Zdrowo, szybko i smacznie - trzy przepisy na dania z makaronem w roli głównej

Makaron to doskonały pomysł na szybki obiad. Od wielu lat trwa spór, czy produkt jest tuczący. Przygotowany z właściwymi dodatkami może być naprawdę fit. Brakuje ci pomysłu na przyrządzenie makaronu? Te trzy przepisy urozmaicą twoje menu.

Makaron w większości przypadków kojarzy nam się z zupą lub spaghetti. Nudzie w kuchni mówimy stanowcze nie! Przedstawiamy trzy szybkie i pełnowartościowe pomysły na makaronową ucztę. Dodatki w naszych inspiracjach stworzyły potrawy, które bogate są we wszystkie ważne składniki odżywcze.

Makaron w trzech odsłonach - proste przepisy na pyszne obiady

Kremowy makaron z awokado

  • jedno dojrzałe awokado;
  • dwa ząbki czosnku;
  • pół szklanki świeżej bazylii;
  • łyżka soku z cytryny;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • dwie łyżki mleka roślinnego;
  • szczypta pieprzu cayenne;
  • sól i pieprz do smaku;
  • porcja ulubionego makaronu.

Przygotowanie: ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, nie zapominaj posolić wody przed wrzuceniem do niej produktu. Aby stworzyć sos, obierz awokado, włóż je do robota kuchennego lub małego blendera z resztą składników i miksuj, aż powstanie kremowa masa. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę mleka. Wrzuć makaron na chwilę na patelnię i wymieszaj z sosem na najmniejszym ogniu. Podawaj od razu.

Spaghetti z łososiem

  • 450 gramów makaronu spaghetti;
  • pół posiekanej czerwonej cebuli;
  • dwa ząbki czosnku, zmiażdżone w prasce;
  • 60 mililitrów białego wina;
  • 180 ml śmietanki 30%;
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
  • 225 gramów wędzonego na zimno łososia, pokrojonego na kawałki;
  • 45 gramów kaparów;
  • dwie łyżki stołowe świeżo posiekanego koperku.

Przygotowanie:  W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą gotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź ugotowany makaron, zachowując 120 ml wody. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj wodę z makaronu i gotuj w niej cebulę, aż będzie miękka. Następnie dodaj czosnek i gotuj przez minutę. Dodaj wino i gotuj kolejne pięć minut. Dodaj śmietankę i sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj łososia, kapary i koperek i gotuj przez około dwie minuty.  Następnie wrzuć powstały sos do makaronu i wymieszaj. Dodaj 60 ml wody z makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Udekoruj na talerzu koperkiem.

Cytrynowy wegański makaron ze szparagami

  • 300 gramów ulubionego makaronu;
  • pęczek świeżych szparagów, pokrojonych na kilkucentymetrowe kawałki;
  • drobno posiekana szalotka;
  • dwa drobno posiekane ząbki czosnku;
  • skórka z jednej cytryny;
  • łyżeczka płatków chili;
  • 1/3 filiżanki niesolonych orzechów nerkowca, moczonych wcześniej przez dwie godziny w gorącej wodzie;
  • szklanka wody;
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: Osól wodę do makaronu i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź makaron, zachowując 1/3 szklanki wody z garnka. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj wodę z makaronu i gotuj szparagi przez 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij szparagi z patelni, a następnie umieść na niej szalotkę i czosnek, gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty (w razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy z oliwek). Dodaj skórkę z cytryny i płatki chili i wymieszaj. Zmiksuj nerkowce i wodę na gładką masę, a następnie dodaj je na patelnię, mieszając wszystko razem. Dodaj makaron, wodę z makaronu i szparagi i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA