Ciasto marchewkowe sprawdzi się na Wielkanoc. Jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu

Ciasto marchewkowe sprawdzi się, jako wypiek na ostatnią chwilę. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Przepis opiera się na prostych składnikach, które na pewno masz w swojej spiżarni.

Ciasto marchewkowe może być doskonałą propozycją na wielkanocny stół. Ciasto możesz upiec w formie świątecznej babki. Jego wykonanie jest niezwykle proste i zawsze wychodzi. Przysmak możesz przygotować w dwóch wersjach. Jeśli chcesz, aby było bardziej dietetyczne, pomiń wykonanie kremu.

Ciasto marchewkowe - jak je przygotować?

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • dwie szklanki mąki pszennej typu graham (nr 1850);
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • dwie szklanki drobno startej marchewki;
  • cztery łyżki rodzynek;
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenek z laski wanilii;
  • dwie łyżki soku z cytryny;
  • cztery jajka;
  • pięć łyżek miodu;
  • opcjonalnie: pół szklanki wiórków kokosowych.

Składniki na krem:

  • 100 gramów kremowego, słonego serka lub serka mascarpone;
  • dwie łyżki masła;
  • 3-4 łyżeczki miodu lub pięć łyżek cukru pudru.

Przygotowanie: Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj żółtka oraz miód i ubijaj przez chwilę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez niecałą godzinę. 

Przygotowanie kremu: Ubij mikserem lub ręcznie masło, dodawaj po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosłodź miodem lub cukrem pudrem. Posmaruj masą wierzch ostudzonego ciasta i schłodź je w lodówce. Gotowe ciasto możesz udekorować orzechami włoskimi i startą marchewką.

Ciasto marchewkowe - kalorie i wartości odżywcze

Jeden kawałek przygotowanego ciasta dostarczy ci:

  • 253 kalorie;
  • 11 gramów tłuszczu;
  • 31 gramów węglowodanów;
  • 5 gramów błonnika pokarmowego;
  • 7 gramów białka.

Ciasto marchewkowe dostarczy dużo witamin z grupy B, żelaza, cynku, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin A i E. To pyszna i zdrowa propozycja na wielkanocny stół. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.