Składniki:
1 szklanka mąki migdałowej (ok. 114g)
1 szklanka mąki z tapioki (ok. 128g) lub skrobi
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka wymieszanych przypraw (imbir, cynamon, ziele angielskie)
1/2 szklanki masła od krów karmionych trawą (w temperaturze pokojowej)
120 g cukru kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii z Madagaskaru
1 łyżka melasy
1 duże jajko
Przygotowanie:
W misce wymieszać suche składniki (mąkę migdałową, z tapioki, sól, przyprawa) i odstawić.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem kokosowym na puszystą masę, następnie dodać ekstrakt waniliowy i mieszać aż masa będzie gładka. Dodać jajka i melasę do powstałej mieszaniny i dokładnie wymieszać.
Dodawać stopniowo suche składniki, dokładnie mieszając po każdym dodaniu aż powstanie dostatecznie twarde ciasto, z którego możliwe będzie uformowanie kuli. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 175oC, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć wcześniej schłodzone ciasto i formować w małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).Wyłożyć na blachę, włożyć na środkowe piętro piekarniku i piec około 15 minut do zarumieniania. Pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!
Składniki:
3 łyżki organicznego masła kokosowego (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki organicznego oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej)
1/4 szklanki Carobu lub kakao w proszku
1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
2 krople olejku z mięty pieprzowej
2 szklanki posiekanego kokosa
Przygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki w misce i mieszaj do połączenia. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszać aż wszystko się połączy. Uformować kule i umieścić na blasze wyłożonej pergaminie. Włożyć do lodówki na 30 minut do stężenia. Przechowywać w lodówce.
Składniki:
2 banany, obrane i posiekane
1/2 szklanki puree z dyni
2 łyżki mąki z cibory jadalnej/migdałów ziemnych (Tigernut)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki masła kokosowego
1/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 szklanki śmietanki kokosowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175oC. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę przez kilka minut. Wlać do natłuszczonej blaszki do chleba. Wymieszać z ? szklanki chipsów car carobu ręcznie. Piec przez 40-50 minut do tzw. Suchego patyczka. W międzyczasie ubić śmietankę.
Batoniki wystudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin, wyłożyć krem kokosowy i ponownie schłodzić w lodówce.