Makaron w większości przypadków kojarzy nam się z zupą lub spaghetti. Nudzie w kuchni mówimy stanowcze nie! Przedstawiamy trzy szybkie i pełnowartościowe pomysły na makaronową ucztę. Dodatki w naszych inspiracjach stworzyły potrawy, które bogate są we wszystkie ważne składniki odżywcze.
Przygotowanie: ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, nie zapominaj posolić wody przed wrzuceniem do niej produktu. Aby stworzyć sos, obierz awokado, włóż je do robota kuchennego lub małego blendera z resztą składników i miksuj, aż powstanie kremowa masa. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę mleka. Wrzuć makaron na chwilę na patelnię i wymieszaj z sosem na najmniejszym ogniu. Podawaj od razu.
Przygotowanie: W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą gotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź ugotowany makaron, zachowując 120 ml wody. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj wodę z makaronu i gotuj w niej cebulę, aż będzie miękka. Następnie dodaj czosnek i gotuj przez minutę. Dodaj wino i gotuj kolejne pięć minut. Dodaj śmietankę i sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łososia, kapary i koperek i gotuj przez około dwie minuty. Następnie wrzuć powstały sos do makaronu i wymieszaj. Dodaj 60 ml wody z makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Udekoruj na talerzu koperkiem.
Przygotowanie: Osól wodę do makaronu i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź makaron, zachowując 1/3 szklanki wody z garnka. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj wodę z makaronu i gotuj szparagi przez 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij szparagi z patelni, a następnie umieść na niej szalotkę i czosnek, gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty (w razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy z oliwek). Dodaj skórkę z cytryny i płatki chili i wymieszaj. Zmiksuj nerkowce i wodę na gładką masę, a następnie dodaj je na patelnię, mieszając wszystko razem. Dodaj makaron, wodę z makaronu i szparagi i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.