie dodanie ryżu i pokrojonej w kostkę podsmażonej piersi kurczaka lub indyka.

Jeżeli nie liczysz kalorii, możesz dodać do warzyw makaron i ser żółty. Uzyskasz danie proste, smaczne i niezwykle sycące.

Warzywa na patelnię – wartości odżywcze

Wartości odżywcze i kaloryczność warzyw na patelnię zależy od typu mieszanki. Przykładowo warzywa na patelnię zawierające brokuły, marchew, kukurydzę, cebulę, paprykę, fasolkę szparagową i ziemniaki mają około 60 kcal na 100 g mieszanki. To oznacza, że całe danie zawiera jakieś 270 kcal. Nie zapominaj o doliczeniu kalorii z tłuszczu dodanego do smażenia – 2 łyżki oliwy z oliwek to ok. 180 kcal. Reszta składników odżywczych to 1,2 g tłuszczu, 8,9 g węglowodanów i 2,1 g białka.

Czy warzywa na patelnię są zdrowe?

Na pewno warzywa na patelnię zdrowsze niż większość szybkich dań, gotowych makaronów, chińskich zupek itp. Należy jednak pamiętać, że to wciąż żywność przetworzona. Jeżeli więc tylko mamy czas, warto poświęcić go na przygotowanie posiłku ze świeżych warzyw, najlepiej sezonowych i pochodzących z upraw ekologicznych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.