Przekąski na Sylwestra 2019. Czym zaskoczyć gości? Trzy propozycje na ostatnią chwilę

Już jutro ostatni dzień roku. Chcesz przygotować dla gości coś wyjątkowego? Wypróbuj kilka propozycji na najlepsze sylwestrowe przekąski.

Jesteś w tym roku odpowiedzialny za poczęstunek na 31 grudnia? Szukasz wyszukanych i prostych przepisów na ciekawe przekąski? Wypróbuj kilka propozycji na wyjątkowe sylwestrowe smakołyki.

Przekąski na Sylwestra 2019 - co przygotować?

Sylwester to wyjątkowy wieczór, podczas którego możemy spróbować wiele pysznych dań. Jak urozmaicić nasze stoły i przygotować coś, co zachwyci podniebienia naszych gości? Wypróbuj tych kilka prostych przepisów - nie pożałujesz!

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem - jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Potrzebujesz jedynie: puszki groszku, sosu czosnkowego do sałatek, puszki kukurydzy, pieczarek, czerwonej papryki, uwędzone podudzie kurczaka, musztardy do smaku i natki pietruszki do dekoracji. Wszystkie składniki dokładnie umyj i pokrój w kostkę i umieść w misce. W osobnym naczyniu przygotuj dressing - wymieszaj musztardę z sosem czosnkowym. Dodaj sos do  reszty składników i dokładnie wymieszaj. Możesz również użyć gotowych propozycji dressingów, dostępnych w sklepach.
  • Domowe guacamole - to idealny dodatek do natchosów, grzanek lub panierowanego tofu. To też doskonały dip do surowych warzyw takich jak np. marchew. Aby samodzielnie zrobić guacamole potrzebujesz: dwóch dojrzałych awokado, dwóch łyżek soku z cytryny lub limonki, ząbku czosnku oraz soli i pieprzu do smaku. Awokada umyj, przekrój na pół i usuń pestki, Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem na pastę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Zawijasy z szynką i serem - ładnie się prezentują i zachwycają smakiem. Do przepisu musisz mieć: cztery placki tortilli, dwie łyżki stołowe majonezu lub sosu czosnkowego, łyżkę ketchupu, 200 gramów startego sera typu mozzarella oraz 150 gramów szynki w kawałku i przyprawy: oregano, czosnek oraz opcjonalnie chili. Wymieszaj majonez z ketchupem, dodaj przyprawy. Na foli aluminiowej ułóż placki z tortilli, które posmaruj sosem w taki sposób, aby dip pokrył cały placek. Na sos ułóż ser i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość przykryj kolejną tortillą. Powtórz cały proces dwa razy. Postaraj się zawinąć powstałą konstrukcję w ciasny rulon. Potrawę umieść na kwadrans w zamrażarce. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, wyjmij tortille i przekrój go na pół, a następnie na mniejsze talarki o grubości 2-3 centymetrów. Ułóż na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Podawaj koniecznie na ciepło.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.