• Link został skopiowany

Dwa przepisy na tofu o obniżonej zawartości węglowodanów. Szybko przyrządzisz obiad, nie tylko dla wegetarian

Dobrze przyrządzone tofu może zachwycić smakiem nawet typowych mięsożerców. Te dwa dietetyczne przepisy to świetny pomysł na ucztę w wegetariańskim stylu.
tofu w dwóch odsłonach
pixabay

Tofu to jeden z podstawowych produktów, które znajdziemy w spiżarni osób na diecie roślinnej. Jeżeli odpowiednio dobierzemy potrawy, możemy wyczarować coś naprawdę smacznego i zdrowego, co zachwyci podniebienia osób, które podchodziły do tofu nieco sceptycznie. Te dwa przepisy są tego najlepszym przykładem.

Tofu w dwóch odsłonach - posiłki o obniżonej zawartości węglowodanów

Tofu zawiera dużo białka roślinnego, które może być doskonałym uzupełnieniem dań z warzywami. Jeżeli szukasz inspiracji na bezmięsny posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, wypróbuj jeden z poniższych przepisów.

Prosta zupa miso z tofu

  • 50 gramów pasty miso;
  • kostka naturalnego tofu;
  • litr bulionu warzywnego;
  • ulubione dodatki: cebula, szczypiorek, marchewka, brokuły.

Przygotowanie: Zagotuj bulion warzywny, zmniejsz temperaturę kuchenki i dodaj do wywaru pokrojone warzywa i gotuj do miękkości. W międzyczasie odsącz tofu i pokrój je w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj tofu i gotuj przez kilka minut. Na koniec dołącz pastę miso i dokładnie wymieszaj składniki. Podczas dodawania pasty wyłącz kuchenkę. Gotowanie bulionu po dodaniu pasty pozbawi zupę odpowiedniego aromatu.

Tofu w maśle orzechowym 

  • kostka twardego tofu;
  • trzy łyżeczki sosu sojowego;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • łyżeczka syropu klonowego lub z agawy;
  • dwie łyżki pasty harissa lub sambal;
  • łyżka oleju do smażenia.

Do sosu orzechowego:

  • cztery łyżki masła orzechowego;
  • trzy łyżki mleczka kokosowego;
  • niecałe pół szklanki wody;
  • trzy łyżki słodkiego sosu sojowego.

Dodatkowo:

  • szklanka ryżu typu basmati;
  • limonka lub cytryna;
  • ostra papryczka;
  • cebula dymka;
  • garść pietruszki lub kolendry.

Przygotowanie: Odciśnij od tofu nadmiar wody i pokrój je w dużą kostkę. Przełóż do miski i dodaj sos sojowy, olej, syrop klonowy lub z agawy, słodką paprykę i wybraną pastę. Delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos orzechowy. Podgrzej na małym ogniu masło, mleczko, słodki sos sojowy i wodę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać składniki, aby dobrze się połączyły i rozpuściły. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty - dodaj więcej wody. Ryż przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po godzinie wyjmij zamarynowane tofu i podsmaż je z każdej strony na patelni, aż ładnie się zarumieni. Przełóż je na papierowy ręcznik i odciśnij nadmiar tłuszczu. Przełóż na talerz ugotowany ryż i tofu, a następnie polej danie orzechowym sosem.

Więcej o:

Komentarze (0)

Dwa przepisy na tofu o obniżonej zawartości węglowodanów. Szybko przyrządzisz obiad, nie tylko dla wegetarian

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).