1. Kulki Rafaello bez cukru i glutenu
Kasza jaglana ugotowana w mleku kokosowym stanowi świetną bazę do wielu dietetycznych deserów. Takimi słodkościami mogą raczyć się i alergicy i osoby chorujące na cukrzycę.
fot.Agata Żychlinska
Składniki:
1 filiżanka kaszy jaglanej
3 filiżanki mleka kokosowego
1/2 filiżanki wody
3 łyżki wiórków kokosowych
garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek
2-3 łyżki syropu z agawy
migdały bez skórki
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zagotować wodę. Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, syrop z agawy. Dodać sól. Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu. Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
2. Szarlotka orkiszowa
Składniki:
1,5 szklanki maki orkiszowej
1 szklanka mąki owsianej
kostka masła
pół łyżeczki cynamonu
ewentualnie szczypta stewii (niekoniecznie)
1 kg uduszonych jabłek (najlepiej złota reneta), cynamon
Przygotowanie:
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Podzielić na 2 części; jedną część podpiec w piecyku. Po przestygnięciu posmarować musem daktylowym. Wyłożyć uduszone jabłka wymieszane z cynamonem. Zetrzeć na tarce drugą część ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kilkanaście minut aż się zarumieni.
3. Szybki kremowy deser
Fot. Andrzej Krasowski
Składniki:
1 banan
150 g jogurtu naturalnego, najlepiej niskotłuszczowego
50 g płatków owsianych, uprażonych
50 g borówek amerykańskich, malin lub truskawek
Przygotowanie:
Jogurt zmiksować z bananem. Warstwowo układać: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków i kilka borówek, aż do końca pucharka do lodów czy szklanki na koktajl. Udekorować owocami.
4. Domowa czekolada bez cukru, słodzona stewią
Składniki:
100 g oleju kokosowego
2- 3 łyżek kakao
stewia lub słodzik
odrobina mleka, do wymieszania kakao
opcjonalnie ulubione dodatki (orzechy, bakalie, owoce)
Przygotowanie:
2-3 łyżkek kakao mieszamy z odrobiną mleka oraz stewii.
W garnuszku rozpuszczamy 100 g. oleju kokosowego
Do płynnego oleju stopniowo dodajemy masę kakaową, cały czas intensywnie mieszając (sprawdź czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj przed zastygnięciem więcej słodziku)
Bardzo dokładnie wymieszaną masę przelej do płaskiego pojemnika bądź wykładanki po bombonierce, wstaw do zamrażarki na około 30 minut.
(przepis pochodzi z www.buildyourbody.pl)
5.Ciasteczka amarantuski
zdrowy-talerz.plSkładniki:
szklanka poppingu amarantusowego (małe,białe kuleczki)
pół szklanki nasion sezamu
1/3 szklanki oliwy
garść nasion słonecznika
garść pokruszonych orzechów włoskich
pół szklanki musu z suszonych daktyli
Przygotowanie:
Mus daktylowy:
Daktyle opłukać zalać gorącą wodą tak , aby woda przykryła w garnku warstwę daktyli. Gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu do momentu aż powstanie jednolita masa, mieszając, aby się nie przypaliła.
Masę daktylową oraz pozostałe składniki zmiksować albo dokładnie wymieszać w misce. Formować małe kuleczki i rozgnieść je na przygotowanej do pieczenia blaszce, tak aby powstały z nich okrągłe ciasteczka. Piec w 180C aż się lekko zarumienią (ok. 10-15 minut).
6. Jaglana tarta z owocami
dziecisawazne.plSpód:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
5 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
jajko
banan
łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
Krem:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
3 szklanki mleka roślinnego
łyżka masła lub oleju kokosowego
sok z cytryny
dowolne owoce (np. maliny i ananas)
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180oC.
Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:
Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
7. Ptasie mleczko
Składniki:
1 jogurt naturalny
szklanka mleka
około 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
łyżka miodu
żelatyna
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe prażymy chwilę na patelni, do momentu uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy je do jogurtu wymieszanego z mlekiem i miodem. Studzimy żelatynę i dodajemy ją do masy. Rozlewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż dobrze stężeje. Podajemy z owocami.
8. Szybkie ciasto gruszkowe z pestkami słonecznika i orzechami włoskimi
Składniki:
1 kg gruszek
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mieszanki pestek słonecznika i orzechów włoskich
2 łyżki nasion sezamu, 1 łyżka oleju do formy, pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Orzechy zmielić. Gruszki obrać i zmiksować na masę, dodać zmielone orzechy, cynamon i mąkę, dokładnie wymieszać. Włożyć masę do formy posmarowanej tłuszczem i piec około 20 -30 minut.
(Autor przepisu: Anna Kłosińska)
Więcej historii znajdziesz TU .