Tofu to jeden z podstawowych produktów, które znajdziemy w spiżarni osób na diecie roślinnej. Jeżeli odpowiednio dobierzemy potrawy, możemy wyczarować coś naprawdę smacznego i zdrowego, co zachwyci podniebienia osób, które podchodziły do tofu nieco sceptycznie. Te dwa przepisy są tego najlepszym przykładem.
Tofu zawiera dużo białka roślinnego, które może być doskonałym uzupełnieniem dań z warzywami. Jeżeli szukasz inspiracji na bezmięsny posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, wypróbuj jeden z poniższych przepisów.
Przygotowanie: Zagotuj bulion warzywny, zmniejsz temperaturę kuchenki i dodaj do wywaru pokrojone warzywa i gotuj do miękkości. W międzyczasie odsącz tofu i pokrój je w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj tofu i gotuj przez kilka minut. Na koniec dołącz pastę miso i dokładnie wymieszaj składniki. Podczas dodawania pasty wyłącz kuchenkę. Gotowanie bulionu po dodaniu pasty pozbawi zupę odpowiedniego aromatu.
Do sosu orzechowego:
Dodatkowo:
Przygotowanie: Odciśnij od tofu nadmiar wody i pokrój je w dużą kostkę. Przełóż do miski i dodaj sos sojowy, olej, syrop klonowy lub z agawy, słodką paprykę i wybraną pastę. Delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos orzechowy. Podgrzej na małym ogniu masło, mleczko, słodki sos sojowy i wodę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać składniki, aby dobrze się połączyły i rozpuściły. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty - dodaj więcej wody. Ryż przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po godzinie wyjmij zamarynowane tofu i podsmaż je z każdej strony na patelni, aż ładnie się zarumieni. Przełóż je na papierowy ręcznik i odciśnij nadmiar tłuszczu. Przełóż na talerz ugotowany ryż i tofu, a następnie polej danie orzechowym sosem.