Składniki:
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [100g]
curry w proszku - 2 szczypty [2g]
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki [15g]
imbir korzeń - 1 cm [5g]
sok ze świeżej pomarańczy - 5 łyżek [30g]
pomidory, czerwone - średnia sztuka [200g]
oregano suszone - 2 szczypty [2g]
słonecznik, nasiona łuskane - łyżka [10g]
Przygotowanie:
Mięso natrzyj curry, imbirem i sokiem. Upiecz w folii w piekarniku. Pomidory pokrój w cząstki. Skrop oliwą, przypraw i dodaj podprażony słonecznik.
Składniki:
1 jajko kurze
rukola - mała garść [20g]
papryka czerwona, słodka - 1/2 szt. [75g]
rzodkiewka - ok. 5 szt. [100g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
koper ogrodowy - 4 łyżki [16g]
otręby pszenne - łyżeczka [5g]
pieprz czarny - szczypta
kefir, 2% tłuszczu - 1/3 szkl. [80g]
słonecznik, nasiona - 3 łyżeczki [15g]
Przygotowanie:
Jajko usmaż na patelni bez tłuszczu. Wymieszaj rukolę, paprykę i rzodkiewkę pokrojone w cząstki. Polej sosem koperkowym (kefir wymieszaj z koperkiem, oliwą i otrębami).
Składniki:
olej rzepakowy- łyżka [10g]
łosoś, świeży - 1/3 porcji [75g]
sok ze świeżej cytryny - do smaku [2g]
pieprz czarny - szczypta
dynia, pestki - łyżka [10g]
szpinak - garść [30g]
chleb żytni razowy - kromka [30g]
rzodkiewka - 5 szt. [100g]
Przygotowanie:
Przygotuj sos (olej, sok cytryny, przyprawy). Łososia u piecz i wymieszaj z liśćmi szpinaku i polej sosem. Posyp pestkami i kosteczkami z pieczywa.
Składniki:
pomidory, suszone na słońcu - 2 szt. [10g]
awokado - 3/4 sztuki [105g]
sok ze świeżej cytryny - 3 łyżki [18g]
pieprz biały - szczypta
otręby owsiane - łyżka [10g]
koper ogrodowy - 2 łyżki [16g]
chleb żytni razowy - kromka [31g]
dynia, pestki - łyżeczka [5g]
Przygotowanie:
Awokado ugnieć z sokiem, otrębami i pieprzem. Pomidory namocz kilka godzin w wodzie aż będą wiotkie. Następnie pokrój na mniejsze cząstki i dodaj do pasty. Posyp koperkiem i pestkami. Zjedz z pieczywem.
Składniki:
cieciorka w puszce, bez zalewy - [140g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
czosnek - mały ząbek [3g]
pietruszka, liście - łyżka [10g]
marchew - [1 szt. [80g]
pomidory, czerwone - [200g]
Przygotowanie:
Pomidor pokrój w cząstki. Podduś na wodzie z plastrami marchwi i wyciśniętym czosnkiem. Dodaj ugotowaną cieciorkę, oliwę i poszatkowaną natkę. Zjedź z ugotowaną komosą.
Składniki:
Pomidor - średni [220 g]
Papryka czerwona - 2/3 szt. [105 g]
cebula - 3 łyżki [35 g]
ser typu "feta" - duży plaster [50 g]
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki [15 g]
oregano suszone - szczypta [1 g]
pieprz czarny - szczypta [1 g]
oliwki zielone marynowane - 4 sztuki [12 g]
Przygotowanie:
Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw. Na wierzchu rozłóż kawałki sera. Skrop oliwą, posyp oliwkami i przypraw.
Składniki:
pomidor - 1 szt. [200g]
cieciorka gotowana - 1/2 szklanki [120g]
szpinak - garść [40g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
słonecznik, nasiona, łuskane - łyżeczka [5g]
czosnek - mały ząbek [3g]
pieprz czarny - szczypta
tymianek suszony - szczypta
Przygotowanie:
Cząstki pomidora wymieszaj ze szpinakiem, cieciorką, oliwą i pestkami. Przypraw.
Składniki:
Brokuły, różyczki - 2 garści [400 g]
oliwa z oliwek - 2 łyżki [20 g]
migdały - łyżka [10 g]
oregano suszone - 2 szczypty [2 g]
Przygotowanie:
Wymieszaj oliwę, przyprawy i mielone migdały. Różyczki brokułów obgotuj 5 minut na parze. Włóż do miski i polej zalewą. Włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 15-20 minut w nagrzanym piekarniku 180'C.
Składniki:
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [50 g]
komosa ryżowa, sucha - 2 łyżki [20 g]
pietruszka, liście - 6 łyżek [24 g]
granat - 3 łyżki [80 g]
oliwa z oliwek - łyżka [10 g]
słonecznik, łuskany - 3 łyżki [15 g]
papryka, mielona - szczypta [1 g]
Przygotowanie:
Ugotowaną komosę wymieszaj z granatem, słonecznikiem i poszatkowaną natką. Skrop oliwą. Mięso natrzyj przyprawami i zgrilluj. Kawałki mięsa wymieszaj z sałatką.
Składniki:
fasola czerwona, ugotowana - [120g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
kapusta pekińska - garść poszatkowanej [100g]
kasza gryczana prażona, sucha - 3 łyżki [30g]
szczypiorek - 5 łyżek [20g]
siemię lniane - łyżeczka [5g]
Przygotowanie:
Ugotowaną fasolę wymieszaj z poszatkowaną kapustą, kaszą gryczaną, szczypiorkiem i siemieniem. Skrop oliwą i przypraw bazylią.