Ważniejsze od tego co jeść żeby schudnąć jest to, jakie produkty powinno się koniecznie wyeliminować ze swojej codziennej diety. Są te przede wszystkim dania wysoko przetworzone, nazywane popularnie instant. Zawierają one ogromne ilości sztucznych barwników, konserwantów i poprawiaczy smaku, które w szybkim tempie powodują przybieranie na wadze. Podobnie jak alkohol oraz artykuły żywnościowe zawierające w swym składzie cukier.
Udzielając odpowiedzi na pytanie o to, czego nie jeść żeby schudnąć należy również podkreślić, że tuczący wpływ wywiera spożywanie w dużych ilościach produktów mącznych – zwłaszcza na bazie białej mąki poddanej procesowi oczyszczania. Jeśli więc często spożywasz pierogi, naleśniki czy dania z makaronem, powinnaś znacznie takie nawyki ograniczyć! Możesz natomiast zastąpić tradycyjną mąkę pszenną zdrowymi zamiennikami, takimi jak chociażby mąka orkiszowa, migdałowa czy ryżowa. Wówczas możesz delektować się smakiem swoich ulubionych potraw bez obawy o tycie.
Wrogiem szczupłej sylwetki są oczywiście także słodycze. Mleczna czekolada, wafelki, cukierki, chipsy, ciastka, biszkopty – w diecie osoby odchudzającej się tego rodzaju artykuły absolutnie nie powinny się znaleźć! Jeśli jednak nie potrafisz wyobrazić sobie życia bez słodkiego smaku, możesz bez wyrzutów sumienia słodzić zdrowym ksylitolem, stewią, a w ograniczonych ilościach także miodem.
Kiedy już dowiedziałaś się szczegółowo czego nie jeść aby schudnąć, możesz teraz zapoznać się z listą produktów wspomagających odchudzanie. Produkty te są nie tylko skuteczne w odchudzaniu, ale także bardzo zdrowe. Nie wystarczy bowiem wyłącznie wiedza na temat tego, co jeść żeby szybko schudnąć. Nie mniej ważne jest zdrowe tracenie zbędnych kilogramów. Katalog produktów prezentuje się następująco:
1. Kasze oraz inne produkty zbożowe – o ile produkty przygotowane z wykorzystaniem białej mąki przyczyniają się do tycia, zupełnie inaczej wygląda sprawa w przypadku produktów zbożowych pełnoziarnistych – doskonałego źródła błonnika, który przyśpiesza przemianę materii. Wspaniałe efekty w procesie odchudzania przynosi kasza jaglana, zwłaszcza spożywana w połączeniu z owocami. Odchudzanie wspomoże również kasza gryczana, płatki owsiane, a także produkty na bazie starych odmian pszenicy takich jak durum czy orkisz. Należy jednak pamiętać o tym, aby co najmniej kilka godzin przed gotowaniem ziarna zamoczyć w wodzie.
2. Cytryna – tego kwaśnego owocu egzotycznego nie może zabraknąć w jadłospisie osoby z nadwagą. Warto wypijać jedną szklankę ciepłej wody z cytryną od razu po przebudzeniu.
3. Zielone warzywa – chcesz schudnąć? Jedz każdego dnia zielone warzywa! Pietruszka, brokuł, jarmuż, sałata - to tylko kilka pomysłów na wzbogacenie diety odchudzającej.
4. Chleb razowy – wyrzuć już dziś biały chleb pszenny i zastąp go pieczywem razowym! Jest ono znacznie mniej tuczące, a zarazem przyśpiesza przemianę materii dzięki wysokiej zawartości błonnika.
5. Czosnek – ten naturalny antybiotyk to niezawodny sprzymierzeniec szybkiego odchudzania. Wystarczy, że każdego dnia przegryziesz ząbek czosnku, a tkanki tłuszczowej błyskawicznie będzie ubywać!
6. Cebula – to tradycyjne warzywo przynosi niesamowite rezultaty w postaci lepszego trawienia, a tym samym ogranicza ryzyko odkładania się tkanki tłuszczowej.
7. Olej kokosowy – zamiast smażyć na oleju słonecznikowym pełnym tłuszczy trans, zaopatrz się w olej kokosowy. Możesz także dodawać go do sałatek lub płukać z jego użyciem usta.
8. Oliwa z oliwek – stanowi ona świetny zamiennik dla masła, które nie powinno być spożywane razem z pieczywem.
9. Siemię lniane – usprawnienie procesów trawiennych oraz szybsza przemiana materii – to bezpośrednie efekty spożywania siemienia lnianego. Można gotować je w wodze, lecz także mielić w młynku do kawy, po czym dodawać do sałatek, koktajlów, czy płatków.
10. Olej lniany – jeśli nie możesz przekonać się do siemienia lnianego, olej ten przyniesie Ci analogiczne rezultaty w odchudzaniu. Pamiętaj jednak koniecznie o przechowywaniu go w lodówce oraz możliwie szybkim spożyciu.
11. Jabłka – jedno jabłko wieczorem i nie masz kontaktu z doktorem, lecz jak się okazuje również z dietetykiem. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika w skórce – pod żadnym pozorem więc się jej nie pozbywaj!
12. Kefir i jogurt naturalny – zastanawiając się co jeść żeby schudnąć warto uwzględnić również produkty mleczne poddane fermentacji. Ich regularne spożywanie przekłada się na znaczne usprawnienie procesów trawiennych, a tym samym szybką utratę nadmiarowych kilogramów.
Teraz już wiesz doskonale co jeść żeby szybko schudnąć oraz o spożywaniu których produktów musisz przynajmniej na pewien czas całkowicie zapomnieć. Stopniowe efekty będą dla Ciebie zapewne na tyle dużą motywacją, że już nigdy nie powrócisz do swoich niewłaściwych nawyków żywieniowych!