Śniadanie z jajkiem w roli głównej? Poznaj propozycje Anny Lewandowskiej

Jajka stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin i minerałów. Świetnie sprawdzą się jako składnik pierwszego posiłku w ciągu dnia. Oto trzy przepisy od Anny Lewandowskiej.

Jajko to doskonały wybór o poranku. Śniadanie z jajkiem w roli głównej doda energii, podkręci metabolizm i zapewni sytość przez długi czas. Poniżej przedstawiamy przepisy na pierwsze danie w ciągu dnia zaprezentowane przez Annę Lewandowską.

Zobacz wideo

Śniadania z jajkiem według Anny Lewandowskiej

Na instagramowym profilu Anny Lewandowskiej regularnie pojawiają się przepisy na nowe dania. Tym razem wybraliśmy dla was trzy śniadaniowe propozycje z wykorzystaniem jajek. Oto one:

OMLET Z POMIDORKAMI I FETĄ

Składniki:

  • Jajka - 2 sztuki
  • Masło klarowane (ghee) - 0,5 łyżeczki
  • Mąka kokosowa - 2,5 łyżki
  • Mleko kokosowe - 2,5 łyżki
  • Pomidorki koktajlowe - 3 sztuki
  • Pieprz czarny - szczypta
  • Ser typu feta, 16% tł. - 2 plastry (60 g)
  • Sól morska - szczypta
  • Oregano suszone - 0,25 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, sól, pieprz, oregano i całość zmiksuj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej masę i przykryj pokrywką.
  3. Gdy masa się zetnie, omlet przerzuć na drugą stronę.
  4. Omlet wyłóż na talerz, dodaj przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser feta i złóż na pół.

JAJECZNE MUFFINY

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1/4 cebuli
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 plastry polędwicy z indyka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 3 szczypty soli morskiej
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Pokrój warzywa i wędlinę w drobną kostkę.
  3. Roztrzep jaja z mlekiem i przyprawami. 
  4. Dodaj mąkę, pokrojone warzywa, szynkę i całość wymieszaj.
  5. Wysmaruj masłem foremki na muffiny i napełnij je przygotowaną masą.
  6. Piecz przez około 15 minut.

SZPARAGI NA PARZE Z JAJKIEM NA TWARDO

Składniki:

  • trzy jaja kurze
  • garść szparagów
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka koperku
  • pół łyżeczki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Wrzuć szparagi  na wrzątek i gotuj przez siedem minut.
  2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki.
  3. Rozpuść masło na patelni i dodaj koperek oraz przyprawy.
  4. Ułóż szparagi i jajka na talerzu, polej wszystko przygotowanym maślanym sosem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.