Fasolka szparagowa kcal a indeks glikemiczny. Oto najlepsze przepisy na obiad z fasolką szparagową w roli głównej

Fasolki szparagowej nikomu nie trzeba przedstawiać. Znamy ją dobrze z niedzielnego obiadu u mamy czy babci. Jedzmy ją jak najczęściej! Jest zdrowa, na niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na obiad z fasolką szparagową.

Fasolka szparagowa – indeks glikemiczny

Fasolka szparagowa uchodzi za produkt o szczególnie niskim indeksie glikemicznym. Czy tak jest w rzeczywistości? Tak! Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny – IG15. Z powodzeniem mogą ją jeść osoby borykające się z cukrzycą.

Ile kalorii ma fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa zawiera też niewiele kalorii. W 100 g produktu gotowanego, w lekko osolonej wodzie, znajdziemy około 31 kcal. To naprawdę tyle co nic! Śmiało możemy ją spożywać nawet podczas restrykcyjnych diet.  

Jak ugotować fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową należy umyć pod zimną wodą. Następnie warto odciąć końcówki z obu stron. Jeśli fasolka jest wyjątkowo długa, możemy przekroić ją na pół lub w pokroić w dowolnej części. Fasolkę gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i ewentualnie łyżeczki cukru. Od momentu, gdy fasolka wypłynie na wierz, gotują ją jeszcze od 4 do 10 minut. Wszystko zależy od tego, jak miękka ma być fasolka.

Przepisy na obiad z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa z kurczakiem

Składniki:

  • 100 g fasolki szparagowej,
  • pierś z kurczaka,
  • 50 g ryżu,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżka pesto,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Ugotuj fasolkę szparagową. W tym celu umyj ją dokładnie pod wodą, obetnij końcówki i wrzuć na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotuj przez  4-10 minut. W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Porcję kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Obtocz ją w pesto i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz około 25 minut. Możesz ewentualnie podlać nieco oliwą z oliwek. Serwuj kurczaka z fasolką szparagową i ryżem.

Fasolka szparagowa na parze

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej i innych warzyw, na przykład brokułów, kalafiora, marchewki,
  • jogurt naturalny,
  • jeden ząbek czosnku,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Zagotuj wodą w dużym garnku. Użyj nakładki do gotowania na parze lub sitka/durszlaka. Wyłóż na wybrane akcesorium umyte, obrane i pokrojone drobno warzywa. Oprósz się szczyptą soli i pieprzem. Gotuj na parze około 5 minut. Jeśli wolisz, żeby warzywa były bardziej miękkie, możesz gotować nawet 15 minut. Serwuj solo lub polane sosem jogurtowym. Sos jogurtowy przygotujesz mieszając jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pokrojoną drobno pietruszką.

Zupa z fasolką szparagową

Składniki:

  • trzy litry wody,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • seler,
  • por, 0,5 kg ziemniaków,
  • dwa listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie śmietana 18 proc.

Przygotowanie: Zagotuj wodę. Wrzuć do niej umyte i obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Gotuj na wolnym ogniu. Następnie przygotuj fasolkę – odetnij końcówki, przekrój na mniejsze części, opłucz pod wodą. Dodaj do garnka. Obierz, umyj i pokrój drobno także ziemniaki. Dodaj do gotującej się zupy. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Wrzuć do garnka dwa listki laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij marchewkę, pietruszkę, selera. Możesz pokroić je drobno i ponownie wrzucić do zupy lub zblendować na gładką masę i wlać do zupy w formie zagęszczenia. W tym drugim przypadku nie musisz już dodawać śmietany. W pierwszej wersji śmietana jest także nieobowiązkowa. Zależy od twoich upodobań smakowych. Jeśli zdecydujesz się na dodatek śmietany, ogrzej dwie-trzy łyżki śmietany w bulionie i dopiero przelej do całej zupy. Dopraw do smaku.

Kaszotto z fasolką szparagową

Składniki: 

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • trzy garści fasolki szparagowej,
  • dwa pomidory,
  • 100 g sera fety,
  • sól, pieprz,
  • cebula,
  • czosnek. 

Przygotowanie: Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie oczyść fasolkę – obetnij końcówki i umyj porządnie. Pokrój ją w mniejsze kawałki, na przykład paski o długości 2-3 cm. Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Odsącz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Gdy podsmażą się lekko, wsyp kaszę gryczaną i fasolkę. Po chwili dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy pomidory puszczą sok i zmienią się w sos. Podawaj z pokruszoną fetą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.