• Link został skopiowany

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce [RAPORT]

Amerykańska organizacja zajmująca się m.in.: badaniem żywności opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W czołówce znalazły się truskawki i szpinak.
Zobacz wideo

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, każdego dnia powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców. Coraz chętniej sięgamy więc po rozmaite sałatki i soki owocowo-warzywne, aby zapewnić naszemu organizmowi wszystkiego, czego ten potrzebuje, aby właściwie funkcjonować. Świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają dużo błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu pokarmowego i jest sprzymierzeńcem wszystkich tych, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami. Warzywa i owoce coraz częściej goszczą także w naszym menu ze względu na wciąż rosnącą popularność diet wegetariańskiej i wegańskiej. Tymczasem okazuje się, że produkty te nie muszą być tak zdrowe, jak nam się wydaje. 

Co kryją warzywa i owoce?

Sięgając po świeży szpinak lub wiśnie, zapewne myślimy wyłącznie o tym, co dobrego ich obecność w naszej diecie przyniesie organizmowi. Nie myślimy o tym, że niektóre rodzaje warzyw lub owoców zawierają znacznie więcej pestycydów niż inne. Listę tych najbardziej zanieczyszczonymi  opublikowała Amerykańska organizacja EWG (Environmental Working Group). Nazwała ją "Brudną dwunastką" i znalazły się na niej:

  • truskawki
  • szpinak
  • jarmuż
  • nektarynki
  • jabłka
  • winogrona
  • brzoskwinie
  • wiśnie
  • gruszki
  • pomidory
  • seler
  • ziemniaki

Na ostatnie, dodatkowe miejsce listy trafiła ostra papryka. W wyniku badań przeprowadzonych przez EWG, okazało się, że w 60 procentach próbek znajdował się tetrachlorotereftalan dimetylu (DCPA), czyli silny środek używany do walki z chwastami. W 2005 roku jego używanie zostało zakazane w USA, kilka lat później taki zakaz wprowadziła także Unia Europejska (można go używać wyłącznie przy uprawie ziemniaków, jarmużu, rzepy i bakłażanów). 

Jakie warzywa kupować?

Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie zrezygnować z warzyw i owoców wymienionych na liście EWG. Powinniśmy po prostu bardziej zwracać uwagę na to jakie i gdzie kupujemy. Najrozsądniej jest robić zakupy owocowo-warzywne u sprawdzonych, lokalnych dostawców, w niewielkich warzywniakach, na targach. Prawdopodobnie będą nieco droższe niż w supermarkecie, ale w tym przypadku warto wydać kilka złotych więcej. Dobrze jest także stawiać na owoce i warzywa w czasie sezonu na nie. Kupowanie w Polsce olbrzymich truskawek w intensywnym kolorze w środku zimy nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, bo prawdopodobnie będą bez smaku, za to z całą masą pestycydów. I tak na przykład kapustę, kalarepę i fasolę najlepiej kupować w czerwcu, marchew i kalafiora latem i wczesną jesienią. Po jabłka i pomarańcze możemy sięgać przez cały rok.

 
Więcej o:

Komentarze (0)

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce [RAPORT]

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).