Ten produkt fenomenalnie wymiecie problemy z jelit. Dodaj go do śniadania i zapomnij o problemach z brzuchem

Uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Łagodzi uczucie głodu po wstaniu z łóżka i zapewnia solidny zastrzyk energii. Ważne jest zatem, aby śniadanie było pełnowartościowe, zdrowe i dobrze zbilansowane. Jakie produkty powinniśmy zatem wybrać, aby nasz pierwszy posiłek w ciągu dnia nasycił nas na wiele godzin i jednocześnie był zdrowy dla naszego organizmu?

Wiele osób na pierwszy posiłek w ciągu dnia wybiera owsiankę. To bardzo klasyczna propozycja, którą możemy przygotować zarówno na wodzie, na mleku czy też upiec w piekarniku. Okazuje się jednak, że istnieje zdrowsza alternatywa niż płatki owsiane. Mowa tutaj o otrębach owsianych, które są o wiele bardziej wartościowe od popularnych w naszych kuchniach płatków owsianych.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Otręby owsiane – źródło cennych składników

Otręby owsiane to nic innego jak zewnętrzna warstwa ziaren owsa. Posiadają one niezliczoną ilość wartościowych składników odżywczych taki jak np. cynk, żelazo, witaminy z grupy B, selen i mangan. Dodatkowo otręby owsiane są także bogate w antyoksydanty czyli związki, które hamują procesy starzenia się komórek, a także odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu tworzeniu się nowotworów.

Nie można także zapominać, że otręby owsiane są skarbnicą błonnika pokarmowego. Jest on odpowiedzialny za prawidłową perystaltykę jelit, a także przyspiesza odczuwanie sytości, co z kolei odgrywa znaczącą rolę u osób, które są na diecie odchudzającej.

W jaki sposób otręby owsiane wspomagają zdrowie naszego organizmu?

Jak wspomniano już wcześniej, dzięki zawartości takich składników jak antyoksydanty, otręby owsiane przyczyniają się do zapobiegania tworzenia się nowotworów i hamują procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo otręby owsiane są polecane w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu i trójglicerydów. Właściwości te przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru, miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Warto pamiętać, że regularne stosowanie otrębów owsianych w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, raka jelita grubego, nadwagi. Prozdrowotne składniki zawarte w otrębach owsianych wpływają na poprawę funkcjonowania układu krążenia, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, usuwają toksyny i zmniejszają ryzyko wystąpienia nadwagi, a także zmniejszają stany zapalne w organizmie.

Do czego mogę dodać otręby owsiane?

Dzienne spożycie otrębów owsianych powinniśmy utrzymywać na poziomie około 3 łyżek stołowych dziennie. Możemy dodać je do jogurtu, soków owocowych, koktajli białkowych, owsianki. Co więcej, otrębów owsianych możemy używać także do zagęszczenia ciast i deserów.

Należy natomiast pamiętać o jednej, ważnej zasadzie. Przy wdrożeniu otrębów owsianych do naszej diety, konieczne jest picie odpowiedniej ilości wody. Co więcej, ilość wypijanej wody powinniśmy nawet zwiększyć o pół litra. Dzięki temu otręby będą mogły odpowiednio działać w naszym przewodzie pokarmowym i usprawnią jego funkcjonowanie.

Więcej o: