Lekkie i zdrowe ciasto według przepisu Anny Lewandowskiej. Sprawdź tartę z jaglanym kremem w wersji fit

Na instagramowej relacji Anny Lewandowskiej pojawił się przepis na zdrową tartę, która świetnie sprawdzi się na wiosennym stole.

Wiosna to czas, w którym chętniej stawiamy na lekkie propozycje żywieniowe. Te wybory sprawiają, że desery są mniej kaloryczne. Szczególnie, jeśli zostały wykonane ze zdrowych składników.

Przepis Anny Lewandowskiej na tartę w wersji fit

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na zdrową tartę z jaglanym kremem. W instagramowej relacji trenerka zamieściła link do swojego bloga, gdzie często prezentuje przepisy na zdrowe i bezpieczne dla sylwetki dania.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino
 

Składniki:

Spód:

  • 1 i 3⁄4 szklanki migdałów
  • 3⁄4 szklanki daktyli
  • szczypta soli morskiej

Krem:

  • 1⁄2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1⁄4 szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki 
  • olej kokosowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • szczypta soli morskiej

Dodatki:

  • ulubione owoce, np. borówki

Sposób przygotowania:

Spód

Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 30 minut. W międzyczasie zmiel migdały na mąkę i wsyp szczyptę soli. Dodaj namoczone daktyle i ponownie zblenduj na kleistą masę. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj spód ciasta. Odstaw do schłodzenia w lodówce.

Krem

W rondelku z grubym dnem umieść wszystkie składniki, wymieszaj zawartość rondelka i gotuj na małym ogniu. Bardzo często doglądaj i mieszaj kaszę, aby się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Kiedy kasza wchłonie większość płynów, odstaw rondelek. Zblenduj krem na jednolitą masę tak, aby nie było grudek.

Wykończenie:

Owoce umyj i pozostaw do osuszenia. Wyjmij formę z lodówki i na schłodzone ciasto wyłóż przygotowany budyń jaglany. Następnie udekoruj tartę owocami. Należy to zrobić od razu, ponieważ wierzch kremu szybko zastyga i później owoce nie będą się trzymały. Odstaw tartę do schłodzenia, na co najmniej godzinę do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.