To, co znajduje się na naszych talerzach może mieć bezpośredni wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale też kondycję psychiczną, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wprowadzenie tych składników do diety na stałe może przyczynić się do lepszego stanu psychicznego.
Wypicie tego koktajlu z rana zapewni ci odrobinę szczęścia. Działa on korzystnie nie tylko na psychikę, ale też na figurę i kubki smakowe. Orzechy i siemię lniane są doskonałymi źródłami kwasów omega-3, które mogą pomóc w walce z depresją i lękiem.
Probiotyki zawarte w jogurcie greckim to zdrowe bakterie, które mogą złagodzić negatywne stany psychiczne. Miód to nie tylko odrobina słodyczy, ale również bogactwo związków, które mogą zwalczać depresję, koją lęk oraz przeciwdziałają bezsenności.
Jajka możesz śmiało spożywać o dowolnej porze dnia. Stanowią one dobre źródło witaminy D, która może być przydatna w walce z depresją oraz poprawieniem nastroju.
Komosa ryżowa to nie tylko wegańskie źródło pełnowartościowego białka, ale też węglowodanów złożonych, które przyczyniają się do zapobiegania depresji i stanom lękowym, poprzez zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu. Szpinak zawiera witaminę B poprawiającą nastrój, a grzyby shiitake, znane ze swoich właściwości zdrowotnych, są doskonałym źródłem selenu.
Ta kolorowa potrawa rozjaśni nie tylko stół, ale również twój nastrój. Buraki zawierają dużą ilość kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na walkę z depresją, a flawonoidy obecne w owocach cytrusowych mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych w awokado pomaga chronić zarówno umysł, jak i serce.
Pamiętamy, że jednorazowe spożycie wyżej przedstawionych potraw nie wyleczy depresji, ale wprowadzenie konkretnych produktów do codziennego jadłospisu może wpłynąć na znaczną poprawę samopoczucia.