Anna Lewandowska poleca zupę krem z selera. To warzywo ma więcej witaminy C niż cytrusy!

Anna Lewandowska w niedzielnym jadłospisie poleciła fanom przygotowanie zupy krem z selera. To niepozorne warzywo posiada wiele cennych witamin, które wzmocnią nasz organizm w czasie pandemii.

Anna Lewandowska podczas trwającej akcji "gotuj w domu" stara się zainspirować swoich obserwatorów do wypróbowania nowych przepisów, dzięki którym dostarczymy wielu witamin i odkryjemy nowe smaki. W niedzielny poranek pojawiło się menu z pięcioma nowymi propozycjami.

 

Osiemnasty dzień wyzwania "Gotuj w domu" z Anną Lewandowską

W niniejszym jadłospisie pojawiła się m.in. nowa kombinacja słodkich kulek mocy, apetyczny pudding z malinami oraz zupa krem z selera. Warto zaznaczyć, że to wyjątkowo cenne i odżywcze warzywo. W selerze znajduje się ponad dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość takich witamin i minerałów, jak wapń, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, A, oraz E. Wszystkie wymienione składniki odżywcze pomogą w naturalnym wspieraniu naszej odporności. Jaki przepis na selera zagościł w kuchni Lewandowskiej?

 Pudding z malinami

  • pół szklanki kaszy jaglanej;
  • szklanka napoju kokosowego;
  • 1,5 łyżeczki cukru kokosowego;
  • 2 łyżeczki musu kokosowego;
  • 1,5 łyżeczki spiruliny;
  • szczypta cunamonu;
  • garść malin.

Przygotowanie: Przepłucz kaszę mannę 1-2 razy pod zimną bieżącą wodą. Następnie ugotuj ją na mleku roślinnym z cukrem i cynamonem, wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę zblenduj razem z resztą składników, oprócz malin. Podawaj z malinami na wierzchu.

Truskawkowe kulki mocy

  • trzy daktyle suszone, niesiarkowane;
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej;
  • 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych;
  • łyżeczka miodu pszczelego;
  • 2 łyżki truskawkowego proszku do shake'ów. 

Przygotowanie: Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10 minut, a następnie odlej wodę. Opłucz kaszę pod zimną bieżącą wodą. Następnie gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Zblenduj wszystkie składniki, oprócz proszku i uformuj z masy kulki Obtocz je w truskawkowym proszku. 

Łosoś z makaronem ryżowym, papryką i sosem sojowym

  • 150 gramów świeżego łososia;
  • 70 gramów makaronu ryżowego;
  • pół łyżeczki klarowanego masła;
  • mała czerwona papryka;
  • nasiona sezamu;
  • łyżka soku z limonki;
  • łyżeczka pietruszki i szczypiorku;
  • plaster świeżego imbiru;
  • łyżeczka sosu sojowego. 

Przygotowanie: Pokrój rybę w kostkę, makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, start imbir oraz sezam. Dodaj sok z limonki, sos sojowy i rybę, smaż przez 7 minut. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Posyp danie natką pietruszki oraz szczypiorkiem.

Sałatka z suszonymi pomidorami i parmezanem

  • 1,5 garści rukoli;
  • 3 plastry suszonych pomidorów;
  • 3,5 plastra parmezanu;
  • pół łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.

Przygotowanie: Pokrój warzywa, zetrzyj na tarce parmezan. Przesyp składniki do miski, posyp przyprawami i skrop oliwą. Dokładnie wymieszaj i podawaj. 

Puszysta zupa krem z selera

  • pół pora;
  • pół selera korzeniowego;
  • pół batata;
  • pół jabłka;
  • 3/4 łyżki masła klarowanego;
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego;
  • pół garści orzechów nerkowca;
  • kardamon, kurkuma, pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: Pokrój w plastry pora, a pozostałe warzywa w kostkę. Rozgrzej masło w garnku i podsmaż na nim pora. Dodaj pozostałe warzywa i przyprawy, a całość zalej bulionem. Gotuj warzywa do miękkości. Następnie przelej wszystko do blenera i zmiksuj na głaski krem. Posyp posiekanymi orzechami. 

Zobacz wideo Anna Lewandowska poleca rozgrzewające potrawy - tanie i szybkie
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.