Dieta opracowana przez profesora Michała Tombaka składa się z kilku etapów, których finalnym efektem ma być redukcja tkanki tłuszczowej, oczyszczenie organizmu z toksyn, redukcja poziomu zmęczenia i ogólna poprawa samopoczucia. Poza właściwie skomponowanym jadłospisem, ważnym elementem tej diety jest stosowanie lewatyw.
Menu w diecie Tombaka to przede wszystkim kasza, ryż i wszelkiego rodzaju warzywa. Podobnie jak dieta Haya, omawiana metoda odchudzania przewiduje rozdzielanie białek i węglowodanów, co ma korzystnie wpłynąć na proces trawienia. Należy jednak zaznaczyć, że dieta Tombaka przewiduje łączenie białek i węglowodanów pochodzących wyłącznie z tego samego źródła. Ważne są też pory dnia, w których przyjmujemy daną grupę składników odżywczych. Posiłki węglowodanowe należy spożywać wyłącznie do południa, natomiast białkowe – wieczorem.
Wśród produktów, które dieta Tombaka zaleca spożywać każdego dnia, wymieniana jest kasza gryczana, jaglana, pszenna i kukurydziana. Istotną rolę odgrywają też warzywa, które powinny stanowić przystawkę do każdego posiłku.
Dieta Tombaka to także 3 dniowa lub 6-dniowa kuracja oczyszczająca, w której wykorzystywane są świeże, naturalne soki. Pozwala to na usunięcie toksyn z organizmu i redukcję masy ciała. Ważnym elementem diety Tombaka jest cytrynowa kuracja oczyszczająca, dzięki której z organizmu usunięty zostaje kwas moczowy. Pozytywne opinie jednoznacznie wskazują, że dieta Tombaka daje bardzo dobre efekty.
10- dniowy cykl cytrynowy przewiduje codzienne zwiększanie liczby owoców, z których wyciskamy sok – od 1 do 5. Szóstego dnia zaczynamy zmniejszać dawkę, o jeden owoc dziennie.
Dieta sokowa w wariancie 3-dniowym przewiduje skuteczne oczyszczenie organizmu z toksyn. Pierwszego dnia należy pić wyłącznie soki warzywne i owocowe bez dodatku cukru. Dozwolone jest też picie wody mineralnej i gorzkiej herbaty. Drugiego i trzeciego dnia należy wprowadzić gotowane warzywa (obiad) oraz krem z brokułów (kolacja). Każdy dzień rozpoczynamy od szklanki wody z dodatkiem gorzkiej soli.