Wiosna to czas, w którym chętniej stawiamy na lekkie propozycje żywieniowe. Te wybory sprawiają, że desery są mniej kaloryczne. Szczególnie, jeśli zostały wykonane ze zdrowych składników.
Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na zdrową tartę z jaglanym kremem. W instagramowej relacji trenerka zamieściła link do swojego bloga, gdzie często prezentuje przepisy na zdrowe i bezpieczne dla sylwetki dania.
Spód:
Krem:
Dodatki:
Spód:
Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 30 minut. W międzyczasie zmiel migdały na mąkę i wsyp szczyptę soli. Dodaj namoczone daktyle i ponownie zblenduj na kleistą masę. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj spód ciasta. Odstaw do schłodzenia w lodówce.
Krem:
W rondelku z grubym dnem umieść wszystkie składniki, wymieszaj zawartość rondelka i gotuj na małym ogniu. Bardzo często doglądaj i mieszaj kaszę, aby się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Kiedy kasza wchłonie większość płynów, odstaw rondelek. Zblenduj krem na jednolitą masę tak, aby nie było grudek.
Wykończenie:
Owoce umyj i pozostaw do osuszenia. Wyjmij formę z lodówki i na schłodzone ciasto wyłóż przygotowany budyń jaglany. Następnie udekoruj tartę owocami. Należy to zrobić od razu, ponieważ wierzch kremu szybko zastyga i później owoce nie będą się trzymały. Odstaw tartę do schłodzenia, na co najmniej godzinę do lodówki.