Anna Lewandowska udowadnia, że zdrowe potrawy wcale nie muszą być mało smaczne i skomplikowane w przygotowaniu. Te przepisy nie zajmą ci dużo czasu, a pomogą przetrwać długie jesienne popołudnia. Propozycje z pewnością zainteresują wegan i wegetarian; każdy przepis to roślinna odsłona pożywnych lunchów.
Przygotowanie: ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować pesto, zeszklij posiekany czosnek na odrobinie rozgrzanej oliwy. Następnie zblenduj go razem z pestkami, spiruliną, przyprawami, szpinakiem i pozostałą częścią oliwy. Później wymieszaj ugotowany makaron z pokrojonymi suszonymi pomidorami, zrobionym pesto i rukolą.
Przygotowanie: umyj i pokrój cukinię. Dokładnie opłucz kurki. Przełóż wszystkie składniki do głębokiej patelni i dolej wodę. Duś przez kilka minut. Przełóż wszystko na talerz lub do lunchboxa, dodaj przyprawy i polej odrobiną oleju lnianego.
Przygotowanie: umyj dokładnie warzywa. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż środek. Ugotuj komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie zetnij na tarce marchewkę, a pora pokrój w talarki. Wymieszaj w miseczce składniki na farsz: środek bakłażanów, marchewkę, por, komosę, drobno posiekany czosnek, koperek, przyprawy oraz olej kokosowy. Wypełnij farszem bakłażany i piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.