Czujesz ciągłe zmęczenie? Uważaj, może być za to odpowiedzialna ryboflawina

Ryboflawina to jedna z witamin z grupy B, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mimo, iż niedobory ryboflawiny w populacji występują bardzo rzadko to mają one znaczący wpływ na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Jakie objawy mogą świadczyć o niedoborach ryboflawiny i jak powinniśmy zareagować w takiej sytuacji?

Ryboflawina należy do witamin z grupy B, a dokładnie jest to witamina B2. Jest ona rozpuszczalna w wodzie i niewrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Produkty będące źródłem tej witaminy mogą być zatem poddawane obróbce termicznej, co nie doprowadzi do strat w zawartości ryboflawiny.

Zobacz wideo Witaminy z grupy B: po co ci one i gdzie ich szukać?

Znaczenie ryboflawiny dla naszego zdrowia

Jak wskazuje literatura naukowa, ryboflawina to witamina o właściwościach przeciwutleniających. Jest składnikiem koenzymów, a także bierze udział w przemianach składników odżywczych – białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Ryboflawina bierze udział także w procesie oddychania oraz jest niezbędna do produkcji kortyzolu.

Należy także pamiętać, że ryboflawina jest niezbędna do prawidłowej pracy niektórych układów – m.in. układu odpornościowego oraz układu nerwowego. Jej prawidłowy poziom w naszym organizmie ma także ogromne znaczenie w kontekście wzroku. To właśnie ryboflawina jest odpowiedzialna za transportowanie tlenu w soczewce. Proces ten jest niezwykle ważny dla odpowiedniego widzenia.

Dodatkowo ryboflawina jest odpowiedzialna za regulację wzrostu u dzieci, ma działanie przeciwmigrenowe, bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, tętna oraz odpowiada za skurcze mięśni. Witamina B2 jest także niezwykle ważna z punktu widzenia gospodarki hormonalnej w naszym organizmie, wpływa na prawidłowy stan błon śluzowych i dróg oddechowych.

Ryboflawina jest także ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jak zostało już wcześniej wspomniane, witamina ta wpływa na prawidłowy stan błon śluzowych i bierze udział w procesach przemiany materii. Dodatkowo jej prawidłowy poziom w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Co więcej, witamina B2 przyspiesza procesy regeneracyjne w naszym organizmie, a także jest w stanie zapobiegać depresji poporodowej.

W jakich produktach występuje witamina B2?

Aby zadbać o prawidłowy poziom witaminy B2 w naszym organizmie, konieczne jest zadbanie o zdrową i zbilansowaną dietę. Aby utrzymać prawidłowy poziom ryboflawiny w naszej diecie powinny pojawić się takie produkty jak:

  • mięso drobiowe i wieprzowe;
  • wątroba drobiowa;
  • jajka;
  • mleko i jego przetwory;
  • produkty zbożowe;
  • truskawki;
  • banany;
  • ziemniaki;
  • fasola;
  • soja;
  • groch;
  • orzechy włoskie;
  • ogórki;
  • rukola;
  • brokuły;
  • migdały;
  • nasiona dyni, sezamu i słonecznika.

Niedobór ryboflawiny – jak się objawia?

Warto wspomnieć, że objawy niedoboru ryboflawiny w naszym organizmie nie są specyficzne i łatwo pomylić je z innymi stanami chorobowymi. Zaniepokoić powinny nas jednak takie symptomy jak:

  • uczucie piasku pod powiekami,
  • problemy z widzeniem;
  • światłowstręt;
  • niedokrwistość;
  • pleśniawki;
  • afty;
  • zapalenie śluzówki jamy ustnej;
  • zajady;
  • łuszczenie się skóry;
  • łojotok;
  • zaczerwienienie skóry;
  • wypadanie włosów;
  • łamanie się paznokci;
  • bóle głowy;
  • zmęczenie;
  • drażliwość;
  • problemy z koncentracją.

Jakie są przyczyny niedoboru witaminy B2?

Główną przyczyną niedoboru witaminy B2 w naszym organizmie jest nieprawidłowa dieta. Źle zbilansowane pokarmy czy też unikanie posiłków, brak regularności lub też posiłki o niskiej wartości odżywczej przyczyniają się do wystąpienia niedoborów opisywanej witaminy. Szczególną uwagę na swoją dietę powinny zwrócić także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Są one o wiele bardziej narażone na wystąpienie niedoborów witaminy B2.

Inną przyczyną niedoboru witaminy B2 jest nadmierne spożywanie alkoholu. Jest to spowodowane nieodpowiednim wchłanianiem witaminy z przewodu pokarmowego. Co więcej, także niektóre leki mogą blokować wchłanianie witaminy B2.

Niedobory ryboflawiny spowodowane są także problemami z wchłanianiem składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Do stanów takich prowadzi m.in. zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna oraz celiakia. Ponadto niedobór witaminy B2 w organizmie może być wywołany także przez nadczynność tarczycy.

Jak postępować w przypadku niedoboru ryboflawiny?              

Tak jak zostało wspomniane już wcześniej, pierwszym aspektem, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy stwierdzeniu niedoboru witaminy B2 jest dieta. Odpowiednio zbilansowane posiłki w zupełności zapewnią nam prawidłowy poziom ryboflawiny w naszym organizmie.

Jeśli jednak wiemy, że nasza dieta jest zdrowa i dobrze zbilansowana a niedobory ryboflawiny występują nadal to należy rozważyć suplementację. Oczywiście to w jaki sposób powinniśmy suplementować witaminę B2 powinniśmy skonsultować z naszym lekarzem pierwszego kontaktu.

Co więcej, w przypadku wystąpienia niedoboru witaminy B2 należy zdiagnozować się w kierunku chorób mogących powodować takie niedobory. Mowa tutaj między innymi o nadczynności tarczycy czy też o zespole jelita drażliwego. W przypadku stwierdzenia niedoboru ryboflawiny warto jest także rozpatrzeć rezygnację z alkoholu.  

Więcej o: