Ciasto marchewkowe może być doskonałą propozycją na wielkanocny stół. Ciasto możesz upiec w formie świątecznej babki. Jego wykonanie jest niezwykle proste i zawsze wychodzi. Przysmak możesz przygotować w dwóch wersjach. Jeśli chcesz, aby było bardziej dietetyczne, pomiń wykonanie kremu.
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
Składniki na krem:
Przygotowanie: Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj żółtka oraz miód i ubijaj przez chwilę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez niecałą godzinę.
Przygotowanie kremu: Ubij mikserem lub ręcznie masło, dodawaj po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosłodź miodem lub cukrem pudrem. Posmaruj masą wierzch ostudzonego ciasta i schłodź je w lodówce. Gotowe ciasto możesz udekorować orzechami włoskimi i startą marchewką.
Jeden kawałek przygotowanego ciasta dostarczy ci:
Ciasto marchewkowe dostarczy dużo witamin z grupy B, żelaza, cynku, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin A i E. To pyszna i zdrowa propozycja na wielkanocny stół.