Popularne dodatki do żywności - glutaminian, azotyn i benzoesan sodu. Musimy ich unikać?

Dodatków do żywności nie sposób uniknąć. Nie zawsze jednak jest to konieczne. Zanim wyrzucimy z lodówki zdecydowaną większość produktów, zadbajmy o umiar w diecie.

Dodatki do żywności znajdziesz na większości etykiet. Ich celem jest wzmocnienie smaku, wyglądu czy struktury produktu, a także przedłużenie jego trwałości. Niektóre z nich, spożywane w nadmiernej ilości, mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.

Najczęstsze dodatki do żywności

Zobacz wideo

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to popularny dodatek do żywności stosowany w celu intensyfikacji i wzmocnienia smaku wielu przetworzonych produktów, takich jak niektóre mrożonki, dania w puszkach oraz słone i pikantne przekąski. Często dodawany jest również do żywności w restauracjach i fast foodach. W umiarkowanej ilości nie jest szkodliwy dla zdrowia. Nadmierne spożycie glutaminianu sodu wiązane jest często z otyłością. U osób wrażliwych na ten składnik mogą pojawić się objawy, takie jak bóle głowy, pocenie się i drętwienie kończyn.

Azotyn sodu

Azotyn sodu często występuje w przetworzonych mięsach, działając jako środek konserwujący, Zapobiega rozwojowi bakterii i jednocześnie dodaje słonego smaku oraz czerwono-różowego koloru. Składnik ten pod wpływem wysokiej temperatury i w obecności aminokwasów azotyny może przekształcić się w nitrozoaminę, czyli związek, który może mieć wiele negatywnych skutków dla zdrowia, jak chociażby większe ryzyko cukrzycy czy nowotworu.

Benzoesan sodu

Benzoesan sodu jest konserwantem często dodawanym do napojów gazowanych i kwaśnych potraw, takich jak sosy do sałatek, pikle, soki owocowe i przyprawy. Nadmiar tego składnika w diecie może powodować nadpobudliwość. W połączeniu z witaminą C benzoesan sodu może również tworzyć benzen, czyli związek, który może powodować rozwój raka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.