dodatki do żywności

Więcej o:

dodatki do żywności

  • Słodki dodatek, gorzkie działanie

    Wielu ludziom słodycze kojarzą się z przyjemnością. Przeciętny człowiek zjada pod różną postacią średnio 20 łyżeczek cukru dziennie. Ponieważ jednak jedzenie dużych ilości cukru wiąże się z ryzykiem powstawania problemów zdrowotnych związanych między innymi z nadwagą i otyłością (a co za tym idzie

  • Chlorek wapnia - jego zastosowanie i stopień szkodliwości

    Chlorek wapnia - otrzymywanie Chlorek wapnia określany jest w składzie produktów spożywczych jako E509. Jest związkiem syntetycznym, który powstaje jako produkt uboczny w trakcie produkcji węglanu sodu metodą Solvaya. 5 podstawowych błędów w diecie Zastosowanie chlorku wapnia Jest to dodatek

  • Sorbitol - alternatywa dla cukru

    Syrop klonowy - słodycz pełna przeciwutleniaczy Sorbitol - właściwości Sorbitol to bezbarwna, krystaliczna substancja o słodkim smaku, która świetnie rozpuszcza się w wodzie i która w przemyśle spożywczym występuje jako E420. Jest słodzikiem półsyntetycznym - pochodzi bowiem prosto z natury, na

  • Dodatki "E" w żywności - szkodzą czy nie?

    Dodatki do żywności budzą kontrowersje. Jedni uspokajają, że te dopuszczone do spożycia przez eksperckie gremia zostały wcześniej przebadane, nie mogą więc nikomu zaszkodzić. Inni ostrzegają, by w trosce o zdrowie swoje i następnych pokoleń wszystkie produkty zawierające takie dodatki wykluczyć

  • Dieta dr Budwig

    wykreślić wszelkie rafinowane tłuszcze, wysoko przetworzoną żywność, a także tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Zabronione są teką ze konserwanty, barwniki i inne "podejrzane" dodatki do żywności. Autorka odradza również smażenie potraw. Jadłospis należy komponować w oparciu o nisko przetworzoną, naturalną

Copyright © Agora SA