Jesień i zima wystawiają nas na próbę - chłodna deszczowa aura sprzyja zachorowaniu na tak zwane sezonówki. Dlatego już od pierwszych dni jesieni warto wprowadzić kilka zmian w żywieniowych nawykach i dostarczyć organizmowi więcej witamin i minerałów, które wspomogą pracę układu odpornościowego. Anna Lewandowska przygotowała szybki przepis na zdrowe smoothie, które nam w tym pomoże.
Domowe koktajle owocowo-warzywne pomogą nam w chłodniejszych miesiącach nie tylko w dodaniu sobie zastrzyku energii, lecz także przy budowaniu bariery odpornościowej, która zatrzymuje bakterie i drobnoustroje. Pomysły Anny Lewandowskiej opierają się na składnikach, które dostarczają witaminy A,C, kwasu foliowego, żelaza, potasu i magnezu. Odrobina miodu w pierwszym przepisie zapewni też substancje bakteriobójcze, grzybobójcze oraz probiotyczne.
Przygotowanie
Wyciśnij sok z cytryny, obierz kiwi i banana ze skórek. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i zblenduj je z pozostałymi składnikami oraz odrobiną wody, aby napój nabrał odpowiedniej konsystencji.
Przygotowanie
Zblenduj dokładnie wszystkie składniki.
Przygotowanie
Zagotuj wodę, dodać do niej starty świeży imbir, cytrynę, olej, pieprz i kurkumę, a następnie dokładnie zamieszaj i odstaw na chwilę pod przykryciem. Następnie, jak woda nieco ostygnie, dodaj łyżeczkę miodu i ponownie zamieszaj.