Jedz duże porcje, ale mniej kalorii i chudnij. Jak chudnąć i się najadać?
Jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale także bardzo zdrowa. Swój zielony kolor sałata zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, chroni przed zarazkami, przyspiesza gojenie, a także pomaga zwalczać infekcje.
To popularne warzywo zawiera w sobie mnóstwo cennych właściwości. Ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które mają działanie przeciwnowotworowe. Ogórki to w 96 proc. woda, jednak w ich składzie znajdziemy również witaminy i składniki mineralne. W miąższu ogórka znajduje się również witamina A i C oraz witaminy z grupy B (B1, B3 i B6). Ponadto jest w nich kwas foliowy oraz pewne składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, sód i magnez.
Rzodkiewka w swoim składzie zawiera spore ilości potasu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, wzmagając koncentrację oraz procesy zapamiętywania. Ponadto w jej składzie znajdziemy fosfor, wapń, żelazo i cynk, a także siarkę, która wpływa pozytywnie na wygląd włosów oraz cery.
Seler naciowy zawiera naturalny kompleks witamin B, łącznie z kwasem foliowym oraz witaminą PP. Ciemnozielone łodygi znakomicie uzupełnią zapotrzebowanie na beta-karoten w naszym organizmie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, zawiera również dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
Cukinia dzięki dużej zawartości witamin oraz związków mineralnych posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Ma działanie alkalizujące, wpływa pozytywnie na procesy trawienia, pomaga w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu poprzez swoje moczopędne działanie.
Pieczarki, podobnie jak większość grzybów, w znacznej części składają się z wody, co sprawia, że ich kaloryczność jest bardzo niska. Warto wiedzieć, że pieczarki są dobrym źródłem witaminy B2, PP i B5. Ponadto są źródłem witaminy B6, B1 oraz kwasu foliowego. Co ciekawe, dostarczają również niewielkich ilości witaminy D, C i B12.
Ze względu za wysoką zawartość beta karotenu oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami, szpinak wykazuje działanie antynowotworowe. Obniża także ciśnienie tętnicze, zmniejsza poziom frakcji LDL cholesterolu, czyli tzw. 'złego cholerserolu' we krwi i chroni nas przed szybkim starzeniem się komórek. Jest też bogatym źródłem witamin: K, C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 oraz E.