• Link został skopiowany

Skrobia kukurydziana. Naturalny zagęstnik do potraw, który nie zawiera glutenu

Skrobia kukurydziana, inaczej nazywana maizeną, to idealny dodatek do zagęszczania zup i innych potraw. Jest całkowicie naturalna i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Zobaczcie, jak ją stosować i dlaczego warto po nią sięgnąć.
Skrobia kukurydziana jest doskonałym, naturalnym zagęstnikiem potraw!
www.shutterstock.com

Skrobia kukurydziana - czym jest

Skrobia kukurydziana, inaczej maizena, pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Wiele osób błędnie uważa, że jest tym samym, co mąka kukurydziana, tymczasem to dwa różne produkty.

Jest ona produktem roślinny, w 100 proc. naturalnym. Możemy ją dostać w postaci białego, lekko przezroczystego proszku. Pozbawiona jest wszelkich konserwantów i sztucznych dodatków.

Skrobia kukurydziana - właściwości

Maizena jest produktem bezglutenowym, więc polecana jest osobom, które mają problemy z jego tolerancją i alergikom.To doskonały produkt właśnie dla nich, który warto mieć w kuchni.

Ponadto skrobia kukurydziana słynie ze słabej przyczepności i jest odporna na promieniowanie UV.

Trzeba pamiętać, że powinna być przechowywana w szczelnych opakowaniach, które będą ją chroniły przed wilgocią i światłem. Maizena nie zawsze ma taki sam zapach i wygląd. W zależności od miejsca zakupu, maizena może się od siebie różnić, co jest normalne w przypadku w pełni naturalnych produktów.

Marchewkowa zupa-krem
Marchewkowa zupa-krem fot. Marcin Urban

Skrobia kukurydziana - jak ją stosować

Skrobia ma wiele zastosowań w kuchni - to doskonały, naturalny zagęstnik do zup, sosów i wszelkiego rodzaju potraw. Sprawdzi się także przy wypieku domowych ciast, pieczywa, czy przy przyrządzaniu budyniu.

Co ciekawe, skrobia kukurydziana stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Chroni między innymi przed promieniami UV. To częsty składnik talków, a zarazem kosmetyków do twarzy, paznokci ust.

Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]

 

Więcej o:

Komentarze (0)

Skrobia kukurydziana. Naturalny zagęstnik do potraw, który nie zawiera glutenu

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).