Anna Lewandowska podczas trwającej akcji "gotuj w domu" stara się zainspirować swoich obserwatorów do wypróbowania nowych przepisów, dzięki którym dostarczymy wielu witamin i odkryjemy nowe smaki. W niedzielny poranek pojawiło się menu z pięcioma nowymi propozycjami.
W niniejszym jadłospisie pojawiła się m.in. nowa kombinacja słodkich kulek mocy, apetyczny pudding z malinami oraz zupa krem z selera. Warto zaznaczyć, że to wyjątkowo cenne i odżywcze warzywo. W selerze znajduje się ponad dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość takich witamin i minerałów, jak wapń, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, A, oraz E. Wszystkie wymienione składniki odżywcze pomogą w naturalnym wspieraniu naszej odporności. Jaki przepis na selera zagościł w kuchni Lewandowskiej?
Przygotowanie: Przepłucz kaszę mannę 1-2 razy pod zimną bieżącą wodą. Następnie ugotuj ją na mleku roślinnym z cukrem i cynamonem, wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę zblenduj razem z resztą składników, oprócz malin. Podawaj z malinami na wierzchu.
Przygotowanie: Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10 minut, a następnie odlej wodę. Opłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą. Następnie gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Zblenduj wszystkie składniki, oprócz proszku i uformuj z masy kulki Obtocz je w truskawkowym proszku.
Przygotowanie: Pokrój rybę w kostkę, makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, start imbir oraz sezam. Dodaj sok z limonki, sos sojowy i rybę, smaż przez 7 minut. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Posyp danie natką pietruszki oraz szczypiorkiem.
Przygotowanie: Pokrój warzywa, zetrzyj na tarce parmezan. Przesyp składniki do miski, posyp przyprawami i skrop oliwą. Dokładnie wymieszaj i podawaj.
Przygotowanie: Pokrój w plastry pora, a pozostałe warzywa w kostkę. Rozgrzej masło w garnku i podsmaż na nim pora. Dodaj pozostałe warzywa i przyprawy, a całość zalej bulionem. Gotuj warzywa do miękkości. Następnie przelej wszystko do blenera i zmiksuj na głaski krem. Posyp posiekanymi orzechami.
Komentarze (4)
Anna Lewandowska poleca zupę krem z selera. To warzywo ma więcej witaminy C niż cytrusy!
Ja pije syrop konopny z Rokitnikiem (dokładnie rok), to nie choruję - nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie - kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Rokitnik jest bogaty w witaminę C jest jej więcej 20 razy niż w pomarańczach polecam syrop na wzmocnienie odporności i przy przeziębieniu kupiłam na www.konopiafarmacja.pl