Skrobia kukurydziana. Naturalny zagęstnik do potraw, który nie zawiera glutenu

Skrobia kukurydziana, inaczej nazywana maizeną, to idealny dodatek do zagęszczania zup i innych potraw. Jest całkowicie naturalna i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Zobaczcie, jak ją stosować i dlaczego warto po nią sięgnąć.


Skrobia kukurydziana - czym jest

Skrobia kukurydziana, inaczej maizena, pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Wiele osób błędnie uważa, że jest tym samym, co mąka kukurydziana, tymczasem to dwa różne produkty.

Jest ona produktem roślinny, w 100 proc. naturalnym. Możemy ją dostać w postaci białego, lekko przezroczystego proszku. Pozbawiona jest wszelkich konserwantów i sztucznych dodatków.

Skrobia kukurydziana - właściwości

Maizena jest produktem bezglutenowym, więc polecana jest osobom, które mają problemy z jego tolerancją i alergikom.To doskonały produkt właśnie dla nich, który warto mieć w kuchni.

Ponadto skrobia kukurydziana słynie ze słabej przyczepności i jest odporna na promieniowanie UV.

Trzeba pamiętać, że powinna być przechowywana w szczelnych opakowaniach, które będą ją chroniły przed wilgocią i światłem. Maizena nie zawsze ma taki sam zapach i wygląd. W zależności od miejsca zakupu, maizena może się od siebie różnić, co jest normalne w przypadku w pełni naturalnych produktów.

Marchewkowa zupa-kremMarchewkowa zupa-krem fot. Marcin Urban

Skrobia kukurydziana - jak ją stosować

Skrobia ma wiele zastosowań w kuchni - to doskonały, naturalny zagęstnik do zup, sosów i wszelkiego rodzaju potraw. Sprawdzi się także przy wypieku domowych ciast, pieczywa, czy przy przyrządzaniu budyniu.

Co ciekawe, skrobia kukurydziana stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Chroni między innymi przed promieniami UV. To częsty składnik talków, a zarazem kosmetyków do twarzy, paznokci ust.

Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]

 

Więcej o: