Skrobia kukurydziana, inaczej maizena, pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Wiele osób błędnie uważa, że jest tym samym, co mąka kukurydziana, tymczasem to dwa różne produkty.
Jest ona produktem roślinny, w 100 proc. naturalnym. Możemy ją dostać w postaci białego, lekko przezroczystego proszku. Pozbawiona jest wszelkich konserwantów i sztucznych dodatków.
Maizena jest produktem bezglutenowym, więc polecana jest osobom, które mają problemy z jego tolerancją i alergikom.To doskonały produkt właśnie dla nich, który warto mieć w kuchni.
Ponadto skrobia kukurydziana słynie ze słabej przyczepności i jest odporna na promieniowanie UV.
Trzeba pamiętać, że powinna być przechowywana w szczelnych opakowaniach, które będą ją chroniły przed wilgocią i światłem. Maizena nie zawsze ma taki sam zapach i wygląd. W zależności od miejsca zakupu, maizena może się od siebie różnić, co jest normalne w przypadku w pełni naturalnych produktów.
Skrobia ma wiele zastosowań w kuchni - to doskonały, naturalny zagęstnik do zup, sosów i wszelkiego rodzaju potraw. Sprawdzi się także przy wypieku domowych ciast, pieczywa, czy przy przyrządzaniu budyniu.
Co ciekawe, skrobia kukurydziana stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Chroni między innymi przed promieniami UV. To częsty składnik talków, a zarazem kosmetyków do twarzy, paznokci ust.
Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]