• Link został skopiowany

Lekkie i zdrowe ciasto według przepisu Anny Lewandowskiej. Sprawdź tartę z jaglanym kremem w wersji fit

Na instagramowej relacji Anny Lewandowskiej pojawił się przepis na zdrową tartę, która świetnie sprawdzi się na wiosennym stole.
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska - instagram

Wiosna to czas, w którym chętniej stawiamy na lekkie propozycje żywieniowe. Te wybory sprawiają, że desery są mniej kaloryczne. Szczególnie, jeśli zostały wykonane ze zdrowych składników.

Przepis Anny Lewandowskiej na tartę w wersji fit

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na zdrową tartę z jaglanym kremem. W instagramowej relacji trenerka zamieściła link do swojego bloga, gdzie często prezentuje przepisy na zdrowe i bezpieczne dla sylwetki dania.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino
 

Składniki:

Spód:

  • 1 i 3⁄4 szklanki migdałów
  • 3⁄4 szklanki daktyli
  • szczypta soli morskiej

Krem:

  • 1⁄2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1⁄4 szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki 
  • olej kokosowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • szczypta soli morskiej

Dodatki:

  • ulubione owoce, np. borówki

Sposób przygotowania:

Spód

Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 30 minut. W międzyczasie zmiel migdały na mąkę i wsyp szczyptę soli. Dodaj namoczone daktyle i ponownie zblenduj na kleistą masę. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj spód ciasta. Odstaw do schłodzenia w lodówce.

Krem

W rondelku z grubym dnem umieść wszystkie składniki, wymieszaj zawartość rondelka i gotuj na małym ogniu. Bardzo często doglądaj i mieszaj kaszę, aby się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Kiedy kasza wchłonie większość płynów, odstaw rondelek. Zblenduj krem na jednolitą masę tak, aby nie było grudek.

Wykończenie:

Owoce umyj i pozostaw do osuszenia. Wyjmij formę z lodówki i na schłodzone ciasto wyłóż przygotowany budyń jaglany. Następnie udekoruj tartę owocami. Należy to zrobić od razu, ponieważ wierzch kremu szybko zastyga i później owoce nie będą się trzymały. Odstaw tartę do schłodzenia, na co najmniej godzinę do lodówki.

Więcej o:

Komentarze (3)

Lekkie i zdrowe ciasto według przepisu Anny Lewandowskiej. Sprawdź tartę z jaglanym kremem w wersji fit

elzbietttta
5 lat temu
Na ile „palcy” ma być gruba warstwa tego „kremu”?
pislamabad
5 lat temu
ĆWIERĆ SZKLANY KSYLITOLU. Hmmm, nie za mało?
pan_malowany
5 lat temu
Watpie aby Lewandowska byla w stanie stworzyc samej przepis kulinarny, jest na to zbyt glupia
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).