Chcesz wzmocnić odporność? Postaw na poranne smoothie. Oto przepisy Anny Lewandowskiej

Okres przejściowy i nadchodzące chłodne miesiące sprzyjają zachorowaniom na przeziębienia i grypy. Anna Lewandowska podrzuca pomysły na domowe smoothies, które pomogą nam w walce z nadciągającymi wirusami.

Jesień i zima wystawiają nas na próbę - chłodna deszczowa aura sprzyja zachorowaniu na tak zwane sezonówki. Dlatego już od pierwszych dni jesieni warto wprowadzić kilka zmian w żywieniowych nawykach i dostarczyć organizmowi więcej witamin i minerałów, które wspomogą pracę układu odpornościowego. Anna Lewandowska przygotowała szybki przepis na zdrowe smoothie, które nam w tym pomoże.

Smoothies wspomagające odporność - przepisy od Anny Lewandowskiej 

Domowe koktajle owocowo-warzywne pomogą nam w chłodniejszych miesiącach nie tylko w dodaniu sobie zastrzyku energii, lecz także przy budowaniu bariery odpornościowej, która zatrzymuje bakterie i drobnoustroje. Pomysły Anny Lewandowskiej opierają się na składnikach, które dostarczają witaminy A,C, kwasu foliowego, żelaza, potasu i magnezu. Odrobina miodu w pierwszym przepisie zapewni też substancje bakteriobójcze, grzybobójcze oraz probiotyczne.

Składniki na zielony koktajl mocy Anny Lewandowskiej

  • garść szpinaku;
  • banan;
  • pół cytryny;
  • łyżka miodu;
  • kiwi.

Przygotowanie

Wyciśnij sok z cytryny, obierz kiwi i banana ze skórek. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i zblenduj je z pozostałymi składnikami oraz odrobiną wody, aby napój nabrał odpowiedniej konsystencji. 

Składniki na koktajl korzenny Anny Lewandowskiej

  • pół banana;
  • gruszka;
  • 2/3 szklanki wybranego mleka roślinnego;
  • dwa orzechy włoskie;
  • łyżeczka macy;
  • szczypta cynamonu;
  • szczypta mielonego imbiru;
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie

Zblenduj dokładnie wszystkie składniki. 

Składniki na koktajl "na dzień dobry" Anny Lewandowskiej

  • szklanka gorącej wody;
  • około dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru;
  • łyżeczka miodu;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • sok z połówki cytryny;
  • szczypta pieprzu cayenne;
  • pół łyżeczki oleju kokosowego.

Przygotowanie

Zagotuj wodę, dodać do niej starty świeży imbir, cytrynę, olej, pieprz i kurkumę, a następnie dokładnie zamieszaj i odstaw na chwilę pod przykryciem. Następnie, jak woda nieco ostygnie, dodaj łyżeczkę miodu i ponownie zamieszaj. 

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Agora SA