Słodycze tuczą? Po te zdrowe desery możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia! [MAURICZTIP]

Masz ochotę na coś słodkiego, co możesz zjeść bez wyrzutów sumienia? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie 3 przepisy od Jakuba Mauricza na zdrowe słodkości. To propozycje, które nie zaszkodzą twojej figurze, ale z pewnością przypadną ci do gustu!
Ciasteczka imbirowe Ciasteczka imbirowe www.pinterest.com

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

1 szklanka mąki migdałowej (ok. 114g)

1 szklanka mąki z tapioki  (ok. 128g) lub skrobi

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

1 łyżka wymieszanych przypraw (imbir, cynamon, ziele angielskie)

1/2 szklanki masła od krów karmionych trawą (w temperaturze pokojowej)

120 g cukru kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii z Madagaskaru

1 łyżka melasy

1 duże jajko

Przygotowanie:

W misce wymieszać suche składniki (mąkę migdałową, z tapioki, sól, przyprawa) i odstawić.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem kokosowym na puszystą masę, następnie dodać ekstrakt waniliowy i mieszać aż masa będzie gładka. Dodać jajka i melasę do powstałej mieszaniny i dokładnie wymieszać.

Dodawać stopniowo suche składniki, dokładnie mieszając po każdym dodaniu aż powstanie dostatecznie twarde ciasto, z którego możliwe będzie uformowanie kuli. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 175oC, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć wcześniej schłodzone ciasto i formować w małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).Wyłożyć na blachę, włożyć na środkowe piętro piekarniku i piec około 15 minut do zarumieniania. Pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!

Czekoladowo-miętowe macaroons Czekoladowo-miętowe macaroons www.pinterest.com

Czekoladowo-miętowe macaroons

Składniki:

3 łyżki organicznego masła kokosowego (w temperaturze pokojowej)

3 łyżki organicznego oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)

1/4 szklanki Carobu lub kakao w proszku

1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu

2 krople olejku z mięty pieprzowej

2 szklanki posiekanego kokosa

Przygotowanie:

Umieścić wszystkie składniki w misce i mieszaj do połączenia. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszać aż wszystko się połączy. Uformować kule i umieścić na blasze wyłożonej pergaminie. Włożyć do lodówki na 30 minut do stężenia. Przechowywać  w lodówce.

Batoniki carobowe Batoniki carobowe www.pinterest.com

Batoniki carobowe

Składniki:

2 banany, obrane i posiekane

1/2 szklanki puree z dyni

2 łyżki mąki z cibory jadalnej/migdałów ziemnych (Tigernut)

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki masła kokosowego

1/4 szklanki oleju kokosowego

2 łyżki miodu

2 szklanki śmietanki kokosowej

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175oC. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę przez kilka minut. Wlać do natłuszczonej blaszki do chleba. Wymieszać z ? szklanki chipsów car carobu ręcznie. Piec przez 40-50 minut do tzw. Suchego patyczka. W międzyczasie ubić śmietankę.

Batoniki wystudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin, wyłożyć krem kokosowy i ponownie schłodzić w lodówce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.