Jak zdrowo się odżywiać nie wydając fortuny?
Imbir ma działanie przeciwzapalne, zwalcza wolne rodniki oraz działa oczyszczająco. Ponadto imbir poprawia krążenie i działa przeciwobrzękowo. Kawałek korzenia imbiry należy obrać i posiekać, zalać gorącą wodą, jak woda lekko ostygnie, dodać sok z połówki cytryny oraz opcjonalnie łyżeczkę miodu.
Zmikusuj w blenderze natkę pietruszki wraz z łodygami, dodaj wyciśnięty sok z jednej cytryny a następnie szklankę wody. Taka mieszanka wspomaga spalanie kalorii i dostarcza organizmowi sole mineralne oraz witaminy. Pietruszka to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera beta-karoten, zeaksantynę oraz duże ilości witamin C, K i E.
Owoc granatu zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jego działanie przeciwutleniające jest znacznie silniejsze silniejsze od zielonej herbaty. Dodając sok z granatu do wody z cytryną, powstaje napój, który działa przeciwzapalnie, oczyszczająco i protrawiennie. Wystarczy garść pestek granatu umieść w kubku, delikatnie rozetrzeć je łyżką oraz zalać ciepłą wodą, na koniec dodać połowę soku z cytryny.