Berberys zwyczajny, czyli Berberis vulgaris L.to gatunek krzewu, nazywany także kwaśnicą pospolitą. Rośnie dziko prawie w całej Europie (najmniej jest go w Niemczech), a w krajach skandynawskich i Wielkiej Brytanii często sadzi się go w ogrodach. Krzew berberysu osiąga wysokość do 3 metrów, ma niewielkie, podłużne liście, żółte kwiaty i czerwone, jagodowe owoce.
Orkisz - ziarno, które powinno zawitać w każdym zdrowym jadłospisie
Owoce berberysu zawierają dużo witaminy C, E, mają sporo karotenoidów, soli mineralnych i pektyn. Berberys wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne. Chroni przed nowotworami i obniża poziom cholesterolu. Berberys jest nieoceniony w przeziębieniach. Suszone owoce berberysu można dodać do herbaty zamiast cytryny, tworząc w ten sposób napój podnoszący odporność organizmu.
Nasiona chia - kulinarny hit sezonu
Ze świeżych owoców berberysu można robić konfitury, dżemy, syropy i soki. To prawdziwa skarbnica witaminy C! Napar z liści berberysu pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawiając pracę układu pokarmowego. Z tego powodu powinny po niego sięgać osoby, które borykają się z nadprogramowymi kilogramami. Z kolei wyciąg z kory i korzeni tej rośliny sprawdza się doskonale w przypadku zakażeń bakteryjnych.
Berberys doskonale sprawdza się w leczeniu młodzieńczego trądziku, dlatego bywa składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla osób borykających się z tym problemem. Poza tym berberys jest naturalnym blokerem promieniowania UVA i UVB, dlatego bywa składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry w trakcie opalania się. Berberys, dzięki sporej zawartości flawonów, flawonoidów i witaminy C, pomaga walczyć z przebarwieniami skóry.