1. Jest lepsze niż masło orzechowe
Tahini i masło orzechowe mają podobną konsystencję i smak. Dlaczego zatem pasta z nasion sezamu jest lepsza? Ponieważ mogą ją jeść również osoby, które są uczulone na orzechy.
2. Tahini możesz wykorzystać do wielu dań
Może stanowić dodatek do jogurtu, musli z owocami, jako pasta na chleb. Posiada niepowtarzalny pikantno-słodki smak, więc sprawdzi się również jako dodatek do ciasteczek.
3. Tahini ma dobry wpływ na serce
Dzięki zawartości nienasyconych tłuszczy, kwasów omega-3 i omega-6 oraz potasu, działa przeciw zapalanie. Może to wpływać na ograniczenie chorób sercowo-naczyniowych, takich jak cholesterol, choroby serca i udar mózgu.
4. Tahini ma dużą zawartość błonnika
Dorosły człowiek powinien dziennie dostarczyć do organizmu od 20 do 35 gramów błonnika. Okazuje się, że dwie łyżki tahini zawierają, aż 4 gramy błonnika. Wystarczy zatem, że dodasz kilka łyżek pasy do swoich potraw, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie. Pamiętaj, że dieta bogata w błonnika pozwala zachować szczupłą sylwetkę.
5. Tahini wzmacnia kości
Zdrowe i mocne kości, to zasługa wapnia w naszym organizmie. Niestety osoby, które nie spożywają nabiału będą miały duże trudności, aby utrzymać właściwy poziom wapnia. Jedna łyżka tahini ma 4 procent dziennego zapotrzebowania wapnia (to dwa razy więcej niż zawiera masło orzechowe).
6. Tahini to doskonała przekąska po treningu
Pasta z ziaren sezamu doskonale sprawdzi się po wysiłku fizyczna, z uwagi na dużą zawartość białka. Dzięki temu następuje szybka odbudowa mięśni po ćwiczeniach.
7. Tahini nie zawiera żadnych dodatków
Ogromną zaletą tahini jest zawartość tylko jednego składnika. Na etykiecie nie zobaczymy w składzie pasty żadnych ulepszaczy smaku czy środków konserwujących.
8. Tahini zawiera dużo żelaza i witamin z grupy B
Jedna porcja tahini zawiera tyle żelaza, co kilka gramów mięsa. Dodatkowo zawiera dużo witamin z grupy B, w tym tiaminę (witamina B1). Pomimo tego, że organizm ma zdolność do przyswajania witamin z pokarmu, tiamina jest niezbędna do metabolizowania tłuszczy i białek oraz pomaga konwertować węglowodany w glukozę, które organizm wykorzystuje do produkcji energii.
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .