Dodatki do żywności znajdziesz na większości etykiet. Ich celem jest wzmocnienie smaku, wyglądu czy struktury produktu, a także przedłużenie jego trwałości. Niektóre z nich, spożywane w nadmiernej ilości, mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.
Glutaminian sodu to popularny dodatek do żywności stosowany w celu intensyfikacji i wzmocnienia smaku wielu przetworzonych produktów, takich jak niektóre mrożonki, dania w puszkach oraz słone i pikantne przekąski. Często dodawany jest również do żywności w restauracjach i fast foodach. W umiarkowanej ilości nie jest szkodliwy dla zdrowia. Nadmierne spożycie glutaminianu sodu wiązane jest często z otyłością. U osób wrażliwych na ten składnik mogą pojawić się objawy, takie jak bóle głowy, pocenie się i drętwienie kończyn.
Azotyn sodu często występuje w przetworzonych mięsach, działając jako środek konserwujący, Zapobiega rozwojowi bakterii i jednocześnie dodaje słonego smaku oraz czerwono-różowego koloru. Składnik ten pod wpływem wysokiej temperatury i w obecności aminokwasów azotyny może przekształcić się w nitrozoaminę, czyli związek, który może mieć wiele negatywnych skutków dla zdrowia, jak chociażby większe ryzyko cukrzycy czy nowotworu.
Benzoesan sodu jest konserwantem często dodawanym do napojów gazowanych i kwaśnych potraw, takich jak sosy do sałatek, pikle, soki owocowe i przyprawy. Nadmiar tego składnika w diecie może powodować nadpobudliwość. W połączeniu z witaminą C benzoesan sodu może również tworzyć benzen, czyli związek, który może powodować rozwój raka.