Kefir - kalorie, indeks glikemiczny, właściwości. Dlaczego warto pić kefir?

Kefir to fermentowany napój mleczny. Powstaje przy użyciu ziaren kefirowych. Jest bardzo zdrowy, wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera także niewiele kalorii i cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Dlaczego warto pić kefir? Lepszy kefir czy maślanka?

Kefir – indeks glikemiczny, kalorie, właściwości

Kefir to fermentowany napój mleczny, który powstaje przy użyciu ziaren kefirowych. W ich skład wchodzą bakterie i drożdże. Kefir jest jasnokremowy, wręcz biały. Ma dość gęstą konsystencję i lekko kwaskowaty smak. Co więcej, jest także lekko musujący. Dzieje się tak ze względu na obecność pęcherzyków dwutlenków węgla.

Kefir zawiera wiele korzystnych dla zdrowia bakterii, pochodzących z fermentacji mlekowej, oraz niewielkie ilości alkoholu – za sprawą ziaren kefirowych. Co ciekawe walory smakowe każdego kefiru różnią się między sobą. Wszystko zależy od ilości użytych do jego produkcji grzybków kefirowych, a także od warunków prowadzenia fermentacji specyficznych dla każdego producenta. 

Jak nie trudno się domyślić, kefir jest najczęściej produkowany z mleka krowiego oraz koziego. Niekiedy owczego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby produkować go z napojów roślinnych, choćby mleka kokosowego, sojowego czy ryżowego.

Jakimi właściwościami zdrowotnymi wyróżnia się kefir? Kefir to cenne źródło bakterii i drożdży. Wspomagające one układ odpornościowy. Kefir jest także dobrym źródłem wielu witamin – choćby tych z grupy B, witaminy B1 i B12. Znajdziemy w nim też solidne pokłady kwasu foliowego, witaminy K i biotyny. Kefir to także skarbnica składników odżywczych, takich jak magnez, wapń czy aminokwasy – na przykład tryptofan.

Warto wiedzieć, ile kalorii ma kefir. W 100 ml znajdziemy ich niewiele, bo około 50-70. Dokładna kaloryczność jest różna, w zależności od producenta kefiru. Kefir ma także niski indeks glikemiczny. IG wynosi 32.

Pamiętajmy jednak, że kefir zawiera laktozę. Może więc wywołać on dolegliwości trawienne u osób z nietolerancją tego cukru. Jednak wcale nie musi. Lepsza tolerancja kefiru wynika z obecności w kefirze bakterii i drożdży, które częściowo rozkładają laktozę.

Kefir – zastosowanie w diecie. Jakie są korzyści?

Dlaczego warto pić kefir? Powodów jest naprawdę wiele! Kefir od lat funkcjonuje jako „lekarstwo” w medycynie ludowej czy teraz – niekonwencjonalnej. Często jest nawet elementem diety lekkostrawnej, stosowanej w szpitalach po przebyciu wielu operacji. Systematyczne picie kefiru może pomagać bowiem w leczeniu dolegliwości jelitowych, regulować nasze wypróżnienia, redukować wzdęcia i wspierać powrót do zdrowia układu pokarmowego.

Kefir jako probiotyk jest zalecany podczas terapii antybiotykami. Jest bowiem źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój właściwej mikroflory organizmu. A pryz tym uniemożliwiają rozwój bakterii chorobotwórczych. Co ciekawe kefir jest lepszy pod tym względem od jogurtu. Dlaczego? To dużo lepsze źródło dobroczynnych mikroorganizmów. Zawiera ponad 30 różnych bakterii i drożdży, więc zapewnia nam różnorodne szczepy probiotyczne.

Kefir to także silne działanie antybakteryjne. Pomaga więc w leczeniu i zapobieganiu zatruciom przewodu pokarmowego  oraz infekcjom intymnym. Kefir skutecznie pomoże w leczeniu gronkowca złocistego, E.coli, Listerii, Salmonelli, a nawet drożdżaków Candida.

Powinniśmy regularnie spożywać kefir także w formie profilaktyki osteoporozy. To, tak jak wspominaliśmy, świetne źródło wapnia i magnezu. A to ważne pierwiastki dla budowy naszych kości i zębów. A ponieważ kefir dodatkowo zawiera witaminę K, to dodatkowo jeszcze pomaga w metabolizmie wapnia.

Regularne pite kefiry są także niezastąpione w walce o poprawę naszego układu odpornościowego. Liczne badania wykazały, że bakterie probiotyczne obecne w kefirze, jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji, pobudzają działanie układu odpornościowego i wzmacniają jego pracę.

Kefir czy maślanka?

Wiele osób zastanawia się, co wybrać – kefir czy maślankę? Maślanka i kefir różnią się sposobem produkcji oraz rodzajem dodawanych kultur bakterii. Oba produkty są jednak bardzo zdrowe i usprawniają pracę układu trawiennego. Maślanka ma jednak nieco mniej kalorii – na 100 ml zawiera ich 37. Co wybrać – kefir czy maślankę? To, co smakuje nam bardziej!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.