Ryboflawina należy do witamin z grupy B, a dokładnie jest to witamina B2. Jest ona rozpuszczalna w wodzie i niewrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Produkty będące źródłem tej witaminy mogą być zatem poddawane obróbce termicznej, co nie doprowadzi do strat w zawartości ryboflawiny.
Jak wskazuje literatura naukowa, ryboflawina to witamina o właściwościach przeciwutleniających. Jest składnikiem koenzymów, a także bierze udział w przemianach składników odżywczych – białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Ryboflawina bierze udział także w procesie oddychania oraz jest niezbędna do produkcji kortyzolu.
Należy także pamiętać, że ryboflawina jest niezbędna do prawidłowej pracy niektórych układów – m.in. układu odpornościowego oraz układu nerwowego. Jej prawidłowy poziom w naszym organizmie ma także ogromne znaczenie w kontekście wzroku. To właśnie ryboflawina jest odpowiedzialna za transportowanie tlenu w soczewce. Proces ten jest niezwykle ważny dla odpowiedniego widzenia.
Dodatkowo ryboflawina jest odpowiedzialna za regulację wzrostu u dzieci, ma działanie przeciwmigrenowe, bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, tętna oraz odpowiada za skurcze mięśni. Witamina B2 jest także niezwykle ważna z punktu widzenia gospodarki hormonalnej w naszym organizmie, wpływa na prawidłowy stan błon śluzowych i dróg oddechowych.
Ryboflawina jest także ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jak zostało już wcześniej wspomniane, witamina ta wpływa na prawidłowy stan błon śluzowych i bierze udział w procesach przemiany materii. Dodatkowo jej prawidłowy poziom w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Co więcej, witamina B2 przyspiesza procesy regeneracyjne w naszym organizmie, a także jest w stanie zapobiegać depresji poporodowej.
Aby zadbać o prawidłowy poziom witaminy B2 w naszym organizmie, konieczne jest zadbanie o zdrową i zbilansowaną dietę. Aby utrzymać prawidłowy poziom ryboflawiny w naszej diecie powinny pojawić się takie produkty jak:
Warto wspomnieć, że objawy niedoboru ryboflawiny w naszym organizmie nie są specyficzne i łatwo pomylić je z innymi stanami chorobowymi. Zaniepokoić powinny nas jednak takie symptomy jak:
Główną przyczyną niedoboru witaminy B2 w naszym organizmie jest nieprawidłowa dieta. Źle zbilansowane pokarmy czy też unikanie posiłków, brak regularności lub też posiłki o niskiej wartości odżywczej przyczyniają się do wystąpienia niedoborów opisywanej witaminy. Szczególną uwagę na swoją dietę powinny zwrócić także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Są one o wiele bardziej narażone na wystąpienie niedoborów witaminy B2.
Inną przyczyną niedoboru witaminy B2 jest nadmierne spożywanie alkoholu. Jest to spowodowane nieodpowiednim wchłanianiem witaminy z przewodu pokarmowego. Co więcej, także niektóre leki mogą blokować wchłanianie witaminy B2.
Niedobory ryboflawiny spowodowane są także problemami z wchłanianiem składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Do stanów takich prowadzi m.in. zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna oraz celiakia. Ponadto niedobór witaminy B2 w organizmie może być wywołany także przez nadczynność tarczycy.
Tak jak zostało wspomniane już wcześniej, pierwszym aspektem, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy stwierdzeniu niedoboru witaminy B2 jest dieta. Odpowiednio zbilansowane posiłki w zupełności zapewnią nam prawidłowy poziom ryboflawiny w naszym organizmie.
Jeśli jednak wiemy, że nasza dieta jest zdrowa i dobrze zbilansowana a niedobory ryboflawiny występują nadal to należy rozważyć suplementację. Oczywiście to w jaki sposób powinniśmy suplementować witaminę B2 powinniśmy skonsultować z naszym lekarzem pierwszego kontaktu.
Co więcej, w przypadku wystąpienia niedoboru witaminy B2 należy zdiagnozować się w kierunku chorób mogących powodować takie niedobory. Mowa tutaj między innymi o nadczynności tarczycy czy też o zespole jelita drażliwego. W przypadku stwierdzenia niedoboru ryboflawiny warto jest także rozpatrzeć rezygnację z alkoholu.