Grzybek tybetański - właściwości
W zależności od tego, w jaki sposób je hodujemy przypominają najczęściej niewielkie różyczki kalafiora o białej barwie. Mogą osiągać rozmiary od 3 do 25 milimetrów. Kolonie bakterii i drożdży znajdują się w galaretowej osłonce, a dzięki ich zawartości przygotowany kefir ma prozdrowotne właściwości.
Kefir przygotowany z użyciem grzybka tybetańskiego wpływa nie tylko na układ pokarmowy. Ma działanie detoksykujące, oczyszczające i dostarcza wiele składników mineralnych oraz witamin. Regularne spożywanie napoju przyspiesza przemianę materii, mobilizuje układ odpornościowy, a także niweluje negatywne skutki szybkiego i stresującego trybu życia.
Poprawia również kondycję włosów, paznokci oraz skóry.
Dlaczego grzybek tybetański ma tyle korzystnych działań?
Wszystko związane jest ze składem grzybka, którego tworzą liczne bakterie i drożdże. To dzięki ich zawartości przygotowany napój wpływa w taki pozytywny sposób na nasz organizm.
Większość dolegliwości oraz złe samopoczucie wywoływane jest przez niekorzystną mikroflorę jelitową - niewłaściwa dieta, mała aktywność fizyczna, stres, używki doprowadzają do zaburzeń w jelitach, a to negatywnie działa na cały organizm.
Napój przygotowany z użyciem grzybka tybetańskiego dostarcza takich bakterii jak: L. lactis, L. mesenteroides, L. kefiri, L. acidophilus, L. caucasicus, L. Bulgaricus i wiele innych. Dodatkowo w skład grzybka tybetańskiego wchodzą jeszcze drożdże. Co ciekawe są one zawieszone w kefiranie, łączącej wszystkie drobnoustroje w żywy organizm.
Grzybek tybetański - zastosowanie
Grzybek stosuje się przede wszystkim do produkcji kefirów, ale można również przygotować własny twaróg. Wystarczy do szklanego naczynia włożyć grzybka tybetańskiego, a następnie zalać go 1 szklanką mleka. Bardzo ważne, żeby było to mleko świeże, a nie UHT lub przegotowane. Mleko przetworzone jest zbyt wyjałowione, przez co hodowla grzybka może się nie udać.
Taki słoik nakrywa się gazą i zabezpiecza gumką recepturką. Należy przechowywać go w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Słoika nie ruszamy, aż do momentu oddzielenia grzybka od kefira. Najlepiej zawartość słoika wylać na sitko.
Grzybka należy delikatnie opłukać letnią wodą, a kefir wypić. Czynności powtarzamy, pamiętając o tym, aby nie uszkodzić grzybka.
Bardzo ważne jest, aby do produkcji kefiru używać tylko szklanych lub plastikowych przedmiotów.
Kuracja grzybkiem tybetańskim
Kuracja powinna trwać około 20 dni, a przygotowany napój należy wypijać przed snem. Po tym czasie należy przerwać kuracje na 10 dni. Grzybka tybetańskiego nie powinny używać osoby, które mają problem z trawieniem laktozy, podczas stosowania antybiotyków oraz osoby z cukrzycą. Stosowanie w ciąży lub podczas karmienia piersią należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Grzybek tybetański - przechowywanie i skutki uboczne
W trakcie hodowli ilość grzybka może wzrosnąć, a jeśli nie mamy ochoty produkować więcej napoju można go zamrozić lub ususzyć. Trzeba pamiętać, że na początku przygody z piciem kefiru zbyt duża jego ilość może przyczyniać się do spowolnienia perystaltyki jelit.
Dlatego zawsze zaczyna się od mniejszych ilości kefiru, stopniowo zwiększając jego dawkę.
Grzybek tybetański - gdzie kupić?
Grzybek tybetański dostępny jest w niektórych sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Najlepiej jednak zdobyć go od znajomego, który już sprawdził jego działanie. Cena grzybka jest różna, ale w większości przypadków wynosi około 30 złotych za kilka szczepów.