Koktajle na płaski brzuch. Podkręcą metabolizm, pomogą zadbać o sylwetkę [5 FIT PRZEPISÓW]
Smoothie jest to rodzaj koktajlu z warzyw i owoców zmiksowanych na gładką masę. Takie smoothie, w zależności od upodobań, przygotować można także z dodatkiem lodu, czy wybranych przypraw. Ze względu na to, że jest to danie sycące, lekkostrawne i niskokaloryczne, pełni fantastyczną rolę śniadania lub zdrowej przekąski w ciągu dnia.
Zdrowe smoothie najlepiej przygotować tuż przed spożyciem, aby zapobiec utlenieniu się witamin.
Do przygotowania koktajlu najlepiej wybrać świeże owoce, które zawierają o wiele więcej błonnika, który nie tylko poprawia metabolizm, ale daje również uczucie sytości.
W dietetycznym, niskokalorycznym smoothie powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa, które zawierają mniej cukru niż owoce. Najlepiej sprawdzą się ogórki, pomidory, pietruszka, a także wszelkie warzywa zielone, czyli szpinak, natka pietruszki, czy jarmuż.
Do zdrowego smoothie warto dodać również zdrowe tłuszcze (np. awokado, orzechy, olej lniany), które nie tylko zapewnią uczucie sytości na długo, ale także ułatwią wchłanianie witamin.
Smak smoothie będzie bardziej wyrazisty po dodaniu przypraw korzennych – cynamonu, kurkumy czy kardamonu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać szczyptę chilli, które dodatkowo podkręci metabolizm.
Aby dodać większej objętości odchudzającemu smoothie, warto zmiksować go z dodatkiem lodu. Nie wpłynie to na kaloryczność smoothie, a zapewni uczucie sytości.
Przepis na odchudzające smoothie:
Sposób przygotowania:
Pietruszkę i jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. Imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę, jarmuż, imbir oraz obranego banana, awokado i kostki lodu wkładamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i odrobinę wody. Miksujemy do czasu uzyskani gładkiej masy, dolewamy pozostałą wodę i jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do szklanki i pijemy.
5 pomysłów na pyszne i lekkie smoothie bowls, które zaspokoją apetyt i dostarczą masę witamin