Łatwe i pyszne desery bez cukru [8 PRZEPISÓW]

Nie musisz od razu łamać swoich dietetycznych postanowień, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Wystarczy trochę fantazji, by wyczarować zdrowe i pyszne desery bez dodatku cukru. Wybrane przez nas propozycje są lekkie i łatwe w przygotowaniu.

1. Kulki Rafaello bez cukru i glutenu

Kasza jaglana ugotowana w mleku kokosowym stanowi świetną bazę do wielu dietetycznych deserów. Takimi słodkościami mogą raczyć się i alergicy i osoby chorujące na cukrzycę.

h
h fot.Agata Żychlinska

fot.Agata Żychlinska

Składniki:

1 filiżanka kaszy jaglanej

3 filiżanki mleka kokosowego

1/2 filiżanki wody

3 łyżki wiórków kokosowych

garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek

2-3 łyżki syropu z agawy

migdały bez skórki

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zagotować wodę. Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, syrop z agawy. Dodać sól. Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu. Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

2. Szarlotka orkiszowa

j
j Fot. Marta Wojtal

Składniki:

1,5 szklanki maki orkiszowej

1 szklanka mąki owsianej

kostka masła

pół łyżeczki cynamonu

ewentualnie szczypta stewii (niekoniecznie)

1 kg uduszonych jabłek (najlepiej złota reneta), cynamon

Przygotowanie:

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Podzielić na 2 części; jedną część podpiec w piecyku. Po przestygnięciu posmarować musem daktylowym. Wyłożyć uduszone jabłka wymieszane z cynamonem. Zetrzeć na tarce drugą część ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kilkanaście minut aż się zarumieni.

3. Szybki kremowy deser

h
h Fot. Andrzej Krasowski

Fot. Andrzej Krasowski

Składniki:

1 banan

150 g jogurtu naturalnego, najlepiej niskotłuszczowego

50 g płatków owsianych, uprażonych

50 g borówek amerykańskich, malin lub truskawek

Przygotowanie:

Jogurt zmiksować z bananem. Warstwowo układać: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków i kilka borówek, aż do końca pucharka do lodów czy szklanki na koktajl. Udekorować owocami.

4. Domowa czekolada bez cukru, słodzona stewią

k
k Fitmom.pl

Składniki:

100 g oleju kokosowego

2- 3 łyżek kakao

stewia lub słodzik

odrobina mleka, do wymieszania kakao

opcjonalnie ulubione dodatki (orzechy, bakalie, owoce)

Przygotowanie:

2-3 łyżkek kakao mieszamy z odrobiną mleka oraz stewii.

W garnuszku rozpuszczamy 100 g. oleju kokosowego

Do płynnego oleju stopniowo dodajemy masę kakaową, cały czas intensywnie mieszając (sprawdź czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj przed zastygnięciem więcej słodziku)

Bardzo dokładnie wymieszaną masę przelej do płaskiego pojemnika bądź wykładanki po bombonierce, wstaw do zamrażarki na około 30 minut.

(przepis pochodzi z www.buildyourbody.pl)

5.Ciasteczka amarantuski

j
j zdrowy-talerz.pl
zdrowy-talerz.pl

Składniki:

szklanka poppingu amarantusowego (małe,białe kuleczki)

pół szklanki nasion sezamu

1/3 szklanki oliwy

garść nasion słonecznika

garść pokruszonych orzechów włoskich

pół szklanki musu z suszonych daktyli

jajko

Przygotowanie:

Mus daktylowy:

Daktyle opłukać zalać gorącą wodą tak , aby woda przykryła w garnku warstwę daktyli. Gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu do momentu aż powstanie jednolita masa, mieszając, aby się nie przypaliła.

Masę daktylową oraz pozostałe składniki zmiksować albo dokładnie wymieszać w misce. Formować małe kuleczki i rozgnieść je na przygotowanej do pieczenia blaszce, tak aby powstały z nich okrągłe ciasteczka. Piec w 180C aż się lekko zarumienią (ok. 10-15 minut).

6. Jaglana tarta z owocami

gfg
gfg dziecisawazne.pl
dziecisawazne.pl

Spód:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

5 łyżek mąki kukurydzianej

2 łyżki oleju

jajko

banan

łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia

Krem:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

3 szklanki mleka roślinnego

łyżka masła lub oleju kokosowego

sok z cytryny

dowolne owoce (np. maliny i ananas)

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180oC.

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:

Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

7. Ptasie mleczko

j
j j

Składniki:

1 jogurt naturalny

szklanka mleka

około 2 czubate łyżki wiórków kokosowych

łyżka miodu

żelatyna

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe prażymy chwilę na patelni, do momentu uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy je do jogurtu wymieszanego z mlekiem i miodem. Studzimy żelatynę i dodajemy ją do masy. Rozlewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż dobrze stężeje. Podajemy z owocami.

8. Szybkie ciasto gruszkowe z pestkami słonecznika i orzechami włoskimi

l
l Fot. i stylizacja: Piotr Walichnowski, Magdalena Adamczewska

Składniki:

1 kg gruszek

2 szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka mieszanki pestek słonecznika i orzechów włoskich

2 łyżki nasion sezamu, 1 łyżka oleju do formy, pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Orzechy zmielić. Gruszki obrać i zmiksować na masę, dodać zmielone orzechy, cynamon i mąkę, dokładnie wymieszać. Włożyć masę do formy posmarowanej tłuszczem i piec około 20 -30 minut.

(Autor przepisu: Anna Kłosińska)

Więcej historii znajdziesz TU .