Dwa przepisy na tofu o obniżonej zawartości węglowodanów. Szybko przyrządzisz obiad, nie tylko dla wegetarian

Dobrze przyrządzone tofu może zachwycić smakiem nawet typowych mięsożerców. Te dwa dietetyczne przepisy to świetny pomysł na ucztę w wegetariańskim stylu.

Tofu to jeden z podstawowych produktów, które znajdziemy w spiżarni osób na diecie roślinnej. Jeżeli odpowiednio dobierzemy potrawy, możemy wyczarować coś naprawdę smacznego i zdrowego, co zachwyci podniebienia osób, które podchodziły do tofu nieco sceptycznie. Te dwa przepisy są tego najlepszym przykładem.

Tofu w dwóch odsłonach - posiłki o obniżonej zawartości węglowodanów

Tofu zawiera dużo białka roślinnego, które może być doskonałym uzupełnieniem dań z warzywami. Jeżeli szukasz inspiracji na bezmięsny posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, wypróbuj jeden z poniższych przepisów.

Prosta zupa miso z tofu

  • 50 gramów pasty miso;
  • kostka naturalnego tofu;
  • litr bulionu warzywnego;
  • ulubione dodatki: cebula, szczypiorek, marchewka, brokuły.

Przygotowanie: Zagotuj bulion warzywny, zmniejsz temperaturę kuchenki i dodaj do wywaru pokrojone warzywa i gotuj do miękkości. W międzyczasie odsącz tofu i pokrój je w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj tofu i gotuj przez kilka minut. Na koniec dołącz pastę miso i dokładnie wymieszaj składniki. Podczas dodawania pasty wyłącz kuchenkę. Gotowanie bulionu po dodaniu pasty pozbawi zupę odpowiedniego aromatu.

Tofu w maśle orzechowym 

  • kostka twardego tofu;
  • trzy łyżeczki sosu sojowego;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • łyżeczka syropu klonowego lub z agawy;
  • dwie łyżki pasty harissa lub sambal;
  • łyżka oleju do smażenia.

Do sosu orzechowego:

  • cztery łyżki masła orzechowego;
  • trzy łyżki mleczka kokosowego;
  • niecałe pół szklanki wody;
  • trzy łyżki słodkiego sosu sojowego.

Dodatkowo:

  • szklanka ryżu typu basmati;
  • limonka lub cytryna;
  • ostra papryczka;
  • cebula dymka;
  • garść pietruszki lub kolendry.

Przygotowanie: Odciśnij od tofu nadmiar wody i pokrój je w dużą kostkę. Przełóż do miski i dodaj sos sojowy, olej, syrop klonowy lub z agawy, słodką paprykę i wybraną pastę. Delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos orzechowy. Podgrzej na małym ogniu masło, mleczko, słodki sos sojowy i wodę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać składniki, aby dobrze się połączyły i rozpuściły. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty - dodaj więcej wody. Ryż przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po godzinie wyjmij zamarynowane tofu i podsmaż je z każdej strony na patelni, aż ładnie się zarumieni. Przełóż je na papierowy ręcznik i odciśnij nadmiar tłuszczu. Przełóż na talerz ugotowany ryż i tofu, a następnie polej danie orzechowym sosem.

Więcej o: